”Kuulinkohan nyt varmasti oikein?” Kuva: Shutterstock
”Kuulinkohan nyt varmasti oikein?” Kuva: Shutterstock

Naiset kertovat, milloin harkitsematon heitto tutulta tai tuntemattomalta jäi kalvamaan mieltä. Paras tapa pelastaa tilanne on yksinkertainen.

Tökerö lausahdus saattaa livetä sanojan suusta hetken mielijohteesta, mutta se voi jättää vahvan jäljen. Moni muistaa kommentin, joka on jäänyt kalvamaan mieltä vuosikausiksi.

”Olin urani alussa yhdessä ensimmäisistä oman alani työharjoitteluista, ja vietimme työporukalla railakasta iltaa baarissa. Loppuillasta yksi työntekijöistä avautui minulle vessajonossa ja sanoi, että olen liian introvertti pärjätäkseni tällä alalla ja ettei minusta ikinä ole tähän työhön. No, hän oli väärässä, mutta möläytyksestä tuli vuosiksi paha mieli.” Nainen, 28

”Kaverini tulivat luokseni illanistujaisiin, kun olin juuri eronnut poikaystävästäni. Oli kiva ajatus unohtaa ero ja kriiseily hetkeksi ja keskittyä pitämään hauskaa. Seurueeseen liittyi myös etäisempiä tuttuja. 'Miksi te erositte?' eräs heistä tiedusteli kovaan ääneen kesken illan. Seurasi kiusallinen hiljaisuus, ja fiilis meni täysin.

On eri asia, jos ystävä ottaa tilanteen puheeksi kahden kesken. En muista koskaan keskustelleeni parisuhteestani tuon ihmisen kanssa, ja tökerö käytös kiukuttaa vieläkin.” Nainen, 23

”Etpä edes lihonut!”

Hämmentävän usein mielessä pitkään kummitteleva kommentti liittyy ulkonäköön tai pukeutumiseen.

”Viidennellä luokalla sain hiihtolomalla uuden hameen. Se oli marjapuuronpunainen ja tehty fleecestä. Puin tietenkin hanan hameeni kouluun ensimmäisenä päivänä loman jälkeen. Ensimmäisellä tunnilla opettajani, joka oli nuori mies, nöyryytti minua 31 kaverini edessä sanomalla, että hameeni näyttää pyyhkeeltä.

En enää koskaan pukenut hametta kouluun. Muistan tapahtuneen elävästi, vaikka siitä on yli viisitoista vuotta.” Nainen, 27

”Jos mulla olisi noin leveä perse, en kyllä käyttäisi noin tiukkoja farkkuja.”

”Olin parikymppisenä baarissa, kun humalainen mies heitti minun kuulteni kavereilleen: 'Jos mulla olisi noin leveä perse, en kyllä käyttäisi noin tiukkoja farkkuja.' Menin hetkeksi vessaan harkitsemaan ja kävin miehen pöydässä kertomassa, että parempi leveä perse kuin perseennäköinen naama, kuten sinulla. No, en ole ylpeä omastakaan käytöksestäni.” Nainen, 42

Lue myös: Jäikö loukkaus kalvamaan? 3 tapaa vastata tölväisyyn

”Olin vuoden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Autokyydit ja suuret annoskoot tarttuivat kylkiin, joten olin kotiin palatessani pyöreämmässä kunnossa kuin lähtiessä.

Kun juttelin kaveripoikani kanssa kotiinpaluujuhlissani, hän tokaisi: 'Etpä edes lihonut siellä Jenkeissä!' Jäin pitkäksi aikaa miettimään, oliko hän sarkastinen vai ei. Inhottava kommentti joka tapauksessa.” Nainen, 23

Läheisen lausahdus satuttaa

Tuntemattomankin heitto voi jäädä pitkäksi aikaa mieleen, mutta kaikkein vahvimmin vaikuttavat usein lähimpien ihmisten kommentit.

”'Hei mummo, sulla on kaksoisleuka', sanoin ehkä yhdeksän vanhana. Mummoni vastasi ilkeään sävyyn: 'No, minäpä en olekaan koskaan ollut lihava!'

Olin osan lapsuudestani hieman pyöreä, ja tuo kommentti on kummitellut mielessäni vielä aikuisenakin. Nyt tajuan, että omakin tölväisyni osui varmasti arkaan paikkaan. Voisi kuitenkin odottaa, että aikuisella olisi lasta enemmän harkintaa.” Nainen, 29

Moni ei ehkä tajua, että harkitsemattomalla heitolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan perheenjäsenten kuittailut tyttären painosta voivat heikentää itsetuntoa vielä aikuisenakin – vaikkei tämä edes olisi ylipainoinen. Vanhemman arvostelu myös nostaa lapsen ylipainon riskiä. Yllättävää kyllä, parilla kommentilla voi olla yhtä suuri vaikutus kuin jatkuvalla kuittailulla.

Lue myös: Hei sinä muiden painon kyttääjä, mietipä motiivejasi

”Onko luvassa perheenlisäystä?”

Viime aikoina on puhuttu paljon raskausmahan (tai ihan tavallisen mahan) kommentoimisesta, kiitos näyttelijä Jennifer Anistonin mahtavan ulostulon.

”Kun olin 17-vuotiaana häissä, tuntematon humalainen nainen kysyi äitini ja silloisen poikaystäväni edessä, onko 'luvassa perheenlisäystä'. En ole sittemmin käyttänyt 1950-luvun tyylisiä mekkoja, koska ajattelen niiden korostavan vatsaani.

”Avomieheni äiti laski keilatessa yhtäkkiä käden vatsalleni.”

Ehkä vielä kiusaannuttavammalta tuntui, kun nykyisen avomieheni äiti laski keilatessa yhtäkkiä käden vatsalleni ja kysyi pilke silmäkulmassa, odotanko jo vauvaa. Hän ei varmasti tarkoittanut pahaa, mutta ylitti ehdottomasti rajan.” Nainen, 28

Kerrataan nyt vielä, miksi vauvasta ei kannata onnitella ilman varmuutta tai toisen raskautta arvuutella: Jos maha johtuu esimerkiksi sairaudesta, lisäkiloista tai ihan vain siitä, että on juuri syönyt, tilanne on vaivaannuttava. Erityisen kurjalta kommentti voi tuntua, jos kärsii lapsettomuudesta.

Ja tiedoksi kaikille sukulaisille, jotka utelevat kesän juhlissa pari–kolmekymppisten avioitumis- ja lapsentekosuunnitelmia: asia ei kuulu teille, eivätkä kaikki edes halua mennä naimisiin tai hankkia lapsia.

Mutta kukapa ei olisi joskus möläyttänyt?

Toisaalta tökeröys on inhimillistä, ja sitä sattuu kaikille.

Tahattomasti lapsettomien Simpukka ry:n puheenjohtaja Miia Rajamäki antaa Helsingin Sanomien jutussa pätevän neuvon, joka päätee muihinkin kuin raskausmahamöläytyksiin: pyydä anteeksi.

– Anteeksipyyntö on hyvä esittää jo heti tilanteessa, jos se on mahdollista. Lisäksi pölyn laskeuduttua kannattaa pyytää anteeksi vielä uudestaan ja painottaa, ettei tarkoittanut kysymyksellään mitään pahaa, Rajamäki sanoo.

Mitä möläytystä sinä et unohda? Miten reagoit siihen? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”