Bridget Joneskin sen opettaa: ikisinkuista tulee täydellisiä kumppaneita. Kuva: Handout
Bridget Joneskin sen opettaa: ikisinkuista tulee täydellisiä kumppaneita. Kuva: Handout

Oletko etsinyt monta vuotta sitä oikeaa?

”Olen ollut sinkkuna viimeiset viisi vuotta.”

Apua, voiko tällaista kertoa heti ensimmäisillä treffeillä uudelle deittikumppanille? Vai onko se pahin mahdollinen virhe?

Sinkkuna oleminen – ja varsinkin sen myöntäminen ääneen – ei ole kaikille helppo juttu. Moni saattaa ajatella, että pitkään kestänyt sinkkuvaihe kuulostaa epäuskottavalta tai jopa vastenmieliseltä deittimarkkinoilla. Vaikka ihan turhaan.

Useat tutkimukset vahvistavat, kuten olemme tienneetkin aina, että pitkään sinkkuna olleet ihmiset ovat loistavia kumppaneita. Mutta kuinka moni tietää, että sinkut ovat yleensä onnellisempia ja terveempiä verrattuna parisuhteessa eläviin ihmisiin?

Indy 100 on listannut seitsemän syytä, miksi pitkään yksin eläneet ihmiset ovat täydellisiä kumppaneita.

1. SInkut ajattelevat enemmän itseään

Psykologian professori Bella DePaulo on huomannut, että sinkkuuden positiiviset puolet saavat liian harvoin huomiota. Hän kertoo blogissaan, että sinkuilla on muun muassa parempi kyky päättää omista asioistaan kuin heillä, jotka ovat naimissa. Hänen tutkimustensa mukaan sinkut eivät myöskään anna toisten mielipiteiden vaikuttaa omiinsa yhtä vahvasti kuin naimisissa olevat antavat vaikuttaa.

2. Sinkut ovat menestyneempiä

Tutkimukset ovat selvittäneet sinkkujen kokemuksia menestyksestä. Tiede todistaa, että sinkut kehittävät itseään ja kehittyvät enemmän kuin avioliitossa olevat. Bella DePaulo kertoo aineistosta, jonka mukaan sinkut eivät myöskään luovuta yhtä herkästi kuin avioliitossa olevat verrokkinsa.
Eikä kyse ole aina rahasta tai urasta. Katso vinkit: 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

3. Sinkut kokevat enemmän elämän merkityksellisyyttä

Sosiologi, kirjailija Eric Klinenbergin mukaan sinkkuuden hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Yksin asumista tutkiessaan hän on huomannut, että sinkkujen elämänlaatu on todellakin parempi kuin avoliitossa asuvien. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että heillä on aktiivisempi sosiaalinen elämä ja he ovat sitoutuneita verkostoihinsa. Nämä asiat lisäävät tutkitusti elämän merkityksellisyyttä ja täyttymyksen tunnetta.

4. Sinkuilla on läheisemmät ihmissuhteet

Kaikessa on puolensa, niin sinkkuudessa kuin parisuhteessa; sinkut näyttävät kuitenkin olevan seurallisempia ja arvostavan ihmissuhteitaan enemmän kuin pariutuneet. Johtuuko se sitten siitä, että heillä on siihen aikaa vai että, he haluavat imeä läheisyydentunnetta sosiaalisista verkostoistaan? Vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoittaa, että sinkut ovat usein läheisiä heidän vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Välit ovat tiiviit myös ystävien, naapureiden ja työkavereiden kanssa sukupuolesta riippumatta.
Lue myös! 8 asiaa, miksi ystävät ovat parasta maailmassa

5–6 Sinkut ovat laihempia ja liikkuvaisempia

Mitä tyytyväisempi pariskunta, sitä jyrkemmin nouseva painokäyrä, osoittavat useat tutkimukset. Mutta toista on sinkuilla: he ovat elämäänsä tyytyväisiä ja hyväkuntoisia. Journal of Marriage and Family -lehdessä julkaistu tutkimus vuodelta 2004 kertoo, että naimattomat harrastavat enemmän liikuntaa, etenkin sinkkumiehet. Ja toki aiheesta on uudempiakin tutkimuksia.

Tutkijat ovat selvittäneet, että sinkkuus laihduttaa ja naimakauppa lihottaa. Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin myös se tärkeä seikka, että he, jotka tunsivat itsensä onnellisimmiksi liitoissaan, lihoivat enemmän kuin ne, jotka sinnittelivät yhdessä tyytymättöminä.

Mutta kuinka paljon näillä ulkoisilla seikoilla on loppupeleissä vaikutusta?

7. Sinkut tuntevat olevansa onnellisempia

Rakkautta etsivien ihmisten romanttisia kohtaamisia on jokaisessa elokuvassa ja kirjassa – mutta nämä tarinat voi unohtaa! Reaalimaailmassa onnellisuus lähtee jokaisesta meistä itsestämme. Mitä itsenäisempi ja itsevarmempi sinkku on, sitä tyytyväisempi hän on elämäänsä, sanoo Bella DePaulo. Mutta hän ei suostu arvottamaan, kumman elämäntapa on parempi: sinkkujen vai parisuhteessa olevien.
Jos sinkkuelämä tökkii tästä kaikesta ylistyksestä huolimatta, kannattaa kokeilla vaikkapa kiitoslistaa:
Sinkun kiitollisuuslista! 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat sinulle kateellisia

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti