Hups, sinne meni! Oliskohan pitänyt sittenkin puhua kasvokkain? Kuva: Shutterstock
Hups, sinne meni! Oliskohan pitänyt sittenkin puhua kasvokkain? Kuva: Shutterstock

Kännykän ruudun taakse ei kannata piiloutua, kun olet aikeissa pudottaa uutispommin, tehdä rakkaudentunnustuksen tai vaatia perusteellisia selityksiä kaverisi käytöksestä.

Tekstarilla tulee toisinaan sanottua astetta isompiakin asioita. Puhelimeen turvautuminen voi tuntua luontevalta ja ennen kaikkea helpottavalta, jos aihe on arka: sen kuin naputtelet muutaman rivin ja lähetät. Ei kiusallisia hiljaisuuksia, ei katsekontaktia, ei karmaisevaa reaktion odotushetkeä.

Juuri siinä ongelma piileekin sosiologi Sherry Turklen mukaan. Turkle liputtaa kasvokkain puhumisen puolesta alleviivaten empatian merkitystä. ”Silloin olemme kokonaisvaltaisesti läsnä toinen toista varten ja kuuntelemme oppiaksemme", hän sanoo.

Missä tilanteissa tekstaaminen ei sitten ole järkevää? Psychology Today neuvoo seuraavien viiden kohdan välttämistä, ihmissuhteidesi hyväksi:

1. Moitteet

”Taas sä unohdit” -tyyppinen tekstari on yllättävän vihamielinen. Ilman ääntä ja kasvojen ilmeitä vastaanottajan on mahdotonta tietää, oletko vain lievästi ärtynyt vai julistamassa kylmää sotaa. Päästä läheisesi pälkähästä ja sano päin naamaa, jos hänen unohtelunsa nyppii.

2. Riitely

Luultavasti jokainen on joskus tullut tekstanneeksi vihaisen tilityksen, jota on katunut myöhemmin. Totuus kuitenkin on, että kaikki negatiivissävytteinen kommunikointi on turvallisempaa hoitaa perinteisesti puhumalla. Pura turhautumisesi kirjoittamalla kaikki mielessäsi pyörivä puhelimeesi ja lauo asiat läheisellesi vasta sitten, kun näet hänet silmästä silmään. Voi hyvinkin olla, että olet tullut sillä välillä jo toisiin ajatuksiin.

3. Anteeksipyynnöt

Pahoittelu on tekstarissa monesta syystä kinkkinen juttu, vaikka ”sori, ei toistu” -viesti tuntuisi helpolta ratkaisulta. Äänensävysi ei kaiu parista rivistä ja pitkiin, moniuloitteisiin selityksiin on hankala ryhtyä. Kerro viestissä sen sijaan haluavasi pyytää anteeksi ja ehdota ajankohtaa, jolloin voisitte jutella asiasta.

4. Liian suuret kysymykset

”Käyttäydyt aika oudosti. Onko jokin vialla?” Armahda kaveria ja anna hänen selittää arvatenkin monimutkainen asia puhumalla. Jos kyseessä on niin kimurantti tilanne, että hädin tuskin uskallat kysyä, tuskin hänellekään olisi helppoa vastata yhdessä hassussa viestissä.

5. Uutispommit

Jokainen, joka on joskus saanut eroviestin tekstarilla, voi vahvistaa tämän.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!