Me Naiset
|
Eve Risto
Hups, sinne meni! Oliskohan pitänyt sittenkin puhua kasvokkain? Kuva: Shutterstock
Hups, sinne meni! Oliskohan pitänyt sittenkin puhua kasvokkain? Kuva: Shutterstock

Kännykän ruudun taakse ei kannata piiloutua, kun olet aikeissa pudottaa uutispommin, tehdä rakkaudentunnustuksen tai vaatia perusteellisia selityksiä kaverisi käytöksestä.

Tekstarilla tulee toisinaan sanottua astetta isompiakin asioita. Puhelimeen turvautuminen voi tuntua luontevalta ja ennen kaikkea helpottavalta, jos aihe on arka: sen kuin naputtelet muutaman rivin ja lähetät. Ei kiusallisia hiljaisuuksia, ei katsekontaktia, ei karmaisevaa reaktion odotushetkeä.

Juuri siinä ongelma piileekin sosiologi Sherry Turklen mukaan. Turkle liputtaa kasvokkain puhumisen puolesta alleviivaten empatian merkitystä. ”Silloin olemme kokonaisvaltaisesti läsnä toinen toista varten ja kuuntelemme oppiaksemme", hän sanoo.

Missä tilanteissa tekstaaminen ei sitten ole järkevää? Psychology Today neuvoo seuraavien viiden kohdan välttämistä, ihmissuhteidesi hyväksi:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Moitteet

”Taas sä unohdit” -tyyppinen tekstari on yllättävän vihamielinen. Ilman ääntä ja kasvojen ilmeitä vastaanottajan on mahdotonta tietää, oletko vain lievästi ärtynyt vai julistamassa kylmää sotaa. Päästä läheisesi pälkähästä ja sano päin naamaa, jos hänen unohtelunsa nyppii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Riitely

Luultavasti jokainen on joskus tullut tekstanneeksi vihaisen tilityksen, jota on katunut myöhemmin. Totuus kuitenkin on, että kaikki negatiivissävytteinen kommunikointi on turvallisempaa hoitaa perinteisesti puhumalla. Pura turhautumisesi kirjoittamalla kaikki mielessäsi pyörivä puhelimeesi ja lauo asiat läheisellesi vasta sitten, kun näet hänet silmästä silmään. Voi hyvinkin olla, että olet tullut sillä välillä jo toisiin ajatuksiin.

3. Anteeksipyynnöt

Pahoittelu on tekstarissa monesta syystä kinkkinen juttu, vaikka ”sori, ei toistu” -viesti tuntuisi helpolta ratkaisulta. Äänensävysi ei kaiu parista rivistä ja pitkiin, moniuloitteisiin selityksiin on hankala ryhtyä. Kerro viestissä sen sijaan haluavasi pyytää anteeksi ja ehdota ajankohtaa, jolloin voisitte jutella asiasta.

4. Liian suuret kysymykset

”Käyttäydyt aika oudosti. Onko jokin vialla?” Armahda kaveria ja anna hänen selittää arvatenkin monimutkainen asia puhumalla. Jos kyseessä on niin kimurantti tilanne, että hädin tuskin uskallat kysyä, tuskin hänellekään olisi helppoa vastata yhdessä hassussa viestissä.

5. Uutispommit

Jokainen, joka on joskus saanut eroviestin tekstarilla, voi vahvistaa tämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla