Tyytymätön ilme ja pieni liskomaisuus tehostavat sanomaasi. Kuva: Shutterstock
Tyytymätön ilme ja pieni liskomaisuus tehostavat sanomaasi. Kuva: Shutterstock

... ja vieläpä lähes sanomatta mitään ilkeää!

Kommunikointi on siitä hieno laji, että siinä saa paljon aikaan ilman sanojakin. Kioskin kassa huomaa eleistäsi, milloin hänellä menee mielestäsi liian kauan vaihtorahojen kanssa. Senkin hän huomaa, jos tykkäät hänen ulkonäöstään.

Pienillä ilmeiden, eleiden ja nyanssien hallinnalla saa myös parisuhteessa loihdittua rakastavaa energiaa. Useammin niillä kuitenkin loukataan. Syyllistytkö itse johonkin seuraavista Your Tango -sivustolla esitellyistä strategioista?

1. Vaikenet aggressiivisesti

Etkö pidä jostain, mitä rakkaasi juuri teki tai sanoi? Saat ilmaistua paheksuntasi kätevästi, vaikka sanoisit jotain hyväksyvää, ihan vaikka vain ”Ok”. Lisää mukaan negatiivisia fiiliksiä ilmeellä, asennolla tai äänensävyllä, joka ei ole linjassa vastauksen kanssa! Jos kumppani huomaa ja kysyy, onko jokin huonosti, kuuluu teeskennellä, että ei tietenkään.

Pariskunnat muuttuvat vuosien myötä usein hyvin näppäriksi sekä aggressioiden sanattomassa ilmaisussa että niiden oikeassa tulkinnassa. Kun ilme sanoo, että ”tästä en tykännyt, ja tulet sen vielä huomaamaan”, on aika sama, mitä suusta tulee. Ikävää on se, että tällaisiin mikrotason näpäytyksiin ei pysty kunnolla vastaamaan. Siksi ne ovat epäreiluja.

2. Esität uhria

Tykkäätkö kontrolloida tilanteita, mutta et halua tehdä sitä avoimesti? Uhristrategia on siihen tarkoitukseen hyvä. Näin se toimii: esität toiveen, jota kumppanisi ei varmasti halua toteuttaa – juhlat, joihin hän ei halua mennä, tai ostos, joka on hänen mielestään tarpeeton. Kun hän kieltäytyy, kitise, mökötä ja käy väsytystaistelua, kunnes hän antaa periksi.

Sitten seuraa uhrinäytelmä: sen sijaan, että olisit iloinen, kun sait tahtosi läpi, teetkin ison numeron siitä, että kumppanisi ei näytä iloista naamaa. ”Mikä nyt on?” on toimiva kysymys, ja samalla näytät viattomalta. Näin saat näppärästi käännettyä tilanteen päälaelleen – ikään kuin hän olisikin se hankala, ikävä tyyppi. Oikeasti se olit kyllä sinä.

3. Olet kotikiusaaja

Uhristrategian vastakohta. Vaatii enemmän ja näkyvämpää ilkeyttä. Tee näin: älä hyväksy mitään vastarintaa, vaan runno oma tahtosi läpi. Tässä ei toimi pelkkä hiljaisuus, vaan tehokkaampaa on lisätä volyymia ja intensiteettiä. Selitä omaa näkökantaasi kyllästymiseen asti, lisää mukaan vähän nalkutusta ja toisen väheksyntää. Kun käyt päälle massiivisen armeijan tavoin, saat pieneenkin asiaan lisättyä paljon ylimääräistä ikävyyttä.

4. Pidät rakkaasi pienessä puutteessa

Siis tunnetasolla. Anna hänelle keskustelussa vain puolet siitä huomiosta, mitä hän kaipaisi. Kun hän kertoilee päivästään, kuuntele aluksi, mutta muista vaihtaa aihetta ennen kuin hän pääsee loppuun asti! Tai tsättäile samalla jonkun toisen kanssa, kun hän haluaa jutella sinulle! Vastaile hänelle hajamielisesti! Sillä tavalla varmistat, että pysyt suhteessa niskan päällä.

Olisiko joku muu mahdollisuus?

On. Tosin se on vaikeampaa: pitää ottaa itsensä seuraavalla kerralla kiinni itse teosta, kun huomaa olevansa huomaamattomasti loukkaava. Sitten pitää alkaa kommunikoida rehellisesti ja sanallisesti. Sellainen on työlästä, mutta tuo pitemmän päälle paremman mielen.

Lue myös:

Tsekkaa tästä, oletko onnellisessa parisuhteessa!

Näillä pienillä asioilla saat paremman parisuhde-elämän

Kerjäätkö riitaa? 7 asiaa, joista on syytä huolestua