Mikä saa rakkauden kestämään elämän loppuun saakka? Esimerkiksi yhteinen huumorintaju ja luottamus. Kuva: Shutterstock
Mikä saa rakkauden kestämään elämän loppuun saakka? Esimerkiksi yhteinen huumorintaju ja luottamus. Kuva: Shutterstock

Hyvä parisuhde on paljon muutakin kuin pelkkiä petipuuhia.

Monien asiantuntijoiden ja tutkimusten mukaan seksi on erittäin tärkeä osa parisuhdetta. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan seksin määrä kulkee käsi kädessä parisuhdeonnellisuuden kanssa.

– On hyvin vähän seksittömiä suhteita, jotka ovat onnellisia, hän kertoi viime vuoden lopulla Me Naisille.

Erityisesti pitkässä parisuhteessa seksin määrä saattaa kuitenkin välillä laskea kuin lehmän häntä. Yhtäkkiä sitä vain huomaa, etteivät vällyt ole vipisseet kuukausiin.

Tällaisessa tilanteessa asiantuntijat kehottavat usein hoitamaan haluttomuutta. Konsteja on monia. Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kehottaa tekemään esimerkiksi näin: 

Kokeile seksiä, vaikkei siltä tuntuisikaan. Pohdi, miten seksuaalisuutta voisi herätellä. Puhu asiasta kumppanin kanssa. Keskustele lääkärin kanssa.

Hyviä neuvoja kaikki – aina ne eivät kuitenkaan toimi sormia napauttamalla, vaan aiheuttavat entistä enemmän stressiä suhteeseen. Yksi tärkeimmistä neuvoista näiden lisäksi onkin se, ettei ota seksistä liikaa paineita.

Hyvä parisuhde on nimittäin paljon muutakin kuin seksiä. Listasimme neljä asiaa, jotka ovat hyvässä parisuhteessa vähintään yhtä tärkeitä kuin seksi.

1. Kyky keskustella kaikesta – vaikeistakin asioista

Kommunikaatio on yksi parisuhteen tärkeimmistä pilareista. Vaikka sinulla ja kumppanillasi olisi kuinka paljon intohimoa, suhteenne ei välttämättä ole ihan terveellä pohjalla, jos ette kykene puhumaan mieltänne painavista asioista.

”Suhdettamme vahvistaa se, että puhumme kaikesta, erityisesti vaikeista ja ahdistavista asioista toisillemme suoraan. Meidän on helppoa kertoa toisillemme, jos jokin suhteessa tai ylipäätään elämässä aiheuttaa päänvaivaa. Olemme myös luvanneet ottaa aina puheeksi, jos toinen käyttäytyy kummallisesti. Kun kaikesta pystyy juttelemaan, asiat eivät jää vaivaamaan eivätkä ongelmat kasva kohtuuttomiin mittasuhteisiin”, 26-vuotias nainen kertoi Me Naisille aiemmassa jutussamme.

2. Halu selvitä haasteista yhdessä

– Hyvässä parisuhteessa pysytään jotenkin tiiminä, sitoudutaan, yritetään päästä yli vaikeista ajoista, psykoterapeutti Maaret Kallio kiteyttää.

Kun suhde toimii, sinun ei tarvitse pelätä, että toinen lähtee yhtäkkiä livohkaan. Voit luottaa siihen, että haasteista – joita mahtuu jokaiseen suhteeseen – huolimatta toinen seisoo vierelläsi kuin peruskallio.

3. Ystävyys ja hauskanpito

Vuonna 2013 ilmestyneen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 75 prosenttia onnellisista pareista nauraa yhdessä vähintään kerran päivässä. Hyvässä suhteessa kumppanit ovatkin keskenään kuin sydänystäviä. He tykkäävät toistensa seurasta, viettävät mieluusti vapaa-aikaansa yhdessä ja haluavat kertoa päivän kuulumisensa toisilleen.

4. Rakkaudenosoitukset sanoin ja kosketuksin

Seksi ei ole ainoa tapa kertoa, että haluaa pitää toisen vierellä. Se onnistuu myös pienillä, arkisilla kosketuksilla ja ihan suorin sanoin. Silitys, halaus, suukot ja sanat ”rakastan sinua” ovat parisuhteessa ihan yhtä tärkeä liima kuin seksi.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24