Käveleminen pitää yllä kuntoa – kävelipä sitten yksin tai toisen kanssa. Kuva: Shutterstock
Käveleminen pitää yllä kuntoa – kävelipä sitten yksin tai toisen kanssa. Kuva: Shutterstock

Etenkin sinkkunaisilla pyyhkii uusien tutkimusten mukaan hyvin.

Avioliiton on pitkään uskottu vaikuttavan suotuisasti ihmisten terveyteen. Parisuhteessa ihmiset elävät monien tutkimusten mukaan paitsi pidempään myös terveempinä ja onnellisempina kuin sinkut. Viime aikoina tutkijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet tämän vallitsevan käsityksen. Voi olla jopa niin, että sinkkuus lisääkin hyvinvointia monin tavoin.

Uusimmissa tutkimuksissa on nyt osoitettu, että avioliitto on hyödyllisempi miehille kuin naisille. Yksinelävät naiset eivät kärsi samoista terveyspulmista kuin yksinelävät miehet. Sinkkunaiset voivat jopa jossain määrin paremmin kuin naimisissa olevat naiset. Onnettomassa avioliitossa elävillä on muun muassa suurempi riski sairastua sydänsairauksiin ja masennukseen.

Viime aikoina on alettua puhua monista sinkkuelämän eduista. Bustle.comin artikkelia mukaillen listasimme hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita, joista yksineläjä pääsee nauttimaan.

 1. Vähemmän talousstressiä
  Sinkun talous on alttiimpi riskeille kuin työssäkäyvien parien talous. Vaikka sinkku tienaisi mukavasti, elinkustannukset ovat yleensä korkeammat kuin muilla. Silti lapsettomat yksineläjät ovat usein tyytyväisempiä talouspäätöksiinsä, sillä he voivat tehdä ne täysin itsenäisesti. Velkaakin on vähemmän. Heidän ei tarvitse miettiä, kuinka paljon lomamatka maksaa neljältä hengeltä, kenen rahoista kustannetaan uusi perheauto ja onko jääkaapissa tarpeeksi ruokaa koko perheelle.  Ja mitä vähemmän talous- ja muut asiat stressaavat, sitä parempaa elämänlaatu yleensä on.
 2. Täydellinen päätösvalta
  Raha-asioiden lisäksi aikuinen sinkku joutuu tekemään monenlaisia päätöksiä itsenäisesti ja kantamaan yksin vastuunsa. Kukaan muu ei määrää sinkun kotona kaapin paikkaa tai siivouspäivää, mikä vähentää riitelyä. ”Itseriittoisuus” vaikuttaa myös siihen, että yksineläjät ovat tutkitusti parempia viettämään aikaa yksin kuin naimisissa olevat. Sinkkujen itsemääräämisoikeus ja tyytyväisyys korostuvat elämänlaadussa; heille henkinen kasvu on tärkeää, ja he tuntevat kehittyvänsä koko ajan ihmisinä.
 3. Syvemmät ihmissuhteet
  Psykologian professori Bella DePaulon mukaan sinkuilla on enemmän sosiaalisia suhteita kuin parisuhteessa elävillä, koska he panostavat ydinperhettä laajempiin ympyröihin. Sinkut ovat enemmän yhteydessä vanhempiinsa, sisaruksiinsa, ystäviinsä, naapureihinsa ja työkavereihinsa kuin pariskunnat, joiden elinpiiri kapenee helposti suhteen aikana. Yksinelävien ihmissuhteet myös kestävät pidempään ja heillä on syvällisemmät välit perheenjäseniinsä. Mikä tuokaan enemmän iloa ja hyvinvointia elämään kuin toimivat ihmissuhteet!
 4. Enemmän liikuntaa ja terveellisempää ruokaa
  Pizzaa ja jäätelöä! Elokuvahahmo, ikisinkku Bridget Jones, oli todellinen herkuttelija, mutta se ei tarkoita, että kaikki sinkut turruttaisivat yksinäisyyttään ruokaorgioilla. Psychology Today kertoo jättitutkimuksesta, jonka mukaan eronneet naiset söivät terveellisemmin kuin he, jotka pysyivät naimisissa. Mukana oli lähes 80 000 yhdysvaltalainaista, joiden elämänlaatua tarkasteltiin kolmen vuoden ajan.
  Myös muissa tutkimuksissa on selvitetty, että parisuhteessa paino tuppaa usein nousemaan. Mukava elämä voi lihottaa, mutta myös onnettomissa suhteissa roikkuvat syövät epäterveellisesti ja hakevat turvaa lohturuuasta useammin kuin sinkut. Parisuhteessa olevat myös liikkuvat tutkitusti vähemmän kuin sinkut, joilla on yleensä enemmän aikaa huolehtia kunnostaan.

Tutkimuksissa on todistettu, että sinkut ovat myös

 1. onnellisempia
 2. anteliaampia
 3. menestyneempiä
 4. paremmin nukkuvia

kuin parisuhteessa olevat.

Nyt on sinun vuorosi kertoa: miten sinkkuus on vaikuttanut hyvinvointiisi? Kerro kommenttikentässä! Vastauksia voidaan käyttää jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”