Kaikkea ei ole pakko syödä – edes buffetissa. Tämäkin ohje löytyi videolta. Kuva: Shutterstock
Kaikkea ei ole pakko syödä – edes buffetissa. Tämäkin ohje löytyi videolta. Kuva: Shutterstock

Jos saisit antaa yhden ohjeen vuotta nuoremmalle, mikä se olisi?

Jos kolmekymppinen Jenni, siis minä, antaisi yhden elämänohjeen 29-vuotiaalle itselleen, olisi se: stressaa vähemmän, tee enemmän! Se on varmasti ihan hyvä ohje, aivan kenelle tahansa!

CBC Radio pyysi 7–93-vuotiaita jakamaan parhaan ohjeensa "kunnialla ikääntymiseen" itseään vuotta nuoremmalle. Ehkä itselleen, ehkä kenelle tahansa. Vinkeistä tehtiin video, joka on ihana ja täynnä viisauksia. Kokosimme ohjeista listan vähän soveltaen. Vaikka osa niistä on lasten suusta, käyvät ne ihan jokaiselle.

1. Apupyörät ovat lapsille. Anna mennä! (Ihan hyvä. Vinkin antoi 7-vuotias tyttö, joka puhui ihan oikeista apupyöristä, mutta päteehän tämä vanhemmillekin. Eikö elämistä pitäisi kokeilla ihan omin avuin?)

2. Pysy outona siitä huolimatta mitä muut sanovat.

3. Etsi lastenhoitajasi heikkous ja käytä sitä häntä vastaan. (Julmaa! Mutta ihan totta. Pitäähän pieni manipuloinnin taito opetella jo nuorena.)

4. Älä hengaile pelkästään "suosittujen tyyppien" kanssa.

5. Pyydä häntä tanssimaan. (Liian söpöä. Vinkin antoi nuorehko mies.)

6. Älä anna äitisi heittää pois legojasi. (Tähän me lisäisimme: tai muitakaan leluja. Vintage on nyt muotia ja siitä saa parhaimmillaan rahaa.)

7. Älä meikkaa niin paljon, et ole yhtä ruma kuin kuvittelet.

8. Vaikka voisit syödä buffetissa niin paljon kuin haluat, älä tee sitä.

9. Älä käytä luottokorttia, vaan lainaa rahaa vanhemmiltasi – korot ovat pienemmät!

10. "Omistan viikonloppuasunnon" tarkoittaa sitä, että hän on naimisissa.

11. Autojen ruostesuojaus on oikeastaan ihan toimiva juttu.

12. Älä syö huoltoasemien salaattia.

13. Varmuuskopioi kovalevysi. NYT.

14. Lomautus töistä voi olla onnenpotkusi.

15. Taiteen tekeminen nälkäpalkalla toimii ainoastaan, jos teet ihan oikeasti sitä taidetta.

16. Ole aina ystävällinen perheellesi. Tarvitsette toisianne vaikeassa tilanteessa.

17. Älä panikoi. Yksinhuoltajuuskin voi olla mahtava asia.

18. Älä ajattele sitä, mitä muut ajattelevat sinusta. He eivät tiedä parastasi.

19. Keski-iän kriisi ei pue ketään.

20. Kerro aina totuus ... paitsi tehdessäsi deittiprofiilia nettiin.

21. Yksi kissa on tarpeeksi.

22. Koskaan ei ole liian myöhäistä kokeilla jotain uutta.

23. Käytä kaikki rahasi tai lapsesi tekevät sen puolestasi.

24. Hemmottele itseäsi sokeriherkuilla, jossain vaiheessa saat joka tapauksessa tekohampaat.

25. Ystävysty nuorempien kanssa, koska vanhemmat ystäväsi kuolevat jossain vaiheessa.

Ja viimeinen, ehkä se kaikkein tärkein neuvo, jonka antoi 93-vuotias mies:

26. Älä kuuntele muiden ohjeita, he eivät tiedä, mistä puhuvat. Kuuntele vain itseäsi.

Katso video alla. Se on ihana ja muutaman minuuttisi arvoinen.

 
WireTap: How to Age Gracefully

CBC Radio's WireTap is saying farewell. In this special video message, people of all ages offer words of wisdom to their younger counterparts.

Posted by CBC Radio on Wednesday, 19 August 2015

 

 

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti