Murustelija houkuttelee pienillä teoilla kumppaniehdokasta ihastumaan itseensä, mutta ei kuitenkaan lupaa mitään tulevaisuudesta. Kuva: Shutterstock
Murustelija houkuttelee pienillä teoilla kumppaniehdokasta ihastumaan itseensä, mutta ei kuitenkaan lupaa mitään tulevaisuudesta. Kuva: Shutterstock

Listasimme nykyisen deittimaailman epämiellyttävimmät ilmiöt.

39 prosenttia Me Naisten deittailukyselyyn osallistuneista naisista on sitä mieltä, että nykypäivänä deittailu ei ole helppoa. Vaikka deittisovellusten kautta valinnanvaraa löytyy, hyvää kumppania ei tahdo löytyä sitten millään.

Lisäksi deittimaailmaa riivaa 2010-luvulla moni ikävähkö ilmiö. Tässä niistä kolme:

Löysässä hirressä roikottaminen

Muistatko vielä, kuinka Ensitreffit alttarilla -ohjelman ykköskaudella Miia puhui toistuvasti siitä, ettei halua roikkua parisuhteen löysässä hirressä? Häntä piinasi suhteessa se, ettei hänen kanssaan ekoilla treffeillä avioitunut Olli pystynyt määrittämään suhteen tulevaisuutta.

Yhdysvalloissa löysässä hirressä roikottamista kutsutaan murusteluksi (englanniksi breadcrumbing).

Bustle-sivusto kertoi taannoin, että samanlainen ilmiö vaivaa yleisesti nykydeittailijoita. Yhdysvalloissa löysässä hirressä roikottamista kutsutaan murusteluksi (englanniksi breadcrumbing). Nimensä se on saanut siitä, että mahdollinen kumppaniehdokas kommunikoi ja on juuri niin ihana, että toisen kiinnostus nousee. Hän jättää itsestään polun varrelle houkuttelevia palasia, joiden perässä toinen ihminen roikkuu. Hän ei kuitenkaan tee selväksi sitä, onko suhteesta tulossa mitään vakavaa.

Penkittäminen

Kun deittimahdollisuuksia on runsaasti erilaisissa sovelluksissa, moni jättää sitoutumisen sikseen ja pyörittelee useampaa rautaa tulella samaan aikaan.

Penkittämisessä on kyse siitä, että ihminen pitää jotakuta rakkauden vaihtopenkillä. Penkittäjä siis ottaa yhteyttä tyyppiin silloin, kun hänellä ei ole parempaakaan seuraa saatavilla. Erityisen ikävä ilmiö on sen takia, että se saattaa kestää pitkäänkin.

”Emme ole tavanneet tiuhaan, mutta henkisesti ottaen minua on pidetty vain varalla. Tunnen itseni loukatuksi, petetyksi ja julman pelin osapuoleksi.”

”Olen juuri herännyt näkemään, että minua on pidetty varalla yli puoli vuotta. Aina kun oma elämä ei etene toivotulla tavalla, hän ottaa minut käyttöön. Emme ole tavanneet tiuhaan, mutta henkisesti ottaen minua on pidetty vain varalla. Tunnen itseni loukatuksi, petetyksi ja julman pelin osapuoleksi”, eräs Me Naisten lukija kertoo.

Ghostaaminen

2010-luvulla suhde alkaa usein näin: otetaan puhelin käteen, avataan deittisovellus ja plärätään. Eteen tulee kiinnostava tyyppi, jota pyyhkäistään hyväksynnän merkiksi. Jos hyvin käy, tyyppikin tekee niin. Seuraa muutamat keskustelunpätkät, sitten tavataan kasvokkain ja parhaimmillaan treffikumppani on vallan ihana.

Parin tapaamisen jälkeen mieli voi kuitenkin muuttua. Silloin ihminen lempataan ghostaamalla, eli katkaisemalla yllättäen kaikki yhteydenpito toiseen. Hän siis katoaa näkömättömiin kuin kummitus. Independentin mukaan ilmiö on yleistynyt 2010-luvulla. Ilmiönä se ei kuitenkaan ole uusi. Käytännössä ghostaaminen tarkoittaa ihan perinteistä katoamistemppua.

Katoamistemppu on melko raukkamainen tapa lopettaa suhde. Lue rakentavammat jättämisvinkit täältä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.