Jos ruuhkavuodet kiristävät pinnaa parisuhteessa, odota keski-ikää. Siitä eteenpäin pitäisi alkaa helpottaa.

Vaikka nuoruuden ihannoinnista tullaan tuskin koskaan pääsemään kokonaan eroon, viime vuosina on saatu rohkaisevia tutkimustuloksia siitä, että vanhemmiten moni asia muuttuu myös hyvään suuntaan.

Esimerkiksi seksi. Iän tuomasta elämänkokemuksesta ja itsevarmuudesta puhumattakaan: tyytyväisyys elämään on korkeimmillaan 69-vuotiaana ja henkinen hyvinvointi 82-vuotiaana. Sitä odotellessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalifornian yliopistossa puolestaan on nyt tutkittu, miten kilometrien kertyminen vaikuttaa parisuhteeseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emotion-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan positiiviset käyttäytymismallit, kuten huumori ja kiintymys, lisääntyvät ja negatiivinen käyttäytyminen, esimerkiksi defensiivisyys ja kriittisyys, vähenee pitkässä suhteessa. Yliopiston julkaiseman tutkimusuutisen mukaan tulokset haastavat aiemman näkemyksen, jonka mukaan tunteet latistuisivat vanhetessa. Kehitys saattaakin olla aivan päinvastaista.

– Löydöksemme valottavat yhtä elämän loppupuolen suurimmista paradokseista. Vaikka menettää ystäviä ja läheisiä, vakaissa suhteissa olevat iäkkäät ihmiset ovat melko onnellisia ja harvemmin masentuneita tai ahdistuneita. Avioliitto on ollut hyväksi heidän mielenterveydelleen, psykologian professori ja tutkija Robert Levenson selittää artikkelissa.

Tutkimuksessa tarkkailtiin keski-ikäisiä ja vanhempia heteropariskuntia, jotka olivat olleet naimisissa 15–35 vuotta. Tutkijat videoivat kunkin pariskunnan välistä keskustelua ja analysoivat, miten puolisoiden käytös muuttui 13 vuoden tutkimusjakson aikana. Vanhetessa huumori ja lempeys toista kohtaan lisääntyivät.

Selitys muutoksellekin lienee varsin yksinkertainen: ikääntyessä tekee mieli alkaa keskittyä enemmän elämän hyviin asioihin. Lisäksi vuosien kuluessa toisen oppii tietenkin myös tuntemaan niin hyvin, että tietää, miten tätä kannattaa lähestyä.

Suurin osa tutkittavista on tällä hetkellä 70-vuotiaita tai vanhempia. Aiemmin heitä seuraamalla on saatu selville muun muassa se, että vaimojen kyvyllä säädellä tunteitaan on enemmän merkitystä riitatilanteista selviämisessä – eli kun rouva on nopeasti leppyvää sorttia, suhde voi paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla