Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Bongasitko kiinnostavan oloisen tyypin, muttet heti rohkene jutella hänelle? Aloita lähestyminen harmittomalla silmäpelillä.

1. Katsele hänen suuntaansa silloin tällöin

Kun huomaat kiinnostavan oloisen ihmisen kahvilassa, baarissa, kaupassa tai vaikka bussissa, aloita silmäpeli varovaisesti. Katsele hänen suuntaansa silloin tällöin, mutta jatka lehden selailua tai ystäviesi kanssa juttelua normaalisti. Ennemmin tai myöhemmin henkilö varmasti huomaa katseesi.

2. Vilkaise häntä vain ohimennen silmiin

Älä tuijota liian innokkaasti, ettet vaikuta etsiväsi epätoivoisesti seuraa. Kun katseenne kohtaavat ja kiinnostuksen kohteesi katsoo sinua, katso häntä vain sekunnin ajan silmiin ja käännä sitten katseesi pois.

3. Jatka vilkuilua

Sinun täytyy malttaa vielä hetki, ennen kuin saat uppoutua tuijottamaan flirttailusi kohteen ihania silmiä. Jatka siis hänen vilkuiluaan, mutta käännä katseesi taas heti, kun hän katsoo sinua.

4. Osoita flirttailevasi

Silmäpelisi kohde voi aluksi luulla, että katselet hänen suuntaansa vain sattumalta. Jos katseenne kohtaavat useita kertoja, hän varmasti huomaa kiinnostuksesi. Älä kuitenkaan tuijota häntä intensiivisesti, vaan anna hänen jännittää, saako hän vielä uuden katseen edellisen jälkeen.

5. Luo jännite välillenne

Kun olette silmäilleet toisianne jo hetken aikaa, on aika lisätä jännitettä. Ole katsomatta häneen muutaman minuutin ajan ja odota hänen katsettaan. Silloin flirttailusi kohde alkaa ihmetellä, mikset enää katsele häneen päin. Todennäköisesti hän alkaa katsella sinua yhä useammin vain varmistaakseen, etkö vieläkään katso häntä. Niin häntä alkaa kiinnostaa silmäpeli kanssasi yhtä paljon kuin sinua kiinnostaa se hänen kanssaan.

6. Tee hänestä flirttailun aloittaja

Katsele henkilöä silmänurkastasi ja odota, että hän katsoo sinua. Käännä silloin katseesi suoraan hänen silmiinsä ja tuijota häntä takaisin. Näin saat aikaan vaikutelman, että hän on kiinnostunut sinusta ja aloittanut silmäpelin eikä toisin päin.

7. Katso häntä pidemmän aikaa

Kun olette vilkuilleet toisianne jo hetken ja olet saanut hänet odottamaan katsettasi, kannattaa edetä pelissä. Nyt voit vihdoin katsoa häntä silmiin aiempaa pidempään, mutta älä vieläkään jää tuijottamaan, vaan muista katsoa välillä muualle.

8. Hymyile ja punastu

Juttele ystävillesi tai vaikuta muuten kiireiseltä kännykän tai lehden kanssa, mutta luo samalla silmäpelin toiseen osapuoleen lyhyitä ja pitkiä katseita silloin tällöin. Kun käännät katseesi pois hänen silmistään, hymyile tai punastu niin, että hän huomaa sen. Älä kuitenkaan hymyile, kun silmänne kohtaavat, vaan vain katsoessasi poispäin. Näin luot lisää jännitettä flirttiin.

9. Tarkkaile hänen vastausta flirttiisi

Katseleeko hän sinua yhtä usein kuin sinä häntä? Jos katselee, asiat ovat hyvin, ja silmäpelistänne voi kehkeytyä vaikka mitä. Jos hän ei taas kiinnitä sinuun millään huomiota, älä tuhlaa enää aikaasi. Älä kuitenkaan lannistu, vaan valitse uusi tyyppi ja aloita silmäpeli alusta.

10. Katso häntä suoraan silmiin ja hymyile

Kun olet varma, että flirttailun kohde on yhtä mukana silmäpelissä kuin sinä, on aika edetä. Katso häntä silmiin ja hymyile vienosti. Jos hän näyttää pelästyneeltä tai katsoo pois nopeasti, älä luovuta vielä. Hän ehkä tarvitsee vain vähän lisää lämmittelyä. Jos hän taas hymyilee takaisin, sinua voi onnitella hyvin menneestä silmäpelistä! Seuraavaksi voit vaikka moikata häntä…

Lähde: Lovepanky.com

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.