Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Heippa, rakas! Rituaalit voivat helpottaa eron hetkiä, pitkään etäsuhteessa ollut psykologi neuvoo. Kuva: Shutterstock
Heippa, rakas! Rituaalit voivat helpottaa eron hetkiä, pitkään etäsuhteessa ollut psykologi neuvoo. Kuva: Shutterstock

Yksi tärkeimmistä vinkeistä on tämä: varmista, mitä toinen tarkoittaa, ennen kuin alat sekoilla Whatsapp-viestin tai puhelun perusteella. 

Yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower on ollut aviomiehensä kanssa yhdessä 20 vuotta ja naimisissa 16 vuotta – ja suhde sai alkunsa, kun parilla oli Atlantti välissään. Tämän naisen etäsuhdeneuvoja kannattaa siis kuunnella. 

Tower kirjoittaa Psychology Todayssa asioista, jotka ovat pitäneet hänen ja hänen miehensä suhteen virkeänä ja toimivana välimatkasta huolimatta. 

1. Hyväksy toisen erilaisuus

Kahdella ihmisellä on harvoin tismalleen samat ajatukset siitä, mikä on sopiva henkinen sekä maantieteellinen etäisyys ja millainen välimatka ylittää sietokyvyn rajat. Parisuhteen osapuolet suhtautuvat yleensä eri tavoin hankaluuksiin. Kaukosuhteessa toinen saattaa esimerkiksi haluta ajatella, että kaikki kanssakäyminen sujuu puhelimitse ihan yhtä hyvin kuin kasvotusten. Toinen taas saattaa tarvita jatkuvaa keskustelua siitä, mitä erossa oleminen tekee suhteelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Lisää läheisyyttä eri alueilla

Kaukosuhteessa fyysinen läheisyys jää minimiin, mutta läheisyyttä on muunkinlaista. Jos vaikkapa katsotte samaa leffaa, lisäätte henkistä läheisyyttä. Päivän tapahtumien kertaaminen yhdessä lisää emotionaalista läheisyyttä ja asuinpaikoissanne tapahtuvista asioista keskusteleminen kulttuurista läheisyyttä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tunnista ilonaiheet

Huomaa asiat, joilla voit ilahduttaa kumppaniasi erossa ollessanne. Esimerkiksi odottamaton, vanhanaikaisesti postitse lähetetty kirje tuo hymyn huulille. Hyvää fiilistä voi lisätä myös pienemmillä jutuilla, kuten kertomalla kumppanillesi päivän aikana huomaamistasi asioista, jotka toivat hänet mieleesi.

4. Nauti aikaerosta

Aikaero ei ole pelkästään huono juttu. Kun jokaista mieleen tulevaa asiaa ei pääse sanomaan heti, pahimmat tunnekuohut ehtivät laantua ja turhat valituksen aiheet unohtua.

5. Sovi säännöistä

Etäsuhteessa erityisen tärkeitä ovat luottamus ja yhteinen näkemys siitä, miten suhteessa ollaan. Sopikaa huolella siitä, mitä asioita erossa ollessa voi tehdä ja kunnioittakaa sopimustanne. Homma toimii, kun molemmat ymmärtävät, että yhteisen diilin rikkominen heikentää suhdetta.

6. Kehittele rituaaleja

Koska rehellisyys on suhteen perusta, ei ole okei valehdella siitä, miten vaikealta tai helpolta toisen luota lähteminen tuntuu. Teeskentelyn sijaan lähdön ja saapumisen hetkiä helpottavat rutiinit, kuten toisen vastaanottaminen ja hyvästeleminen aina samalla tavalla.

7. Näe kriisit, mutta älä liioittele

Pyri tunnistamaan suhteen vaaranpaikkoja ja selvittämään ne puhumalla. Hätäännykseen ja kriiseilyyn on kuitenkaan harvoin syytä. Hankaluudet selviävät paremmin rauhallisella keskustelulla.

8. Luo pariskuntaidentiteetti

Etäsuhteessa omien juttujen tekeminen ja oman identiteetin ylläpito sujuu yleensä helposti. Pariskunnan identiteetti ja yhteiset kiinnostuksenkohteet sen sijaan tuppaavat unohtumaan välimatkan takia, joten niihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Tunne meistä ja meidän jutut vahvistavat suhdetta niin omissa silmissänne kuin esimerkiksi ystävien ja sukulaisten silmissä.

9. Kunnioita kulttuuria

Eri kulttuureissa asioihin suhtaudutaan eri tavoin. Kun sen muistaa, välttyy turhalta kriiseilyltä. Suomessa vastakkaisen sukupuolen edustajan pussaaminen poskelle voi olla lähestulkoon pettämistä, ja jossakin muussa maassa arkinen tervehdys, joka toistuu kymmeniä kertoja joka päivä.

10. Varmista vielä kerran

Kaikki asiat eivät välity tekstin välityksellä, puhelimitse tai edes Skype-yhteydellä. Ennen kuin alat tehdä villejä johtopäätöksiä Whatsapp-viestistä tai pikaisessa puhelussa sanotusta asiasta, tarkista, mitä toinen osapuoli todella tarkoitti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla