Ota nyt lisää, olet ansainnut sen. Ota, ota! Kuva: Shutterstock
Ota nyt lisää, olet ansainnut sen. Ota, ota! Kuva: Shutterstock

Vaikka laihtuminen olisi kuinka iloinen asia tahansa, mieti, ennen kuin avaat suusi.

Ootko sä lihonut?

Tuota kysymystä kuulee harvoin, mutta jostakin syystä kynnys kommentoida laihtumista on alhaisempi. Oletko laihtunut? Miksi ja millä keinolla? No miltä nyt tuntuu?

Hoikentuneesta olemuksestaan saattaa joutua kertomaan, vaikka haluaisi pitää asian omana tietonaan.

Painoaan yli 30 kiloa pudottanut kirjoittaja ja valokuvaaja Jennifer Lilley kertoo The Huffington Postin blogikirjoituksessaan, mitä asioita ainakaan hän ei halua kuulla painostaan.

1. Paljonko aiot vielä laihtua?

Parikymmentä kiloa pudottanut ei välttämättä halua kuulla, että hänen vyötäröllään on vieläkin ylimääräistä.

2. Näytätpä upealta nyt!

Kauneushan onkin kiinni vain ja ainoastaan painosta. Entä mitä tapahtui sisäiselle kauneudelle?

3. No, mikä on vaatekokosi?

Jennifer myöntää, että moni kertoo mielellään elämästään vaikka mitä yksityiskohtia, mutta jos hän ei kerro vaate- tai kuppikokoaan itse, ei sitä kannata kysyäkään.

4. Sinulla on nyt varmaan monta uutta ihailijaa.

Jenniferin mukaan tämä osuu ja uppoaa, koska se on ainakin osittain totta.

– Olen sama ihminen kuin aina, vain pienempi. Jälkimmäinen asia näyttää tekevän ihmisistä ystävällisempiä minua kohtaan, Jennifer kirjoittaa.

5. Onko sinulla raskausarpia?

Iho nyt vain on sellainen, kun se joutuu venymään.

6. Oletko kuolemassa?

Dramaattinen painonpudotus voi herättää lähipiirissä ihmetystä, jopa huoltakin. Jennifer on kuitenkin kokenut monet kysymykset töykeinä. Sairaudet ja kuolema eivät ole parhaita keskustelunavauksia.

7. Pidin sinusta lihavampana.

– Ja minä pidän sinusta, kun olet hiljaa, Jennifer nasauttaa.

Vaikka pitäisit lihavia leppoisina, ole onnellinen siitä, että hänen on nyt helpompi sitoa kengännauhansa.

8. Älä viitsi. Ihan hyvin voit syödä toisen kulhollisen jäätelöä.

On eri asia pystyä tekemään jotain kuin todella tehdä jotain. Laihtunut tuskin haluaa palata entisille raiteilleen, kun on onnistunut tavoitteessaan, joten älä yritä terrorisoida hänen elämäänsä.

9. Millaista se oli?

Siis olla lihava? Jospa ei muisteltaisi enää sitä näiden vihersmoothieiden äärellä.

10. Vaikutat nyt niin tarmokkaalta.

Sehän onkin kiinni elopainosta, eikä luonteesta. Jennifer arvelee, että ehkä hoikempaa on helpompi pitää tehokkaana, valitettavasti.

Lue myös:

Nuori, nainen ja yli 100 kiloa: ”Ongelmani ei ole lihavuus, vaan muiden asenteet”

Oletko sinäkin ”huolestunut” ystäväsi läskeistä?

Hyvä tarkoitus ei auta: lihavaksi sanominen lihottaa

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!