Ota nyt lisää, olet ansainnut sen. Ota, ota! Kuva: Shutterstock
Ota nyt lisää, olet ansainnut sen. Ota, ota! Kuva: Shutterstock

Vaikka laihtuminen olisi kuinka iloinen asia tahansa, mieti, ennen kuin avaat suusi.

Ootko sä lihonut?

Tuota kysymystä kuulee harvoin, mutta jostakin syystä kynnys kommentoida laihtumista on alhaisempi. Oletko laihtunut? Miksi ja millä keinolla? No miltä nyt tuntuu?

Hoikentuneesta olemuksestaan saattaa joutua kertomaan, vaikka haluaisi pitää asian omana tietonaan.

Painoaan yli 30 kiloa pudottanut kirjoittaja ja valokuvaaja Jennifer Lilley kertoo The Huffington Postin blogikirjoituksessaan, mitä asioita ainakaan hän ei halua kuulla painostaan.

1. Paljonko aiot vielä laihtua?

Parikymmentä kiloa pudottanut ei välttämättä halua kuulla, että hänen vyötäröllään on vieläkin ylimääräistä.

2. Näytätpä upealta nyt!

Kauneushan onkin kiinni vain ja ainoastaan painosta. Entä mitä tapahtui sisäiselle kauneudelle?

3. No, mikä on vaatekokosi?

Jennifer myöntää, että moni kertoo mielellään elämästään vaikka mitä yksityiskohtia, mutta jos hän ei kerro vaate- tai kuppikokoaan itse, ei sitä kannata kysyäkään.

4. Sinulla on nyt varmaan monta uutta ihailijaa.

Jenniferin mukaan tämä osuu ja uppoaa, koska se on ainakin osittain totta.

– Olen sama ihminen kuin aina, vain pienempi. Jälkimmäinen asia näyttää tekevän ihmisistä ystävällisempiä minua kohtaan, Jennifer kirjoittaa.

5. Onko sinulla raskausarpia?

Iho nyt vain on sellainen, kun se joutuu venymään.

6. Oletko kuolemassa?

Dramaattinen painonpudotus voi herättää lähipiirissä ihmetystä, jopa huoltakin. Jennifer on kuitenkin kokenut monet kysymykset töykeinä. Sairaudet ja kuolema eivät ole parhaita keskustelunavauksia.

7. Pidin sinusta lihavampana.

– Ja minä pidän sinusta, kun olet hiljaa, Jennifer nasauttaa.

Vaikka pitäisit lihavia leppoisina, ole onnellinen siitä, että hänen on nyt helpompi sitoa kengännauhansa.

8. Älä viitsi. Ihan hyvin voit syödä toisen kulhollisen jäätelöä.

On eri asia pystyä tekemään jotain kuin todella tehdä jotain. Laihtunut tuskin haluaa palata entisille raiteilleen, kun on onnistunut tavoitteessaan, joten älä yritä terrorisoida hänen elämäänsä.

9. Millaista se oli?

Siis olla lihava? Jospa ei muisteltaisi enää sitä näiden vihersmoothieiden äärellä.

10. Vaikutat nyt niin tarmokkaalta.

Sehän onkin kiinni elopainosta, eikä luonteesta. Jennifer arvelee, että ehkä hoikempaa on helpompi pitää tehokkaana, valitettavasti.

Lue myös:

Nuori, nainen ja yli 100 kiloa: ”Ongelmani ei ole lihavuus, vaan muiden asenteet”

Oletko sinäkin ”huolestunut” ystäväsi läskeistä?

Hyvä tarkoitus ei auta: lihavaksi sanominen lihottaa

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti