Jos kaikilla olisi kaveripiirissään edes yksi sairaanhoitaja, olisi maailma taatusti parempi paikka. Kuva: Shutterstock
Jos kaikilla olisi kaveripiirissään edes yksi sairaanhoitaja, olisi maailma taatusti parempi paikka. Kuva: Shutterstock

Loistava kuuntelija, lohduttaja ja ennen kaikkea mitä mainiointa seuraa! Sellainen sairaanhoitaja on kaverina.

Kaikkihan me jo tiedämme, että jokaisella aikuisella pitäisi olla ystävänään opettaja. Ovathan opettajat käveleviä hakukoneita, takuuseuralaisia hauskanpitoon sekä konfliktitilanteiden loistavia ratkojia. Mutta ystäväjoukossa olisi hyvä olla myös sairaanhoitaja.

Olen ollut onnekas: olen saanut elämääni paljon hyviä ystäviä, niin opettajia kuin sairaanhoitajia – sekä monia muita. Perhepiiriinikin kuuluu hoitajia, kuten äitini ja kummitätini. 

Vaikka en välitä muuten ystävieni titteleistä, olen huomannut, että sairaanhoitajakaverini ovat hyvällä tavalla erilaisia kuin muut tuttavani. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä tärkeimmät huomioni:

 1. ”Miten sinulla menee?” Sairaanhoitajaystävä aloittaa keskustelut aina lempeästi ja toisten kuulumisia kysellen. Hän jaksaa kuunnella pitkiäkin tarinoita.
  Harvoin hän ainakaan käynnistää tapaamista omista asioista hölöttämällä. Toisaalta joskus pitää antaa siihen hoitajallekin mahdollisuus; kuunteleehan hän työkseen ihmisiä, joten puhumisen tarve voi olla suuri.
   
 2. Hoitajakaverilta saa vinkkejä parempaan elämään, jos niitä haluaa kuulla. Ja hei, varaudu pitkään listaan, kun kyseessä on terveyden ammattilainen!
  Joskus ammattirooli jää päälle ja hoitajaystävä saattaa tarjota ohjeitaan ilman, että toinen on niitä pyytänyt. Mutta hyväähän hoitajakaveri vain tarkoittaa.
   
 3. Sairaanhoitaja on ihminen, joka ei arvostele ystäväänsä koskaan. Hoitoalan työntekijä ymmärtää elämän erilaisuutta, eikä ihmisen taustoilla ole hänelle merkitystä. Hoitajaystävälle voi paljastaa kipeimmätkin salaisuudet ilman, että hän alkaa kritisoida.
   
 4. Sairaanhoitaja on luottoystävä, johon voi nojata hädän hetkellä – olipa kyse sydänsuruista tai muista ongelmista. Sairaanhoitaja osaa varmasti auttaa sekä ohjata oikeaan paikkaan isonkin kriisin keskellä.
   
 5. Hoitajakaveri on ihan loistava bonus silloin, kun pitää saada nopeasti selvyys vaikkapa verikoetuloksiin – jos niistä ei ymmärtänyt ensimmäisellä analyysikerralla yhtään mitään.
   
 6. Varsinkin aktiivilomalla, mutta myös muilla reissuilla, sairaanhoitaja on mitä mainiointa seuraa. Hänen kanssaan yksikään hetki ei tunnu tylsältä, ja hän on tottunut selvittämään asiat etukäteen mahdollisimman tarkasti.
   
 7. Jos shoppailuseuraksi kaipaa asiantuntevaa ja luotettavaa kaveria, sairaanhoitajaystävä on juuri sellainen. Hän selvittää tarvittaessa puolestasi tavaroiden ja vaatteiden tärkeät ominaisuudet sekä antaa makutuomarina rehellisen mielipiteensä – jos oikeasti haluat kuulla sen.
   
 8. Jos yhteisellä reissulla sattuu pieni haaveri, hoitajaystävän ammattitaidolla se korjataan nopeasti. Jos kyseessä on suurempi terveysongelma, hädän keskellä hänen osaamisensa voi pelastaa tilanteen ennen varsinaista hoitoon pääsyä.
   
 9. Ja vaikka kriittinen tilanne ei välttämättä koskisi ihmishenkiä, vaan vaikkapa omaisuutta, sairaanhoitaja pelastaa usein tilanteen nopealla toiminnallaan.
  Hoitajaystävällä tuntuu olevan aina ripeä tahti päällä: hän ei jää miettimään vapaallakaan kahta sekuntia, kun hän jo toimii tuntemattomienkin hyväksi.
 10. Hoitajakaverin kanssa on helppo jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin – jos se on olennaista. Sairaanhoitajalla on yleensä loistava muisti ja tarkka vaisto.
  Hoitajan seurassa voi myös päästää koko tunneskaalan valloilleen: hänen kanssaan on helppo niin nauraa kuin itkeä. Hän on oppinut työssään viljelemään huumoria, jotta jaksaisi rankoista päivistä, mutta hän on tottunut myös lohduttamaan muita.

Voiko olla luotettavampaa, sydämellisempää, hauskempaa ja rehellisempää ystävää kuin sairaanhoitaja?
En usko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerro nyt sinäkin:

Miksi sairaanhoitaja on paras ystäväsi? Osallistu keskusteluun ja kirjoita kommenttisi alle.

.

Hoitoalalla pitkään työskennelleenä sanoisin, että kyllä se on ennemminkin persoonasta, kuin ammatista kiinni tuo ystävällisyys.Tiedän mukavia laitoshuoltajia, perus-,kodin-, lähi- ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä. Tiedän myös täysin hoitoalalle sopimattomia ja töykeitä terveydenhuollon ammattilaisia. Voihan silti olla, että sairaanhoitajiksi hakeutuvat opiskelemaan tietyn tyyppiset, keskimääräistä mukavammat ihmiset 😁

Vierailija

Valitettavasti ei pidä paikkaansa tuntemieni sairaanhoitajien kanssa, sen sijaan pari todella mukavaa lähihoitajaa tunnen kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla