Ystävää kannattaa kehottaa soittamaan ennen kuin hän lähettää vihaisen viestin eksälleen. Kuva: Shutterstock
Ystävää kannattaa kehottaa soittamaan ennen kuin hän lähettää vihaisen viestin eksälleen. Kuva: Shutterstock

Harkitut sanat auttavat eroa surevaa ystävää.

Eroaminen on usein vaikeaa, mutta sydäntäsärkevää on myös seurata vierestä ystävän suremista. Kun läheinen on parisuhteen päättymisestä todella masentunut, voi olla vaikea löytää oikeita sanoja ja tapoja lohduttaa.

Miten sitten ilmaista parhaiten tukensa ystävälle ja saada hänet voimaan paremmin? Ihan heti se tuskin onnistuu, mutta muistuttamalla ystävää muutamista asioista surun hetkellä voi olla isokin vaikutus.

Kokosimme 10 asiaa, jotka eronnut ystävä ehkä haluaa kuulla:

1. ”Olen tukenasi”

On tärkeää ilmaista selkeästi, että ystävä saa apua ja tukea milloin tahansa hän sitä tarvitsee. Niinäkin päivinä, kun Skamin uusin jakso on ilmestynyt. Omaa elämää ei pidä unohtaa ystävän surun takia, mutta joustaminen omista puuhista ja juttelukaveriksi tarjoutuminen voi olla asia, mitä ystävä kaikkein eniten tarvitsee.

2. ”Kerro kaikki”

Lohduttaessa toimii usein olemalla kuin vettä: nestemäinen, tyyni ja aaltoileva. Hyväksy joustavana lohduttajana tilanne ja ystävän reaktiot sellaisena kuin ne ovat. Pyydä häntä kertomaan kaikki, mistä hän haluaa kertoa ja puhua. Tyynenä pysyminen auttaa ystävää rauhoittumaan ja purkamaan tunteita. ”Aaltoilemalla” eli myötäilemällä ystävän tunteita on helpompi ymmärtää, mitä hän ajattelee. Kun toistaa omin sanoin, mitä ystävä sanoo, ystävälle tulee olo, että todella haluat ymmärtää häntä.

3. ”Olo ei tunnu näin pahalta ikuisesti”

Muistuta ystävällesi, että vaikka nyt tuntuu pahalta, olo kyllä kohenee. Ei ehkä huomenna tai ensi viikolla, mutta ajallaan. Vaikka voi tuntua itsestään selvältä asialta sanoa, että aika parantaa haavat, voi ystävälle olla tärkeää luvata, että hän voi paremmin vielä.

4. ”Voimme puhua asiasta milloin vain”

Ystävälle voi olla hyvin tärkeää tietää, ettet tuomitse hänen suruprosessiaan millään lailla, vaan annat haavojen parantua omalla ajallaan. Jos ystävä haluaa puhua eksästään vielä kuukausienkin kuluttua, sitten teette niin. Voi kuulostaa väsyttävältä, mutta ystävälle kannattaa silti kertoa, että hän saa käsitellä asiaa seurassasi niin kauan kuin tarvitsee. Suru ja viha laantuvat aina ennemmin tai myöhemmin.

”Puhelinsoitolla ja rauhoittelulla voi estää paljon tuhoa.”

5. ”Soita minulle ensin”

Tee ystävälle selväksi, että jos hän aikoo puhkoa eksänsä auton renkaat tai lähettää tälle syytöksillä ja kirosanoilla höystetyn romaanin tekstiviestillä, hänen kannattaa soittaa sinulle ensin. Ihan vain siltä varalta, ettei ystävä suutuspäissään tekisi jotain, mitä katuu muutamaa minuuttia myöhemmin. Puhelinsoitolla ja rauhoittelulla voi estää paljon tuhoa ja pahaa mieltä.

6. ”Hän on täysi idiootti”

Jos ystäväsi eksä käyttäytyi moukkamaisesti, ei ole mitään syytä, mikset kertoisi sitä ystävällesikin. Ystävän eksän solvaaminen voi tuntua lapselliselta, eikä se kaikkein kypsin tapa olekaan käsitellä asiaa. Ystävä kokee todennäköisesti kuitenkin suurta helpotusta, kun joku käyttäytyy yhtä hölmösti eikä ala latoa kovaan ääneen niitä kaikkein järkevimpiä ratkaisuja tilanteeseen. Joskus yksinkertaisesti on saatava purkaa mieltään niillä lapsellisillakin tavoilla – ja vielä parempaa on, kun sitä ei tuomita.

7. ”Hän saa myös tuntea olevansa idiootti”

Myöskään sen lupaaminen, että mulkoilee pahasti ystävän eksää niin, että eksä varmasti myös huomaa, ei ole kaikkein aikuisin ratkaisu. Mutta mitäs sitten? Tärkeämpää on, että ystävä tuntee, että joku on hänen puolellaan vaikka mitä tapahtuisi. Ystävän eksä voi vähän ihmetellä kylmiä katseita, mutta ei auta kuin tuijottaa entistä vihaisemmin.

8. ”Tämä ei määrittele sinua millään lailla”

Ystävän parisuhde ei määrittele häntä, eikä niin tee myöskään ero tai sen syyt. Ystävällä voi olla sellainen olo, että hänet on hylätty eikä kukaan voi koskaan rakastaa häntä. Sehän ei tietenkään pidä paikkansa, joten on hyvä muistuttaa, että mennyt on mennyttä, ja sen tapahtumia on turha vatvoa. Jos joku myöhemmin arvostelisikin menneisyyden takia, hän tuskin on tutustumisen arvoinen. 

9. ”Tämä ero teki vain tilaa jollekin paremmalle”

Ystävä voi vielä olla rakastunut eksäänsä kaikesta huolimatta, eikä sitä voi muuttaa. On kuitenkin syytä tarjota ystävälle ajatusta siitä, että ehkä ero teki tilaa jollekin paljon paremmalle. Suhde päättyi eroon varmasti monista syistä, ja ehkä oli hyväkin karsia elämästä asioita, jotka eivät toimi.

10. Joskus on hyvä olla sanomatta mitään

Lohduttavat sanat ja neuvot tulevat usein tarpeeseen, mutta joskus on parempi olla hetki vain hiljaa. Omista asioista jauhaminen tietenkin turhauttaa kenet tahansa surevan, mutta myös neuvoja kannattaa usein säästää siihen hetkeen, kun ystävä niitä toivoo. Moni kaipaa aluksi vain sitä, että toinen on lähellä ja ymmärtää. Lohduttamiseen ei tarvita heti sanoja, usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.