He ovat ehkä kokeilleet puhelinpaastoa. Kuva: Shutterstock
He ovat ehkä kokeilleet puhelinpaastoa. Kuva: Shutterstock

Tarkista tästä, vastaavatko omat iltarituaalisi onnellisten pariskuntien tapoja.

Tiedämme jo, että onnelliset parit pitävät toistensa puolia, laittavat parisuhteen työn ja harrastusten edelle ja keskustelevat suurista päätöksistä yhdessä. He eivät uhkaile erolla tai pura stressiä puolisoon.

He tietävät myös, miten käydä onnellisena nukkumaan. Bustle ja Huffington Post ovat listanneet nukahtamisrutiineja, jotka yhdistävät onnellisia pariskuntia. Kuinka montaa noudatat?

1. He puhuvat syvällisiä

Tunteista, toiveista ja unelmista juttelu rakentaa luottamusta ja saa tuntemaan olon turvalliseksi.

2. … ja vähemmän syvällisiä

Aina yhteyden luomiseen ei tarvita syväanalyysia. Päivän tapahtumista tai Orange is the New Blackin uudesta kaudesta keskusteleminen saattaa ajan saman asian. Tärkeintä on osoittaa olevansa kiinnostunut toisen ajatuksista ja jakaa juttuja.

3. He jättävät puhelimet makuuhuoneen ulkopuolelle

Takkuaako keskustelu? Se saattaa johtua siitä, että makaatte molemmat naama kiinni luurissa. Puhelinpaasto pakottaa keskittymään toiseen ja tekee hyvää parisuhteelle. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan puhelimen räplääminen kumppanin seurassa heikentää parisuhteen laatua.

Samaa mieltä ovat Me Naisten viimetalvisen kyselyn vastaajat. He kokivat, että  phubbaus (eli se, kun toinen keskittyy luuriinsa niin, ettei kuule sinua) nakertaa parisuhdetta, vie yhteistä aikaa ja tuntuu loukkaavalta.

”Se tuntuu erittäin pahalta, syrjivältä, rakkauden ja huomion puutteelta. Vuorovaikutuksemme on huonontunut. Itse olen opetellut tuosta poista, mutta puoliso on pahempi kuin minä. Kun huomautan asiasta, hän kiivastuu”, 35-vuotias nainen kertoi tuolloin.

Lue myös: Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

4. He katsovat toisiaan silmiin

– Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta monet parit eivät koskaan katso toisiaan silmiin, kertoo psykoterapeutti Melissa Divaris Thompson Bustlen jutussa.

Ehkä kannattaisi: Psychology Todayn mukaan katsekontakti saattaa jopa kiihottaa.

5. He harrastavat seksiä (ennen kuin nukahtavat)

Onnelliset parit pistävät seksin etusijalle – siis harrastavat sitä ennen kuin ovat liian väsyneitä liikauttaakseen raajaakaan. (Jokainen pitkän päivän jälkeen sänkyyn rojahtanut tietää, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty.)

6. Heillä on läheisyyttä

Aina halut eivät hyrrää, ja onneksi muullakin läheisyydellä on merkitystä. Kosketus luo siteen puolisoiden välille, ja pelkkä hellyyskin antaa energiaa.

Lue myös: Hellyys kateissa? 5 harjoitusta läheisyyteen

7. He käyvät samaan aikaan nukkumaan

Lyhytkin yhteinen hetki lähentää ja luo yhteyden erillään vietetyn päivän jälkeen, Huffington Postin jutussa todetaan.

8. Ja nukkuvat sen lisäksi hyvin!

Ehkä onnen salaisuus piileekin sikeissä unissa. Ajoissa nukkumaan meneminen ei kuulosta järin romanttiselta, mutta hyvin nukuttu yö tekee ihmisestä mukavampaa ja läsnä olevampaa seuraa päivällä, toteaa terapeutti  Michele Weiner-Davis Huffington Postille.

9. He sopivat riitansa

Onnelliset parit ovat sisäistäneet ihmissuhdeneuvojen klassikon: älä mene riidoissa nukkumaan. Jos kiukku jää muhimaan, se saattaa yön aikana vain kasvaa.

Jos riitaannuitte juuri ennen nukkumaanmenoa, pyrkikää edes välirauhaan ennen nukahtamista, Melissa Thompson ohjeistaa Bustlen jutussa.

10. ... ja kehuvat toisiaan

On aika kiva nukahtaa, kun tuntee olonsa rakastetuksi.

– Annan pariskunnille usein kotitehtäväksi listata kolme asiaa, joita he toisissaan arvostavat, Thompson sanoo Bustlelle.

– Kuulostaa simppeliltä, mutta sillä on ihmeellisen suuri vaikutus.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.