Tosimies syö makkaraa! Kuva: Sanoma-arkisto
Tosimies syö makkaraa! Kuva: Sanoma-arkisto

On olemassa asioita, joita naiset eivät koskaan kuule.

Koska sä meinaat ajaa noi kauheet viikset pois? Voisitko pissata istualtaan? Miksi et taaskaan laittanut vessanpöntön kantta kiinni? Voisitko nukkua kyljelläsi, koska kuorsaat niin, etten saa nukuttua?

Kerroimme vähän aikaa sitten fraaseista, joita vain naiset kuulevat. Mutta yllä olevat kysymykset taas esitetään vain miehille. Ja löytyy niitä lisääkin. Haastattelimme kymmentä miestä.

1. Isot pojat ei itke.

"Nuorempana kuulin kerta toisensa jälkeen, että isot pojat tai miehet eivät itke. Miksi ihmisen pitäisi vaikuttaa jotakin epäihmismäiseltä? Miksi mieheltä tai pojalta vaaditaan tällaista?"

2. Onko sulla miesflunssa?

"Miesflunssa vituttaa. Miesten sairastamista ei oteta vakavasti. Suomalaiset miehet menevät lekuriin aivan liian myöhään, eikä se auta, että flunssan aikana heilutellaan miesflunssakorttia."

3. Syö vielä, niin kasvat.

”Jos naisia tytötellään, niin miehiä pojitellaan. Tämän olen huomannut asiakaspalvelussa työskennellessäni. Kun ravintolassa tuli pilkku, keski-ikäisten miesten joukosta ilmoitettiin, että he menevät vielä saunaan, saunapoika tuo sitten oluet puolen tunnin kuluttua. Toisessa työpaikassa on asiakas saattanut sanoa, että syö vielä, niin kasvat.”

4. Siis kiinnostaako sua kulttuuri?

"Minua nälvittiin entisessä työpaikassani (miesvaltaisella alalla), koska olin viemässä naista ensitreffeillä teatteriin. Sain kuulla asiasta aika pitkään. Keikoilla ja elokuvissa käyminen on yleisesti hyväksyttyä, mutta jos haluat teatteriin tai vaikka taidenäyttelyyn, niin se on jo omituista. Onneksi en ole kiinnostunut baletista..."

5. Seuraavaksi varmaan sanot, ettet syö makkaraakaan.

"Sitäkin on ihmetelty, kun minua ei kiinnosta moottoriurheilu, jääkiekko tai mikään muukaan penkkiurheilu. Yksi sankari kommentoi: 'Seuraavaksi varmaan sanot, ettet syö makkaraakaan'. Suomalaisen miehen tulee katsoa urheilua (mielellään jääkiekkoa tai formuloita), juoda paljon viinaa, käydä saunassa ja syödä pelkkää lihaa. Kaikkea muuta pidetään naisellisena."

6. Eikö sulla muka ole autoa?

"Oletetaan, että mies omistaa auton. Tai on ainakin kiinnostunut autoista. Jos uusi kuusiveto, superdiesel kolmen miljoonan kuution moottorilla ei kiinnosta, katsotaan tosi kieroon. Etenkin naiset, joilla on auto, pitävät autotonta miestä jotenkin outona."

7. Sä et ikinä kuuntele yhtään mitään mitä mä sanon!

"Heteropariskunnan mies ei koskaan voi ilmaista mielipidettään naisen puutteellisesta kommunikoinnista yhtä suorasukaisesti ja peiliin katsomatta kuin kiukustunut nainen saa ilmaista miehelleen. Se tulkittaisiin naisvihamieliseksi aggressioksi ja yritykseksi dominoida puolisoa. Miehen rooliin kuuluu kestää ja ottaa iskut murisematta vastaan ja pyytää anteeksi omaa huonoa käytöstään. Myös silloin, kun vituttaa eikä kiinnosta."

8. Taidat olla tossun alla.

"Siis vaikka näin: A: Lähetsä dokaa? B: Emmä jaksa. A: Taidat olla tossun alla. B: Blääh..."

9. Taidat olla homo!

"Minut on haukuttu homoksi, ku en lähtenyt panemaan humalaista naista baari-illan jälkeen."

10. Tosimies ei ...

"Tosimies tekisi jotain. Tai ei tekisi jotain. Vaikka söisi kasvisruokaa. Tähän käy mikä tahansa! Miehistä voi sanoa mitä vain, ja se pitäisi pystyä nielemään tai on nössö ja epämiehekäs. Herranjumala. Onneksi en ole lyhyt tai pienimunainen, sehän se tästä vielä puuttuisi, koska naiset haukkuvat miehen 'epämiehekkäitä' asioita ulkonäössä jatkuvasti."

11. Sisäkumiko se siellä loistaa?

"Ihan suoraan saatetaan sanoa, että herranjumala, kaljuunnutsä? Menkääpäs sanomaan naiselle, että hänen ohuet hiuksensa näyttävät ohenevan entisestään."

12. Mitäs sä menit siinä taksijonossa sönköttämään niille etuilijoille?

"Kun mies joutuu vaikeuksiin, joskus on täysin selvää, että hän on itse kaivanut verta nenästään."

13. Taas lapsi tulossa? Etsä oo kuullu kortsuista?

"Tai: "Häät? Taas? Etsä oo kuullu, että ei kaikkien panokavereiden kanssa tartte mennä naimisiin?" Miehelle parisuhde lisääntyminen ja lasten määrä eivät ole asioita, joiden ympärillä kaikkien pitäisi hipsutella ylisensitiivisesti varpaisillaan."

Ähä ähä

13 asiaa, jotka sanotaan vain miehille

Vierailija kirjoitti: Näköjään suurin osa noista oli miesten toisilleen sanomia typeryyksiä. Siis missähän vika, jos mies stereotyypittelee miessukupuolta? Kuorsaaminen on tyypillisesti miehinen ongelma ja liittyy anatomiaan. Naisen pitää olla joko anatomisesti poikkeava, potea kroonista sivuontelotulehdusta tai nielutulehdusta tai olla vakavasti obeesi kuorsatakseen, mutta laihakin mies kuorsaa normaalin nielunsa kanssa aina selällään nukkuessaan. sitä paitsi jos sekä mies että nainen kuorsaa...
Lue kommentti
Ähä

13 asiaa, jotka sanotaan vain miehille

Näköjään suurin osa noista oli miesten toisilleen sanomia typeryyksiä. Siis missähän vika, jos mies stereotyypittelee miessukupuolta? Kuorsaaminen on tyypillisesti miehinen ongelma ja liittyy anatomiaan. Naisen pitää olla joko anatomisesti poikkeava, potea kroonista sivuontelotulehdusta tai nielutulehdusta tai olla vakavasti obeesi kuorsatakseen, mutta laihakin mies kuorsaa normaalin nielunsa kanssa aina selällään nukkuessaan. sitä paitsi jos sekä mies että nainen kuorsaa, mies kuorsaa kovempaa...
Lue kommentti

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti