Tästä taudista puhutaan joka paikassa. Mitä siitä pitäisi tietää?

Onko nyt menossa jokin vuosisadan epidemia?
Mykoplasmaa on todettu tänä vuonna kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna yhteensä, eli hirveän suuresta epidemiasta ei ole kyse. Mykoplasma kuitenkin kiinnostaa ihmisiä, koska siitä on puhuttu mediassa paljon. Bakteeri oireilee muun muassa kuumeena, yskänä ja päänsärkynä.

Sain mykoplasmaan antibioottikuurin. Kannattaako sitä syödä?
Jos lääkkeet määrätään, siihen on olemassa perusteet. Suurin osa ihmisistä paranee taudista ilman antibioottiakin. Lääkäri määrää kuurin, jos tauti pitkittyy tai siihen liittyy jokin komplikaatio. Tauti voi pahimmillaan johtaa tehohoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen.

Voiko yskälle tehdä jotain?
Mykoplasma voi joskus aiheuttaa muiden infektioiden tavoin pitkittyneen yskän, kun limakalvojen värekarvat vaurioituvat. Sitä voi lievittää höyryhengityksellä, kuumilla juomilla tai yskänärsytystä hillitsevillä lääkkeillä.

Voiko bakteerin saada ovenkahvasta?
Tauti leviää pääosin pisaratartuntana. Bakteeri ei elä pinnoilla kauan, mutta sen voi saada myös ovenkahvasta tai kättelemällä, jos sen jälkeen hieraisee kädellään silmää tai nenää.

Bakteeri voi itää jopa viikkoja. Miksi?
Se johtuu osittain siitä, että bakteeria voi olla nielun limakalvoilla oireettomana. Jos limakalvon pinta rikkoutuu esimerkiksi virusinfektion vuoksi, bakteeri pääsee lisääntymään. Bakteeri ei tartu muihin ihmisiin vielä itämisaikana.

Milloin pitää mennä lääkäriin?
Potilas ei voi itse tietää, sairastaako mykoplasmaa vai jotain muuta tautia. Jos flunssan oireet ovat rajuja ja kunto heikko, pitää aina hakeutua lääkäriin.

Kysymyksiin vastasi infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Hyksistä.

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.