Arki alkoi, entä sitten? Työpäivänkin jälkeen irtoaa hetki itselle: näyttelijä venyy hot joogassa, kirjailija hivelee taidetta ja tangokuningas posauttaa tulet grilliin.

Kuvat Panu Pälviä

Kun aikaa on pari tuntia:

"Taiteeseen voi kastautua kuin veteen"

Kuvataidekulinaristi. Sana naurattaa kirjailija Siri Kolua, 40. Voiko itseään nimittää sellaiseksi?

Mutta sellainen Siri on. Hän ei suostu maistelemaan taidenäyttelyssä kiltisti kaikkea. Hän haluaa parhaat palat, elämyksen. Siksi hän saattaa marssia epähoukuttavien töiden ohi ja tuijottaa pelkästään yhtä teosta jopa puolitoista tuntia.

– Jos olen ystäväni kanssa näyttelyssä ja löydän ihanan teoksen, saatan tulla myöhemmin uudestaan nautiskelemaan lempiteoksestani syntisessä yksinäisyydessä. Meditoin teosta, etsin siitä uusia puolia ja ihastelen.

Taiteeseen upottautuminen on Sirin tapa saada hetki lomaa tekstistä ja italialaistyyppisen hälisevästä perheestä.

– Kirjailijan ammatissa voi ylikuormittua sanoista. Taide on minun keitaani. Siihen uppoutuminen on tapa uida. Taiteeseen voi kastautua kuin veteen ja antaa pään tyhjentyä muusta.

Yhden hengen treffit

Sirin suosikkipakopaikka on Espoon modernin taiteen museo Emma. Kun aurinko värjää pihan männyt ja paistaa seinänkorkuisista ikkunoista sisään, Siristä tuntuu kuin luonto olisi tullut osaksi näyttelyä. Hän rakastaa sitä, kuinka mietittyä kaikki Emmassa on: Miten kahvilan katosta roikkuvat valaisimet heiluvat ilmavirrassa ja kutsuvat kuiskimaan salaisuuksia. Miten aulan eriväriset tuolit houkuttavat valitsemaan punaisen, keltaisen tai sinisen väliltä.

Nyt Sirin on houkutellut paikalle näyttelyn nimi Punainen. Se on itseään tuliseksi kuvaavan ja väreillä tunteitaan ilmaisevan Sirin lempiväri.

– Onpa tämän pinta kiiltävä. Tähän kuuluisi saada koskea! Huomaakohan sitä kukaan? Siri supattaa kahden katosta roikkuvan jättiläiskuparilautasen välissä ja ojentaa kättään.
Yhteen aikaan Sirillä oli tapana merkitä joka viikko kalenteriin kirjailija Julia Cameronin oppien mukaiset taiteilijatreffit. Ne tarkoittavat hetkeä, joka varataan elämyksille, kuten vaikkapa kangaskaupassa haahuilemiselle.

– Meidän aikuistenkin pitäisi muistaa ällistyä ja ihmetellä maailmaa kuin lapset. Kun pääsen hetkeksi omiin keitaisiini, olen parempi äiti, parempi taiteilija ja taatusti parempi vaimo.

Juuri nyt Siri tarvitsee arjen lomia enemmän kuin koskaan, sillä teossa on kolme kirjaa, puutalo on remontissa ja perheen kaksivuotias on sangen vilkas.

– Jos stressaannun, tulen epävarmaksi ja lakkaan luottamasta vaistoihini. Koska en voi lähteä retriittiin kirjoittamaan, minun pitää huolehtia hyvinvoinnistani tässä ja nyt. Ja sitä paitsi minä haluan juuri tämän kiireisen, suloisen ja hälisevän elämän.

Siri Kolu muistetaan parhaiten Me Rosvolat -lastenkirjoistaan. Me Rosvolat ja Iso-Hemmin arkku ilmestyi kesäkuussa.


Kun aikaa on tunti:

"Jooga luo elämään tyhjää tilaa"

Tampereella on yksi paikka, jossa on takuuvarmasti tänään hellettä. Niin on huomennakin. Ja syksyllä.

Ei ihme, että paikassa viihtyy myös näyttelijä Miina Maasola, 34. Hän nojautuu aitajuoksijan asennossa kohti oikeaa säärtään ja tuntee, kuinka lämpölamppu hohkaa kylkeen.
Yhtäkkiä on vain tämä hetki, soljuva itämainen musiikki, 35 asteen lämpö, karpaloina otsalle kihoava hiki, ihana venytys kyljessä ja ohjaajan rauhallinen ääni.

Hot jooga -salissa mielen valtaa lomalta tuttu rauhallinen, rento olo. Oivallus siitä, että asiat ovat sittenkin aika hyvin, vaikka uusi näytelmärooli tuntuisikin hypyltä tuntemattomaan.

– Stressaantuneena sulkee helposti maailman ympäriltään ja alkaa pyöritellä asioita mielessään. Silloin ongelmat paisuvat. On tärkeää malttaa olla hiljaisuudessa, jotta uudet ajatukset mahtuvat nousemaan. Jooga luo elämään tyhjää tilaa.

Nuorempana Miina purki stressiään mieluiten hikiliikunnalla. Hän on yhä sitä mieltä, että juostessakin voi päästä meditatiiviseen, ajatusten virran katkaisevaan tilaan.

Omaa lomaa

Miina haluaa elää niin, ettei hänen tarvitse odottaa seuraavaa lomaa.

– On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä elämältään ja työltään haluaa ja tehdä juuri nyt asioita, joista tulee hyvä olo. Ei lykätä niitä eteenpäin ja ajatella, että sitten kun...

Periaate tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Miina varaa itselleen aikaa juosta, joogata ja ihan vain olla. Parhaiten oman loman ottaminen onnistuu hänen mielestään joogasalilla, sillä kotona teekuppi kädessä ikkunasta tuijotellessa tahtoo tulla mieleen, että oikeastaan pitäisikin palauttaa kirjaston kirjat ja keittää perunat.

– Lapsiperheessä tulee helposti karsittua omasta ajasta. Uskon kuitenkin siihen, että täytyy olla itselleen hyvä, jotta voi olla hyvä myös muille. On tärkeää kävellä välillä kaupungissa päämäärättömästi ja istua puistonpenkille. Niin on kotonakin rennompi ja enemmän läsnä.

Miina näyttelee loppuvuonna elokuvissa Rakkauden rasvaprosentti sekä Vuonna 85. Teatteri Siperian näytelmä Kolmen naisen kohtauksia tulee ensi-iltaan lokakuussa.


Kun on koko ilta aikaa:

"Hälinä saa kaipaamaan luontoon"

Hyönteiset parveilevat ilta-auringon valaiseman veden pinnan yllä. Metsää heijastava pinta rikkoutuu, kun hauki molskahtaa ruovikossa. Jostain kaukaa kuuluu käen kukuntaa.

Sellaisena hetkenä tangokuningas Pekka Mikkolan, 25, mieli lepää. Kun Pekka kyllästyy kiireeseen ja kaupunkiin, hän haluaa mökille rauhoittumaan.

Eikä siihen tarvita viikkojen lomaa. Yksikin ilta riittää, sillä hetken nuotion savussa istuttuaan Pekka kaipaa jo takaisin ihmisten ilmoille.

– Olen niin sosiaalinen, etten viihtyisi viikkotolkulla mökillä, mutta välillä hälinä saa kyllä kaipaamaan luonnonrauhaa.
Hälinää on viime aikoina riittänyt, sillä alkukesästä Pekka treenasi toistasataa tuntia Tangomarkkinoita varten. Voiton jälkeen hän katosi keikkaputkeen. Ensimmäisellä viikolla Pekka veti peräti kuusi keikkaa neljässä päivässä ja juoksi siinä sivussa haastattelusta toiseen.

Täydellisen illan kaava on selvä: tyttö­ystävä tai kavereita mukaan, lököverkkarit jalkaan, grilli päälle, puuta saunan pesään ja ehkä uimaankin, jos veteen vielä tarkenee. Elokuisena iltana on myös upeaa soutaa tuulastamaan pimenevälle järvelle.

Ruokalistalla on salaattia ja tietenkin makkaraa, mieluiten Huiluntuhti-merkkistä. Makkaraan Pekan äijäily jääkin, sillä kaljanhuuruinen örvellys ei häntä kiinnosta.

– En tykkää kaljasta. Sitä paitsi juominen ei rentouta, vaan sen jälkeen on entistä väsyneempi.

Paljon virkistävämpää on istua hetkeksi ulos ja tuijottaa tyyntä vettä. Unohtaa hetkeksi kaikki tuleva, levynteko, univaje ja kymmenet tuhannet kilometrit auton ratissa. Kuulla kuinka lokki kirkaisee.

Pekka Mikkola on tämän vuoden tangokuningas. Hän opiskelee
Oulun yliopistossa musiikkikasvatusta.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?