Löntystely ei laihduta - liiku siis oikealla sykkeellä. Kuva: Colourbox
Löntystely ei laihduta - liiku siis oikealla sykkeellä. Kuva: Colourbox

Jos tavoitteesi on kuntoilla kilot pois mahdollisimman tehokkaasti, muista nämä viisaudet.

1. Käytä suuria lihasryhmiä

Laihtumisen kannalta tärkeintä on kuluttaa mahdollisimman paljon energiaa. Suurimmillaan energiankulutus on silloin, kun kehon isot lihasryhmät tekevät töitä.

Kalorit siis palavat parhaiten lajeissa, joissa muun muassa reidet, pakarat ja vatsalihakset tekevät töitä. Esimerkiksi reipas kävely, hiihto ja palloilulajit sopivat painonpudottajalle.

Jos haluat, että rasva palaa tehokkaasti, valitse aina laji, jossa liikutaan jalkojen päällä. Esimerkiksi juoksu voi olla rasvanpolton kannalta tehokkaampaa kuin pyöräily, sillä juostessa käytettävä lihasmassa on suurempi kuin polkiessa.

2. Liiku oikealla syketasolla

Löntystely ei laihduta, ellet löntystele tuntikausia. Koska harvalla on siihen aikaa, kannattaa mieluummin varmistaa, että liikut kerralla tarpeeksi tehokkaasti, eli syke nousee riittävän korkealle.

Usein riittää, että hikoilet ja hengästyt liikkuessasi, mutta pystyt myös puhumaan.

Jos et ole varma oikeasta syketasosta, hanki kuntokaveriksi sykemittari. Monet sykemittarit kertovat, kuinka paljon kaloreita harjoituksen aikana palaa ja kuinka tehokkaasti olet harjoitellut. Laite voi toimia myös liikkeellepotkijana: kun se on hankittu, ei kehtaa olla kuntoilematta.

3. Kokeile intervalliharjoittelua

Jos et jaksa lykkiä menemään tasaisella tahdilla, intervallitreeni toimii. Kokeile vauhtileikittelyä: tee kävelyllä juoksupyrähdyksiä, ja kun kunto kasvaa, lisää niiden kestoa.

Tai yritä puolen tunnin kevyen hölkän sijaan juosta lenkki kolmessa 10 minuutin pätkässä: juokse pätkät reippaammin ja tasaa niiden välillä hengitystä muutaman minuutin kävelyn ajan. Näin saat samassa ajassa nostettua sykettä vähän korkeammalle ja energiankulutus kasvaa.

Vaihtelevaa juoksu-kävelyä jaksaa myös tehdä pidempään kuin pelkkää juoksua, jolloin kaloreita kuluu enemmän. Voit varioida intervallityyppistä harjoittelua mielesi mukaan lajissa kuin lajissa.

4. Jaa liikunta-annos osiin

Liikunta tuo kilokamppailuun tuplasti apua: aineenvaihdunta kiihtyy ja kaloreita palaa paitsi treenatessa myös silloin, kun kiidät pukkarista pihalle. Mitä tehokkaammin liikut, sitä kauemmin kaloreita kuluu harjoituksen jälkeen.

Jo hyötyliikunta laittaa prosessin liikkeelle. Parhaiten kulutuksesta saa hyödyn irti, kun jakaa päivän liikunta-annoksen useampaan osaan.

Ehtisitkö tehdä vaikka 15 minuutin aamujumpan tai kävellä hengästymistahtia muutaman bussipysäkin välin ja tehdä illalla lyhyen, mutta tehokkaan kävelylenkin?

5. Tankkaa oikein

Liikkuminen ja laihtuminen ovat silkkaa matematiikkaa: kun kulutat enemmän kuin syöt, laihdut varmasti. Pelkkä liikunta ei kuitenkaan tiputa kiloja, jos ruokavalio on pielessä.

Tärkeintä on syödä terveellisesti, mutta riittävästi. Lihakset tarvitsevat rakennusaineita, eikä laihtuminen onnistu ilman energiaa polttavia lihaksia.

Kiinnitä huomiota myös siihen, mitä syöt liikkumisen jälkeen. Proteiinit ja hiilihydraatit auttavat lihaksia palautumaan ja jaksat harjoitella seuraavanakin päivänä. Pakkaa siis kassiin vaikkapa purkki rahkaa ja banaani ja syö ne heti jumpan jälkeen.

Asiantuntijoina liikuntabiologian lehtori Teemu Pullinen Jyväskylän yliopistosta ja Tiina Ranin, FAF:n toimitusjohtaja ja ryhmäliikunnan ohjaaja.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?