Terveys on suosittu tiedonhaun aihe netissä. Kuva: Colourbox
Terveys on suosittu tiedonhaun aihe netissä. Kuva: Colourbox

Muista tarkistaa, kuka on internetistä löytyvän terveystiedon takana, ja suosi kotimaisia sivustoja.

Päätä särkee ja silmissä sumenee. Ei kun oireet googleen ja haku päälle!

Näin simppeliä se ei valitettavasti ole. Netistä löytyy paljon huonoa ja harhaanjohtavaa tietoa terveydestä. Hankalaksi tilanteen tekee se, että terveys on suosittu surffailunaihe. Suomessa kolmannes 14–64-vuotiasta naisista on hankkinut tietoa verkosta viimeisen vuoden aikana.

Miten oikean tiedon sitten erottaa väärästä? Ensimmäisenä kannattaa katsoa, kuka on tiedon takana ja mitkä ovat hänen motiivinsa.

– Netissä on viranomaistiedon lisäksi monia kaupallisia terveysportaaleja, jotka usein ovat ammattilaisten tekemiä, eikä itse artikkeleissa ole vikaa. Täytyy kuitenkin olla kriittinen sen suhteen, onko mainokset erotettu selvästi sisällöstä vai onko teksteissä piilomainontaa, ylilääkäri Kristian Lampe Stakesista neuvoo.

Myös tiedon tuoreus on hyvä tarkistaa, samoin se, kenelle teksti on tarkoitettu. Joskus tieto voi kuulostaa itselle suunnatulta, mutta se ei liitykään ihan samaan sairauteen. Suomessa koottua tietoa olisi paras suosia siksi, että hoitokäytännöt ja lääkitykset vaihtelevat maittain.

Tärkeintä on kuitenkin, ettei korvaa lääkärissä käyntiä netillä. Jos kyse on pitkään jatkuneista tai vakavista oireista, ei pidä diagnosoida itse itseään vaan jutella ammattilaisen kanssa. Nettimateriaalia voi käyttää taustatietona, jonka avulla osaa kysyä lääkäriltä oikeita kysymyksiä.

Lääkäri suosittelee

www.kaypahoito.fi
”Sovittaa tutkimus- ja asiantuntijatietoa Suomen oloihin. Suunnattu ammattilaisille, mutta hoitosuosituksista löytyy myös maallikoille sopiva potilasversio.”

www.terveyskirjasto.fi
”Suuri kokoelma ammattilaisten tekemiä artikkeleita. Ainakin toistaiseksi maksuton.”

www.tervesuomi.fi
”KTL:n vetämä kansalaisen terveystietoportti, joka avautuu helmikuussa 2009. Kerää tietoa
ilman ammattislangia.”

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Tämä hyvinvointijippo auttaa pitämään stressin aisoissa – ja se vie vain pari sekuntia päivästäsi.

Päiväkirjan kirjoittaminen on palkitsevaa puuhaa. Pään tyhjentämisen ja onnellisten muistojen tallettamisen lisäksi siitä voi olla terveyshyötyjä. PsyCentralin mukaan tutkimukset ovat todenneet sen helpottavan jopa astman ja nivelreuman oireita.

Mutta mitä tehdä, jos kolmesivuinen syväselonteko päivän tapahtumista jäi ala-asteelle? Puhumattakaan kiitollisuuspäiväkirjasta, joka ihanalta ajatukselta, mutta lopahti alkuunsa, koska päivässä on vain 24 tuntia.

Jos kuvaus kuulostaa tutulta, muista tämä: Päiväkirjan pitämisen ei tarvitse viedä aikaa, kertoo PureWow-sivusto.

Sivusto kertoo uudesta mindfulness-tekniikkasta, joka sopii kiireiselle, eikä sitä varten tarvitse kärsiä luovuudentuskista. Sen kun alat tiivistää kuulumiset yhteen sanaan, joka tuntuu kuvaavan parhaiten tunnetilojasi päivän osalta!

Tallenna hetki kerrallaan

Idean takana on onnellisuuskirjailija Nataly Kogan, joka sai inspiraationsa alunperin valokuvaamisesta. Tekniikan tarkoitus on tiivistää päivän tunnelmat yhteen, vaistomaisesti merkittävimmältä tuntuvaan sanaan. Eli ikuistaisit hetken kameran linssin kautta. Pääpaino on fiiliksissä pikemmin kuin tapahtumien selostamisessa.

Sanalle päivässä luulisi jo kiireisimmänkin turbopakkauksen löytävän aikaa. Jos vieläkin epäilyttää, kokeile älypuhelinajan päiväkirjaa ja lataa testiin esimerkiksi DayOne -sovellus.