Terveys on suosittu tiedonhaun aihe netissä. Kuva: Colourbox
Terveys on suosittu tiedonhaun aihe netissä. Kuva: Colourbox

Muista tarkistaa, kuka on internetistä löytyvän terveystiedon takana, ja suosi kotimaisia sivustoja.

Päätä särkee ja silmissä sumenee. Ei kun oireet googleen ja haku päälle!

Näin simppeliä se ei valitettavasti ole. Netistä löytyy paljon huonoa ja harhaanjohtavaa tietoa terveydestä. Hankalaksi tilanteen tekee se, että terveys on suosittu surffailunaihe. Suomessa kolmannes 14–64-vuotiasta naisista on hankkinut tietoa verkosta viimeisen vuoden aikana.

Miten oikean tiedon sitten erottaa väärästä? Ensimmäisenä kannattaa katsoa, kuka on tiedon takana ja mitkä ovat hänen motiivinsa.

– Netissä on viranomaistiedon lisäksi monia kaupallisia terveysportaaleja, jotka usein ovat ammattilaisten tekemiä, eikä itse artikkeleissa ole vikaa. Täytyy kuitenkin olla kriittinen sen suhteen, onko mainokset erotettu selvästi sisällöstä vai onko teksteissä piilomainontaa, ylilääkäri Kristian Lampe Stakesista neuvoo.

Myös tiedon tuoreus on hyvä tarkistaa, samoin se, kenelle teksti on tarkoitettu. Joskus tieto voi kuulostaa itselle suunnatulta, mutta se ei liitykään ihan samaan sairauteen. Suomessa koottua tietoa olisi paras suosia siksi, että hoitokäytännöt ja lääkitykset vaihtelevat maittain.

Tärkeintä on kuitenkin, ettei korvaa lääkärissä käyntiä netillä. Jos kyse on pitkään jatkuneista tai vakavista oireista, ei pidä diagnosoida itse itseään vaan jutella ammattilaisen kanssa. Nettimateriaalia voi käyttää taustatietona, jonka avulla osaa kysyä lääkäriltä oikeita kysymyksiä.

Lääkäri suosittelee

www.kaypahoito.fi
”Sovittaa tutkimus- ja asiantuntijatietoa Suomen oloihin. Suunnattu ammattilaisille, mutta hoitosuosituksista löytyy myös maallikoille sopiva potilasversio.”

www.terveyskirjasto.fi
”Suuri kokoelma ammattilaisten tekemiä artikkeleita. Ainakin toistaiseksi maksuton.”

www.tervesuomi.fi
”KTL:n vetämä kansalaisen terveystietoportti, joka avautuu helmikuussa 2009. Kerää tietoa
ilman ammattislangia.”