Venyttely parantaa ryhtiä ja aineenvaihduntaa. Kuva: Colourbox
Venyttely parantaa ryhtiä ja aineenvaihduntaa. Kuva: Colourbox

Sekä liukastelusta rasittunut kroppa että väsynyt mieli tykkäävät venyttelystä.

Jäisillä teillä liukastellessa lihakset kramppaavat helposti eikä venähdyksiltäkään voi aina välttyä. Ennen kuin alat harkita mummopiikkejä kenkiin, mitä jos kokeilisit talvikelien uhmaamista venyttelemällä?

– Säännöllinen venyttely parantaa lihastasapainoa, ehkäisee lihaskireyksiä ja vahvistaa luita ympäröiviä tukilihaksia. Erityisesti nilkkojen, jalkojen suurten lihaksien ja keskivartalon lihasten venyttely voi auttaa ehkäisemään liukastumisvammoja, toteaa Satsin tuotepäällikkö ja personal trainer Lauri Hasanen.

Venyttelyllä on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia: se parantaa ryhtiä ja aineenvaihduntaa. Ja kun venytät kehoasi, mielikin virkistyy ja rentoutuu.

Moni ajattelee, että venyttely on lähinnä notkeiden juttu, mutta se sopii hyvin kaikenkuntoisille. Hyvin jäykät tai lihasvaivoista kärsivät hyötyvät venyttelystä eniten. Spagaatiin ei tarvitse taipua, vaan helpot rullaukset ovat hyvä alku.

– Samalla tavoin kuin kuntoilu tai terveellinen ruokavalio, myös venyttely on tärkeä kehon huoltotoimenpide, Hasanen sanoo.
Jo 5–10 minuutin venyttely päivässä riittää tuomaan hyödyt esiin.

2 x voimavenytys

1. Suorista nilkat ja varpaat ”balettitanssija-asentoon” ja pidä hetki. Koukista sitten nilkat ja vedä varpaita kohti taivasta. Toista lipari kertaa ja lopuksi pyörittele nilkkoja – tekee hyvää jäykille jaloille.

2. Tee selkärangan kierto selin makuulla: vie kädet t-asentoon sivuille, pidä toinen jalka suorana lattiassa ja nosta toinen jalka koukussa toisen yli ristiin. Hengitä syvään. Kiertoliike hellii myös sisäelimiä.

Tilaajille
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock

Töiden jälkeen on niin helppo vain rojahtaa sohvalle. Ja nythän meitä jopa kannustetaan lepäämään! Onko pötköttely kuitenkaan paras rentoutumiskeino?

”Olen aina ollut huono jättämään työt työpaikalle. Vatvon asioita päässäni iltaisin, vaikka niille ei voi sillä hetkellä mitään. Voimia ei ole oikein muuhun kuin sohvalla makoiluun naama kiinni kännykässä”, kertoo 30-vuotias nainen.

Kuulostaapa tämä kolmekymppisen naisen kertomus tutulta...

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!