Sport

Vappu Pekkarinen löysi kolmevitosena liikunnan ja pääsi ikuisesta jojolaihduttamisen kierteestä. Matkalla hän oivalsi pysyvästä elämänmuutoksesta paljon.

Kun Vappu Pekkarinen, 41, puhuu painonhallinnasta, hän tietää, mistä puhuu. 20 vuotta elämästään hän söi lounaaksi Hesen kerrosaterian ja illalla toisen. Kun hän laihdutti, hän teki sen ääriniukoilla kaloreilla, ilman liikuntaa.

– Olen laihduttanut elämäni aikana yhteensä yli sata kiloa. Jokainen palasi korkojen kera. Painon pudottaminen on helppoa, hallinta vaikeaa, Vappu toteaa.

Kolmevitosena Vappu löysi liikunnan ilon ja pääsi pysyvästi irti jojolaihduttamisen kierteestä. Energiasta innostuneena hän opiskeli myös personal traineriksi. Lähinnä sydäntä ovat elämänmuutoksen kynnyksellä olevat asiakkaat.  

– Osaan tukea heitä, sillä pystyn samastumaan heidän tilanteeseensa.

”Painon pudottaminen on helppoa, hallinta vaikeaa.”

Pysyvä elämänmuutos vaati aikaa, tahdonvoimaa ja ennen kaikkea asennemuutosta. Nyt Vappu kumoaa kolme eniten laihdutuksesta kohtaamaansa harhaluuloa, jotka hän itse todisti vääriksi:

1. ”Normaalipaino vaatii kituuttelua”

– Ei vaadi. Olen kulinaristi, jolle ruoka on rakkautta. En halua ajatella, että syömme hiilareita, proteiinia ja vitamiineja, vaan värejä, tuoksuja ja suutuntumia – kaikilla aisteilla ja nauttien. Pienemmistä määristä saa nykyään myös isommat kiksit.

2. ”Ilman kovaa treeniä ei laihdu”

– Kohtuullinenkin liikunta riittää ja polttaa myös rasvaa. On myös hyvä muistaa, että laihdutus tehdään 70–80-prosenttisesti ruokavaliolla.

3. ”Joudun luopumaan paljosta.”

– Kysy mieluummin, mitä kaikkea hyvää saat tilalle. Parhaita asioita, joita elintapojen muutos tuo mukanaan, on energia: oli se sitten arjessa pärjäämistä tai vapaa-ajasta nauttimista.

"Muutos tuo mukanaan energiaa: arjessa pärjäämistä tai vapaa-ajasta nauttimista."

Lue Vapun koko tarina Sport-lehdestä 4/2017. Ota talteen Vapun laatima aloittelijan lihaskunto- ja treeniohjelma peruskunnon parantamiseen ja muistilista elämänmuutoksen aloittajalle. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kuppiasento on täsmäliike käsilläseisontaa treenaavalle. Sopii alaselän ja syvien vatsojen vahvistamiseen kaikille muillekin!

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Syvät selkärankaa tukevat lihakset ja keskivartalon lihakset ovat suuressa roolissa. Kun siis on vahvistettu ja venytetty sormien ja ranteiden lihaksia, on aika siirtyä vahvistamaan corelihaksia!

Käsilläseisonnassa alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraaliasento löytyy helpommin. 

Täsmäliike hyvän asennon löytämiseen on pieni, mutta tehokas kuppiasento. Se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

Tee se näin:

Asetu vatsamakuulle kädet vartalon jatkona. Oikaise alaselän notko irrottamalla napa lattiasta. Jännitä vatsalihaksia, käännä häntää koipien väliin ja purista rintakehää kasaan. Pidä pakarat tiukkoina ja raajat mahdollisimman suorina. Rintakehä pysyy lattiassa. Olet käytännössä käsilläseisonta-asennossa, mutta vatsallasi maaten.

Olet käytännössä käsilläseisonta-asennossa, mutta vatsallasi maaten.

Tee staattisia pitoja 3 x 60 sekuntia. Tee 2–3 kertaa viikossa. Vahvistaa keskivartaloa.

Vinkki! Kuppiasennon voi tehdä myös selällään. Lue suoritusohjeet vaativampaan versioon täältä.

Olethan jo mukana Sport-lehden käsilläseisontahaasteessa? Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa @sportlehti ja tägää treenikuvasi #sportkäsilläseisonta, osallistut 5 Sportin tuoreen irtonumeron arvontaan! Käsilläseisontakoulun seuraavassa osassa avataan hartioita. 

Tee vaikka puolikas treeni! Jos aloittelet liikuntaa pitkän tauon jälkeen tai aivan alusta, näillä vinkeillä saat liikunnallisen elämäntavan varmalle alulle.

1. Säädä starttia

Vaikka ohjelmassa olisi tiukkoja treenejä, säädä starttia oman lähtötasosi mukaan. Tee vaikka puolikas treeni ja pidä ekstralepopäivä. Motivaatio on hyvä mittari: onko olo lepopäivän jälkeen tukkoinen vai tekeekö mieli lenkille?

2. Tekniikka edellä

Älä koskaan tee treeniä tekniikan kustannuksella. Jos voimat ehtyvät, tee vähemmän toistoja tai kierroksia hyvällä tekniikalla. Keskity kasvattamaan voimatasoja tasaisesti, niin pystyt pikkuhiljaa nostamaan tehoja.


3. Vaihtele tehoja

Kehonpainotreenilläkin saa lihakset tukkoon, jos tekee samat treenit viikosta toiseen. Opettele tunnustelemaan, miltä tuntuu puristaa lähelle sataa ja himmailla puolitehoilla. Silloin lihakset ehtivät palautua ja kovat treenit kehittävät oikeasti. Motivaatiokin pysyy korkealla, kun lihakset saavat aina uudenlaista ärsykettä.

4. Mieti mittarit uusiksi

Ulkonäkö motivoi, mutta pysyvämpiä tuloksia saat, kun iloitset sisäisestä hyvästä olosta: energiaa riittää, kroppa toimii ja liikunta sujahtaa osaksi arkea.

5. Rukkaa ruokavaliota vähän

Karsi pois ylimääräiset herkut ja naposteltavat ja lisää lautaselle värikkäitä kasviksia. Kun samalla lisäät liikuntaa vähän kerrallaan ja annat kehon palautua, saat takuulla pysyviä tuloksia.

Sport-lehden numerossa 9/18 Nana Heikkilän neljän viikon hyvän olon bootcamp, jolla saat liikunnan osaksi elämää ja kroppaan lisää voimaa! Siinä sivussa karistat turvotukset ja kevenet. Mukana helpot kotitreenit ja ruokaohjelma. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.