Sport

Vappu Pekkarinen löysi kolmevitosena liikunnan ja pääsi ikuisesta jojolaihduttamisen kierteestä. Matkalla hän oivalsi pysyvästä elämänmuutoksesta paljon.

Kun Vappu Pekkarinen, 41, puhuu painonhallinnasta, hän tietää, mistä puhuu. 20 vuotta elämästään hän söi lounaaksi Hesen kerrosaterian ja illalla toisen. Kun hän laihdutti, hän teki sen ääriniukoilla kaloreilla, ilman liikuntaa.

– Olen laihduttanut elämäni aikana yhteensä yli sata kiloa. Jokainen palasi korkojen kera. Painon pudottaminen on helppoa, hallinta vaikeaa, Vappu toteaa.

Kolmevitosena Vappu löysi liikunnan ilon ja pääsi pysyvästi irti jojolaihduttamisen kierteestä. Energiasta innostuneena hän opiskeli myös personal traineriksi. Lähinnä sydäntä ovat elämänmuutoksen kynnyksellä olevat asiakkaat.  

– Osaan tukea heitä, sillä pystyn samastumaan heidän tilanteeseensa.

”Painon pudottaminen on helppoa, hallinta vaikeaa.”

Pysyvä elämänmuutos vaati aikaa, tahdonvoimaa ja ennen kaikkea asennemuutosta. Nyt Vappu kumoaa kolme eniten laihdutuksesta kohtaamaansa harhaluuloa, jotka hän itse todisti vääriksi:

1. ”Normaalipaino vaatii kituuttelua”

– Ei vaadi. Olen kulinaristi, jolle ruoka on rakkautta. En halua ajatella, että syömme hiilareita, proteiinia ja vitamiineja, vaan värejä, tuoksuja ja suutuntumia – kaikilla aisteilla ja nauttien. Pienemmistä määristä saa nykyään myös isommat kiksit.

2. ”Ilman kovaa treeniä ei laihdu”

– Kohtuullinenkin liikunta riittää ja polttaa myös rasvaa. On myös hyvä muistaa, että laihdutus tehdään 70–80-prosenttisesti ruokavaliolla.

3. ”Joudun luopumaan paljosta.”

– Kysy mieluummin, mitä kaikkea hyvää saat tilalle. Parhaita asioita, joita elintapojen muutos tuo mukanaan, on energia: oli se sitten arjessa pärjäämistä tai vapaa-ajasta nauttimista.

"Muutos tuo mukanaan energiaa: arjessa pärjäämistä tai vapaa-ajasta nauttimista."

Lue Vapun koko tarina Sport-lehdestä 4/2017. Ota talteen Vapun laatima aloittelijan lihaskunto- ja treeniohjelma peruskunnon parantamiseen ja muistilista elämänmuutoksen aloittajalle. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.