Sport
Kengän kanssa kannattaa intoutua spurttailemaan ja hyppimään jo liikkeessä.
Kengän kanssa kannattaa intoutua spurttailemaan ja hyppimään jo liikkeessä.

Tiedätkö, mihin aikaan päivästä kannattaa suunnata kaupoille tai miksi heeldrop on tärkeä?

1. Shoppailemaan illalla

Kun ostat kengät, sovita iltapäivällä tai illalla, kun jalat ovat rasittuneet, ehkä turvonneetkin. Lauantai-aamuna ei kannata lähteä levänneillä jaloilla ostoksille.

2. Viivy hetki myymälässä

Hypi, spurttaa ja ota juoksuaskelia, sillä kävellessä askel ei ole yhtä terävä kuin juostessa.

3. Varmista istuvuus

Usko sitä, miltä kenkä tuntuu sovitusvaiheessa. Jos kenkä tuntuu liian pehmeältä tai kovalta, sitä se todennäköisesti onkin.

4. Mikä koko?

Unohda kokonumerot ja osta hyvältä tuntuva kenkä. Juoksukengän päähän pitäisi jäädä sormenleveys tilaa. Juostessa jalka turpoaa, ja alamäissä varpaat hakkaavat helposti kärkeen, jos varvastilaa ei ole tarpeeksi. Myös rullausliike tasaisella vaatii varpaille vapautta.

5. Kantapää paikoilleen

Kantapään pitää pysyä kengän kantakupin pohjassa paikoillaan. Jos kantapää hölskyy, jalassa on parin juoksukilometrin jälkeen rakko.

6. Kuin sukka jalkaan

Vaikka varpaille on tilaa, pitää kengän istua muutoin kuin sukka. Sopiva kenkä on napakka ja sen muodot tuntuvat jalassa.

7. Pese ja huolla oikein

Älä pese tossuja koneessa, jos niissä on nahkaosia, koska nahka kutistuu kuivuessaan. Jos nahkaosat kastuvat, niitä kannattaa rasvata. Jos konepesua ei suositella, pyyhi kenkiä kostealla rätillä. Poista pohjallinen silloin tällöin.

Kiinnitä myös huomiota lämpötilaan! Jotkut ympäristöystävälliset liimat voivat haihtua jo 40 asteen lämpötilassa, ja kengänpohja alkaa irvistää.

8. Tsekkaa heeldrop

Heeldrop eli droppi tarkoittaa kannan ja päkiän välistä korkeuseroa. Kun se on nolla, puhutaan päkiäjuoksijan kengästä. Kun se on 3–6 milliä, on kenkä keskijalka-astujalle (midfootstriker) sekä päkiäastujalle (forefootstriker). 8–10 millistä ylöspäin kyse kanta-astujan kengästä. Suurin osa lenkkeilijöistä on kanta-astujia.

Asiantuntijoina Sami Mikkola, Merrellin myyntipäällikkö, Said Smir, Salomon-jalkineiden tuotepäällikkö ja Jyri Sistonen, markkinointipäällikkö, VJ Sport.

Oletko jo mukana Sportin puolimaratonhaasteessa?

Seuraa meitä Facebookissa /Sportlehti, tägää juoksukuvasi Instagramissa #sportpuolimaraton. Lisää ohjeita täältä!

Sport
Meal preppingistä eli sarjakokkauksesta tulee nopeasti tapa.
Meal preppingistä eli sarjakokkauksesta tulee nopeasti tapa.

Tällä ohjelmalla pääset sisään sarjakokkaukseen ja rakennat kolmelle päivälle aamupalan, lounaan ja päivällisen. Sopii myös aktiiviliikkujalle!

Meal prepping eli sarjakokkaus säästää aikaa ja rahaa. Joka aterialla ei kauhota samaa lihamakaronilaatikkoa, vaan pienellä suunnittelulla saat nopeasti taiottua monipuoliset ateriat useammalle päivälle.

– Jos miettii nälkäisenä työpäivän jälkeen, mitä ostaisi kaupasta ja mitä söisi, tulee tehtyä heikompia valintoja ja sortuu helposti mielitekoihin, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja fitnessvalmentaja Petra Rautakallio.   

Kun annoskoot on mietitty valmiiksi, ei tarvitse joka aterialla neuvotella itsensä kanssa, paljonko on tarpeeksi. Valmiit annokset auttavat myös säännöllisen ateriarytmin säilyttämisessä, jolloin napostelu jää vähemmälle.

– Kun miettii muutaman päivän ruoat ennakkoon, ei tarvitse käydä niin usein kaupassa ja myös ruokahävikki pienenee.

Miten alkuun?

Preppauksen juonesta saa nopeasti kiinni. Suunnittele aluksi 2–3 päivän ruoat ja lisää halutessasi määrää myöhemmin. Varaa raaka-aineiden pilkkomiseen ja kypsentämiseen 30–60 minuuttia. Tarvitset tiiviit, kannelliset rasiat, jotka sopivat sekä pakastamiseen että mikrossa kuumentamiseen.

Valitse myös koko tarkasti – isoon kippoon tulee helposti annosteltua liikaa ruokaa, samoin kuin isolle lautasellekin.

– Kannattaa aloittaa kasviksista, sillä niiden määrä jää helposti vähäiseksi. Seuraavaksi voi tarkistaa, että aterialla on tarpeeksi hyviä hiilihydraatteja. Proteiinin saannissa liikuntaa harrastavilla on harvoin puutteita, Rautakallio neuvoo.

Valitse nopeasti valmistuvia ja hyvin säilyviä perusraaka-aineita kuten esimerkiksi riisiä, pastaa, kvinoaa ja ohrasuurimoita. Broileri- tai kalkkunafileet ja jauheliha ovat hyviä proteiinin lähteitä. Uunissa paahdetut tai höyrytetyt juurekset säilyvät hyvin, mutta peruna, tuoreet kasvikset ja ruoan joukkoon pilkotut hedelmät vettyvät helposti.

Nappaa alta simppeli kolmen päivän meal prepping -ohjelma, jossa aamupala, lounas ja välipala on suunniteltu ja valmistettu etukäteen. Jatkossa voit suunnitella aterioita omien mieltymystesi mukaan.

Kauppalista

■ 4 dl kaurahiutaleita
■ 3 omenaa
■ 2 pussillista marjoja
■ pieni pussi pähkinöitä
■ Litra maustamatonta jogurttia
■ 3 dl täysjyväpastaa
■ 3 kpl broilerin fileepihvi
■ 2 tomaattia
■ kurkku
■ kerä vihreää salaattia
■ vajaa kilo tuoreita kasviksia,esim. parsakaali, porkkana
■ 3 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä


Vinkki! Halutessasi voit käyttää pastan tilalla kvinoaa tai ohrasuurimoita. Kaksi desiä pastaa vastaa reilua desiä riisiä tai ohrasuurimoita. Broilerin fileepihvien tilalla voit käyttää myös kasviproteiinia, kuten soija- tai härkispihvejä. Omenan tilalle sopii jokin muukin mieluinen hedelmä.

 

 

Asiantuntijana fitnessvalmentaja, laillistettu ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio.

Sport-lehden numerossa 1/2018 kahden kuukauden ruoka- ja liikuntaohjelma, jolla saat syömiset kuntoon ja vahvan, energisen olon. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Jo muutaman minuutin treeni lasketaan!
Jo muutaman minuutin treeni lasketaan!

Corekierto ja kylkipunnerrus ovat liikkeitä, joita kannattaa kokeilla viimeistään nyt.

Tehokas pikatreeni houkuttelisi, mutta ei huvita lähteä salille? Aloita päivä parilla tehokkaalla kehonpainoliikkeellä, joilla kuittaat jo hyvän määrän treeniä keskivartalolle ja käsivarsille.

– Kun tahti on reipas ja syke nousee, jo lyhyessä ajassa saa huikean paljon aikaan! valmentaja Eevi Teittinen kannustaa.

Kun vastuksena on kehonpaino, sekä konkari että aloittelija löytävät takuulla sopivan version liikkeistä. Saatat huomata, että kunto nousee jopa viikottain.

Eevi näyttää kaksi supertehokasta liikettä, joilla laitat käsivarret, yläselän ja keskivartalon töihin jo muutamissa minuuteissa. Tee kumpaakin liikettä 30–45 sekuntia putkeen ja tee 2–3 kierrosta.

1. Kylkipunnerrus

Asetu punnerruksen yläasentoon, käsivarret suorina hartioista alaspäin. Koukista käsivarsia ja rutista samalla kylkilihasten avulla oikeaa polvea sivulle kohti oikeaa kyynärpäätä. Tee vuoroin kummallekin puolelle. Älä päästä selkää notkistumaan äläkä takapuolta karkaamaan kohti kattoa.

Vahvistaa: suorat vatsalihakset, kylkilihakset, yläselkä, rinta, hartiat.

 


 


 

Lue lisää: Eevi Teittinen paljastaa takuuvarman palautumiskeinonsa: ”Moni ihmettelee, miten pystyn siihen”

2. Corekierto

Vasen kämmen ja oikea jalkaterä tukevat lattiassa, kannattele keskivartalon lihaksilla vasenta jalkaa suorana ilmassa. Oikea käsi on kohti kattoa. Vaihda sitten napakasti puolta: samanaikaisesti ponnista oikea jalka eteen, vasen jalkaterä lattiaan ja vaihda käsien paikkaa.

Vahvistaa: keskivartalon lihakset, käsivarret.

 


 


 

Energinen startti vuoteen! Nappaa Eevi Teittisen kehonpainotreeni kokonaisuudessaan + 8 viikon bootcamp ruokaohjeineen Sport-lehden numerosta 1/2018. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.