Neljä minuuttia hikoilua joka toinen päivä. Voiko sillä muka kunto kohentua? Ruuhkavuosissa räpiköivä toimittaja testasi ihmeitä lupaavan tehotreenin.

Neljän minuutin jumppa? Ja meinaat saada tuloksia kahdessa viikossa?

Työpaikan fysioterapeutti hymyilee vinosti eikä edes yritä peittää epäuskoaan.

Olen ladannut netistä mp3-soittimeeni brittiläisen julkkistreenarin ihmejumpan, jonka on tarkoitus hoitaa minut timmiin kuntoon, kunhan teen neljän minuutin treenin joka toinen päivä. Vaikutuksen pitäisi näkyä jo parissa viikossa.

Myönnetään, kuulostaa älyttömältä, mutta mitäpä sitä ei keski-ikää lähestyvä naisihminen tekisi pelastaakseen kuntonsa rapistumisen syöksykierteeltä. Työ ja pienet lapset -yhdistelmään ei kovin helposti saa mahtumaan virallisten terveyssuositusten mukaista 3–5:tä liikuntakertaa viikossa. Hyvä, jos kerran viikossa ehtii lenkille tai joogaan.

Mutta nyt tulee kuntokonsultti Lucy Wyndham-Read ja pelastaa. Hänen mukaansa jo muutaman minuutin treeni kiihdyttää aineenvaihduntaa, polttaa rasvaa ja kohottaa kuntoa, kunhan sen tekee täysillä. Pakkohan sitä on kokeilla.

Jotta ihmiskoe olisi mahdollisimman tieteellinen, pyydän työfysioterapeutti Ilpoa testaamaan kuntoni ennen treenin aloittamista ja uudestaan parin viikon jälkeen.

Verenpaine nousee

Sitten vain kuulokkeet korville ja ”The Complete 4 Minute Workout” soimaan. Mutta mitä hittoa? Johdantoraidalla
tulee heti shokeeraavaa tietoa. Lucy selittää englanniksi pehmeällä äänellään, että neljän minuutin rutistuksen lisäksi pitää joka kerta tehdä myös kolmen minuutin lämmittely, kahden minuutin jäähdyttely ja lopuksi kahden minuutin venyttely. Siitähän tulee yhteensä 11 minuuttia! Mikä neljän minuutin jumppa se nyt sitten on? Rahat takaisin!

Sitten Lucy vielä sanoo, että saadakseen hyviä tuloksia täytyy syödä terveellisesti ja käydä lenkillä tai kuntosalilla kolme kertaa viikossa. Mutta kun juuri siihen minulla ei ole aikaa!

Ainakin tämä jumppa nostaa verenpainetta tehokkaasti.

Päätän kuitenkin antaa Lucylle mahdollisuuden, kun kerran treenipöksyt on jo vedetty jalkaan.

Vaihtoehtoisia ohjelmia on viisi: paikallaan juoksu, varjonyrkkeily ja kolme erilaista hyppyliikettä. Valitsen neitsytjumpaksi juoksun.

Ideana on tehdä liikettä 20 sekuntia ihan täysillä, pitää sitten 10 sekunnin hengähdystauko, painaa taas 20 sekuntia täysillä ja niin edelleen, kunnes neljä minuuttia on täynnä. Kuulokkeissa Lucy laskee sekunteja ja kannustaa:

– Ajattele, miten upeita tuloksia saavutat!

Yhdentoista minuutin kuluttua olen hikinen ja leppynyt. Mielihyvähormonit hyrräävät ihan kuin perusteellisen juoksulenkin jäljiltä.

Päätän jatkaa ihmiskoettani, mutta en todellakaan ala vahtia syömisiäni tai käydä kuntosalilla. Tämä testi koskee nyt sitä, miten pelkkä pikatreeni vaikuttaa kuntoon ja olemukseen.

Perheviihdettä

Kaksi päivää myöhemmin kokeilen nyrkkeilyliikettä. Peittelen lapset sänkyihin, kiskon jumppahousut jalkaan ja työnnän kuulokkeet korviin. Keskityn takomaan ilmaa niin nopeasti kuin ikinä pystyn – kunnes huomaan, että minua tuijotetaan. Nelivuotias on hiipinyt sängystään ja seisoo ovensuussa silmät suurina.

– Sattuuko tuo, hän kuiskaa.

Muutamassa päivässä lapset tottuvat äidin uuteen jumppaan. Lauantaiaamuna voitelen jälkikasvulle aamiaisleipiä samalla, kun teen lämmittelyliikkeitä napit korvissa.

Viikon kuluttua he pitävät koko hommaa jo loistavana viihteenä.

– Äiti, ota taas se pieni puhelin ja jumppaa, kaksivuotias pyytää.

Teen työtä käskettyä, ja hän tulee viereen tekemään omia liikkeitään ja laulamaan pää, olkapää, peppu, polvet, varpaaaat.

Sporttinen idyllimme olisi muuten rikkumaton, mutta näkökentän laidalla heiluu jotain holtitonta ja hohottavaa. Puolisoni mielestä näytämme ilmeisesti melko huvittavilta.

No, nousiko kunto?

Kun kaksi viikkoa on kulunut, olen vakuuttunut metodin nerokkuudesta. Yhdentoista minuutin jumpan ehtii tehdä kiireinenkin, kun vain tahtoo. Vaatteiden vaihtoineen ja suihkuineen koko homma on ohi alle puolessa tunnissa, ja palkintona on reipas ja lihaksikas olo.

Ei tämä ihan korvaa tanssitunnin tuomaa mielihyvää, ja selkävaivaisena istumatyöläisenä kaipaan joogaa tai muuta kehonhuoltoa. On silti lohdullinen ajatus, että yksi joogatunti viikossa voisi hyvinkin riittää, ja pari kertaa viikossa voin ottaa Lucyn kanssa pikahiet kotiolkkarissa.

Lopulta vielä tieteellinen osuus, eli uusi kuntotesti Ilpon kanssa. Kuntoni on kuin onkin parantunut hieman kaikilla mittareilla. Kuntopyörätestissä syke pysyy vähän matalampana, ja testin jälkeen se laskee nopeammin kuin pari viikkoa sitten. Jaksan tehdä myös lihaskuntoliikkeitä enemmän kuin viimeksi. Etenkin jalkalihakset ovat voimistuneet.

Ilpo on kyllä edelleen vähän skeptinen.

– Päivän kuntoon vaikuttaa esimerkiksi edellisen illan valvominen. Ja mahdoitko tehdä lihasliikkeet viimeksi ihan loppuun asti, hän miettii.

Painoon treeni ei ole vaikuttanut, mutta epävirallisen kotimittauksen mukaan näyttää siltä, että reidenympärys olisi kutistunut reilun sentin. Sitä paitsi minusta tuntuu lihaksikkaammalta kuin kaksi viikkoa sitten.

Ei ehkä ihan sellainen ”ällistyttävä tulos” jota Lucy kannustushuudoissaan lupailee, mutta kelpaa minulle.

Neljän minuutin jumppa

Mitä lupaa? Lihaksikkaan ja hoikan vartalon sekä kohonneen kunnon nopeasti.

Mitä vaatii? 11 minuuttia joka toinen päivä.

Mitä välineitä tarvitaan? Äänitiedosto ostetaan iTunesista ja ladataan puhelimeen tai mp3-soittimeen. Hinta n. 7 euroa.

Mitä antaa? Reippaan ja liikunnallisen olon.

Mihin perustuu? Niin sanottuun EPOC-ilmiöön. Lyhytkin mutta tarpeeksi rankka liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa jopa 16 tunniksi.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?