Joskus lääkärillä käynti on pelottava kokemus. Kuvitus Ulla Bergström.
Joskus lääkärillä käynti on pelottava kokemus. Kuvitus Ulla Bergström.

Voiko potilas valittaa, jos lääkäri kohtelee kaltoin?

Joskus lääkärin vastaanotolta jää niin kökkö maku suuhun, että tekisi mieli antaa palautetta. Mutta minne huonosti sujuneista lääkärikäynneistä sitten voisi antaa palautetta? Ja mitä potilas voi lääkäriltään ylipäätään vaatia?

Asiantuntijat kommentoivat: Toimiko lääkäri oikein?

1. Lääkäri ei katsonut minua koko käynnin aikana silmiin, vaan tuijotti ainoastaan tietokonettaan ja mumisi jotakin ruudulle.

”Tämä on huono tapa toimia. Katsekontakti on tärkeä, ja keskustelulle ja potilaan tutkimiselle pitäisi olla aikaa. Lääkärin on silti katsottava myös tietokonetta, koska sieltä näkee potilaan tärkeät tiedot, muun muassa sairaushistorian ja laboratoriotulokset.

Jos tuntuu siltä, ettei lääkäri kuuntele, siitä kannattaa sanoa heti. ’Hei, haluaisin keskustella asiastani’ on ihan hyvä avaus. Terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla on myös palautelaatikot, joihin voi valittaa lääkärin toiminnasta.”

2. Lääkäri hermostui, kun kerroin omat näkemykseni sairaudestani. Lisäksi hän tiuski ja naljaili minulle, että taidan olla luulosairas.

”Huonoa käytöstä, jota ei tarvitse sietää. Jos potilas huolehtii turhaan, lääkärin on sanottava, ettei oire ole vakava. Henkilökohtaisuuksiin ei silti saisi mennä. Lääkärillä ei oikeastaan saisi olla huonoja päiviä. Hän on sitä varten, että jaksaa kuunnella potilasta.

Jos lääkärin käytös loukkaa, voit lähteä ulos vaikka kesken käynnin ja pyytää aikaa toiselle lääkärille. Voit myös ottaa yhteyttä terveysaseman tai lääkärikeskuksen potilasasiamieheen, joka on yleensä joku työntekijöistä. Palautetta ja valituksia voi kertoa myös lääkärin esimiehelle eli ylilääkärille, jolle voi soittaa tai lähettää sähköpostia.”

3. Menin terveyskeskuslääkärille, koska tuntui, että minulla oli synnytyksen jälkeinen masennus. Lääkäri suositteli terveitä elämäntapoja eikä suostunut uskomaan, etten ollut oma itseni.

”Näin ei saisi käydä. Lääkärillä ei ole oikeutta vähätellä masennusoireita. Synnytyksen jälkitarkastuksissa on olennaista tiedustella fyysisen terveydentilan lisäksi myös henkistä pärjäämistä. Tässä tapauksessa kannattaisi hakeutua esimerkiksi äitiysneuvolaan tai ottaa yhteyttä mielenterveystoimistoon. Niissä masennusoireita ymmärretään paremmin.”

4. En tajunnut, mitä lääkäri selosti, koska hän puhui vaikeilla termeillä ja käytti ammattijargonia.

”Potilaalle on kerrottava terveydentilasta ja hoitovaihtoehdoista niin, että hän ymmärtää. Jos näin ei ole, voit pyytää aikaa toiselle lääkärille ja antaa asiasta palautetta esimerkiksi ylilääkärille. Termeistä saa ja pitää kysyä. Lääkärikäynnin tulisi olla vuoropuhelua ja viime kädessä potilaalla on oikeus päättää, mitä hänelle tehdään.”

5. Menin lääkäriin kipeän selän takia. Hän ei tutkinut selkääni lainkaan, vaan antoi vain kipulääkereseptin.

”Pelkän reseptin antaminen ei riitä, vaan potilas täytyy aina tutkia. Jos näin ei tapahdu, lääkärin täytyy perustella, miksi hän ei tutki. Voit pyytää lääkäriltä tutkimusta vastaanotolla.”

Asiantuntijoina naistentautien ja synnytystenerikoislääkäri Marjut Laurikka-Routti ja terveyskeskuslääkäri Ulla Palmu.

KOMMENTOI: Oliko lääkärissä kamalaa? Kerro omat kokemuksesi!

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?