Kiinalainen lääketiede hoitaa arkisia vaivoja  yksinkertaisilla ruoka-aineilla. Kuva: Colourbox
Kiinalainen lääketiede hoitaa arkisia vaivoja yksinkertaisilla ruoka-aineilla. Kuva: Colourbox

Kiinalainen lääketiede luottaa ruuan parantavaan voimaan ja täydentää koululääketieteen oppeja. Länsimaissa sen suosio on kovassa nousussa.

Moni nappaa flunssan kourissa valkosipulia, mutta muiden sairauksien yllättäessä harva turvautuu superruokiin. Perinteinen kiinalainen lääketiede kuitenkin uskoo, että terveyttä edistävien ruokien avulla voi ehkäistä vaivoja ja hoitaa sairauksia.

Kiinalaisen lääketieteen perusajatus on se, että ihmisen terveys on tasapainoa kehon ja mielen sekä kehon ja ympäristön välillä. Elämäntilanne vaikuttaa sairasteluun, ja kylmään talviaikaan ei pitäisi syödä ylen määrin raakaa salaattia, sillä se viluttaa.

Kiinalainen lääketiede on kovassa nousussa länsimaissa. Hoitomuoto ei kiistä koululääketieteen oppeja, vaan tepsii parhaiten täydentävänä hoitona.

– Esimerkiksi antibioottikuurit ovat tietyissä tapauksissa tarpeellisia, mutta vastustuskykyä kohentavalla ravinnolla suurin osa kuureista voitaisiin välttää, sanoo perinteisen kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Denis Vinokur.

Ruualla voidaan kiinalaisen lääketieteen mukaan lääkitä jopa masennusta. Arkipäiväisiin vaivoihin tepsivät yksinkertaiset ruoka-aineet, joita löydät keittiön kaapista.

Asiantuntija suosittelee

1. Flunssaa pukkaa?

Inkivääri hikoiluttaa ja vie pöpöt pois. Jos tunnet alkavia flunssaoireita, keitä vedessä inkivääriä ja ruskeaa sokeria tai hunajaa. Juo kuumaa seosta pitkin päivää. Räkävaiheessa auttaa sipuli, joka irrottaa limaa.

2. Päätä kivistää?

Syö sitruunaa, kurkkua ja sipulia tai keitä vihreää teetä, johon lisäät minttua. Vältä tulisia mausteita ja liian rankkaa liikuntaa. Jos jysäri johtuu krapulasta, juo lämmintä teetä, jonka keität kardemummasta ja piparmintusta.

3. Menkkavatsa vaivaa?

Napostele viinirypäleitä, joilla hoidetaan myös turvotusta ja ummetusta, tai juo kaneliteetä, jossa on ruskeaa sokeria. Kaneli lämmittää kehoa ja helpottaa kuukautiskipuja.

4. Uni ei tule?

Hauduta teetä yrteistä, joilla on mieltä rauhoittava vaikutus, esimerkiksi kamomillasta tai sitruunamelissasta. Myös kananmunankeltuainen tai taatelit toimivat hyvänä yömyssynä.