Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Israelissa kehitellään puhelinsovellusta, joka saattaa parhaimmillaan pelastaa jopa psyykkisesti sairaan elämän.

Suomalaisista 5,5–6 prosenttia sairastaa masennusta, ja vaikka itsemurhien määrä on laskenut 90-luvun pahimmista lamavuosista, on alle 65-vuotiaiden itsemurha-alttius edelleen 1,5 kertaa suurempi kuin Euroopassa keskimäärin. Löytäisikö tämä synkkä pohjoinen kansa avun Israelista?

Tel Avivin yliopisto kehittelee älypuhelinsovellusta, jolla henkisesti sairaiden potilaiden terveydentilaa voidaan tarkkailla tehokkaasti. Puhelinappi huomaa, jos potilas käyttäytyy oudosti, ja välittää tiedot häntä hoitavalle taholle. Kun hoitohenkilökunta saa vihiä huononevasta tilasta, voi se tarttua tuumasta toimeen nopeammin.

Jos esimerkiksi tarkkaillaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa potilasta, sovellus kerää tietoja soitettujen puheluiden määrästä, vierailluista paikoista ja sängyssä vietetystä ajasta. Tämän tiedon perusteella ohjelma voi vihjata hoitohenkilökunnalle yliaktiivisen maniakauden olevan aluillaan.

Sovellusta kehittelevät lääkärit ovat testanneet sitä tutkimuksen aikana 20 potilaalla. Yliopiston tiedotteessa painotetaan, että potilaiden tietoja ei luovuteta ilman heidän suostumustaan, vaan tarkkailtavalla henkilöllä on täysi kontrolli omiin tietoihinsa.

Suomessa VTT on kehittänyt helmikuussa julkaistun Oiva-ohjelman, jolla ahdistusta, stressiä ja unettomuutta lievitetään erilaisten harjoitusten avulla. Vuonna 2013 masentuneille tarkoitettu päiväkirjamainen Aiden-sovellus voitti eurooppalaisen start up -kilpailun. Sen tarkoituksena on auttaa masentuneita pääsemään kiinni arkeen.

Lähde: Tel Aviv University

Lue myös:

Masentuneet naiset käyttäytyvät eri tavalla kuin masentuneet miehet

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Näin autat masentunutta – 10 vinkkiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen hoidossa kannattaisi ottaa enemmän huomioon se, mikä sairauden aiheuttaa.

Miksi yksi masennusta sairastava tarvitsee jatkuvasti lepoa, kun taas toinen pystyy käymään töissä? Miksi samat lääkkeet eivät toimi kaikille masentuneille? Miksi yhdelle toimii hoidoksi terapia ja toiselle ei?

Kaikkiin näihin kysymykseen voi vastata, että ihmiset ovat yksinkertaisesti erilaisia. Jokainen reagoi sairauksiin, elämänmuutoksiin ja kriiseihin tavallaan. Siksi jokainen myös kaipaa masennukseen erilaista hoitoa.

Tai sitten kyse ei olekaan pelkästään ihmisestä itsestään. Sen sijaan kyse voi olla siitä, millainen masennus ihmisellä on, kertoo uusi Brain, Behavior and Immunity -lehdessä julkaistu tutkimus.

Suomalaisten ja latvialaisten yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan masennusta on olemassa 12 erilaista tyyppiä. Nämä tyypit voidaan määrittää sen mukaan, mistä masennus pohjimmiltaan johtuu.

Tutkijoiden mukaan masennuksen voi aiheuttaa:

 1. Kehon tulehdustila
 2. Pitkäaikainen stressi
 3. Yksinäisyys
 4. Traumaattinen kokemus
 5. Hierarkiaristiriita, esimerkiksi työttömyys tai muu kova kolaus uralla
 6. Suru
 7. Hylätyksi tuleminen rakkaudessa
 8. Synnytys
 9. Vuodenaika
 10. Erilaiset kemikaalit, esimerkiksi päihteet
 11. Ruumiillinen sairaus
 12. Nälkiintyminen

Koska erilaiset masennustyypit syntyvät eri syistä, ne myös aiheuttavat ihmisille erilaisia oireita.

Esimerkiksi stressistä aiheutuvaa masennusta sairastavalla saattaa olla hyvin paljon stressihormoni kortisolia kropassa. Sen sijaan traumaperäisestä masennuksesta kärsivän kortisolitaso usein laskee.

Myös aivojen serotoniinitasot saattavat vaihdella masennusta sairastaneiden kesken paljonkin. Monet masentuneet kärsivät myös kehon matala-asteisesta tulehduksesta, mutta kaikilla sairastuneilla ei sitä ole.

Laboratoriotestit mukaan masennuksen hoitoon

Tutkijoiden mukaan erilaiset masennuksen tyypit selittävät, miksi masennuksen hoitomuodot toimivat niin vaihtelevasti eri ihmisiin.

Koska masennus aiheuttaa erilaisia fysiologisia oireita, tutkijoiden mukaan sen hoitoon pitäisi tuoda mukaan verikokeet ja laboratoriotestit. Niiden avulla lääkäreiden olisi helpompi määrätä sopiva hoito.

– Masennuksen luokitteleminen mahdollistaa tehokkaan, fiksun ja pitkäjänteisen hoidon jokaiselle, koska luokittelun avulla voidaan hoitaa myös masennuksen piileviä syitä, tutkimuksessa kiteytetään.

Vielä tutkimustuloksista ei kuitenkaan voida vetää suoria vaikutuksia masennuksen hoitoon. Tutkijoiden mukaan se kaipaa taakseen lisää kliinistä tutkimusta.

Suomessa tuoreesta tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Näytätkö ikäistäsi nuoremmalta? Onnea, telomeerisi voivat pitkästi!

Telomeerit, siis mitkä?

No tietenkin kromosomiesi päissä toistuvat DNA-ketjut, jotka suojaavat soluja vanhenemiselta. Ne toimivat vähän samaan tapaan kuin kengännauhojen muovipäät suojaavat nauhoja rispaantumiselta.

Tutkijoiden mukaan telomeerit vaikuttavat oleellisesti ihmisten ikääntymiseen. Käytännössä mitä pidemmät telomeerit, sitä terveempi ja nuorekkaampi ihminen on.

Viime vuosina telomeeritutkimus on ollut vilkasta, ja nyt lääketieteen Nobel-voittaja, tutkija Elizabeth Blackburn on yhdessä kollegansa Elissa Epelin kanssa koonnut tuloksista kansantajuisen opuksen. Pitkän ja hyvän elämän biologia -kirja väittää, että pystymme omilla valinnoillamme hillitsemään solujemme vanhenemista yllättävän paljon.

Jos peilistä katsoo väsähtänyt nassu, vika ei tutkijoiden mukaan ole peilissä. Sen sijaan vika on telomeereissa. Blackburn ja Epel todellakin vakuuttavat lukijansa siitä, että jokaisen on otettava vastuu telomeereistään. Niin tekemällä omaan ikääntymiseensä voi myös vaikuttaa.

Jos haluat olla vireä vielä satavuotiaanakin, Blackburnin ja Epelin mukaan kannattaa tehdä näin: 

 1. Vältä stressiä
 2. Ehkäise masennusta, eli meditoi, joogaa, hölkkää.
 3. Karta sokeria.
 4. Välttele eläinrasvoja. 
 5. Muista d-vitamiini.
 6. Säilytä valoisa elämänasenne! Vihaisen kyynikon telomeerit ne vasta tynkiä ovatkin.

Elizabeth Blackburn & Elissa Epel: Pitkän ja hyvän elämän biologia – telomeerit ja terveys (Aula & co)