Vä-syt-täääääää! Ehkä se johtuukin allergiasta. Kuva: Shutterstock
Vä-syt-täääääää! Ehkä se johtuukin allergiasta. Kuva: Shutterstock

Nukut hyvät yöunet, mutta silti haukotuttaa. Syy voi olla yllättävä!

1. Raudanpuute

Saatko varmasti tarpeeksi rautaa? Veren hemoglobiiniarvojen laskemisen paljastaa muun muassa väsymys. Katso kaikki loput oireet täältä: Kärsitkö raudanpuutteesta? 9 paljastavaa oiretta

2. Allergiat

Etelä-Suomessa kukkiva leppä ja pelmuava katupöly ovat piinanneet allergikoita jo tovin. Vetisen flunssan ja kutisevien silmien lisäksi allergia voi aiheuttaa väsymystä, ja sitä paitsi osa allergialääkkeistäkin väsyttää!

3. Nestehukka

Väsymys, huimaus, voimattomuus ja selittämätön päänsärky voivat paljastaa nestehukan. Juothan tarpeeksi? Hyvä muistisääntö on juoda silloin, kun janottaa, mutta keskimäärin noin 1–2 litraa päivässä. Kuumalla, helteellä tai treenatessa vettä kuluu tietenkin enemmän.

4. Liikaa sinivaloa

Tuijotat liikaa tietokoneen ruutua, älypuhelinta tai tablettia, joten luultavasti saat päivän aikana yliannostuksen sinivaloa. Se sekoittaa unihormonituotantoa ja vaikuttaa unien laatuun. Voit hakea puhelimeensa sovelluksen, jonka pitäisi vähentää sinivaloa, tai käyttää vähän hämmentäviä mutta joidenkin mukaan toimivia oransseja laseja.

5. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Sairastatko tietämättäsi kilpirauhasen vajaatoimintaa? Naiset kärsivät kilpirauhasongelmista – vajaa- ja liikatoiminnasta – monta kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Kilpirauhasliiton mukaan vajaatoiminta eli hypotyreoosi oireilee esimerkiksi väsymyksenä, masennuksena, näköhäiriöinä ja suolisto-oireina. Oireet tosin vaihtelevat yksilöittäin ja saattavat sopia muihinkin sairauksiin.

Ja jos jatkuva väsymys ei johdu mistään näistä, voi syy olla joku seuraavista:

– Aivosi käyvät esimerkiksi stressin takia ylikierroksilla tai sairastat masennusta.

– Nukut liian paljon ”varastoon” viikonloppuisin. Oikea määrä unta yössä on noin 7–9 tuntia.

– Jokin lääkityksistäsi aiheuttaa unettomuutta. Ehkä migreeni- tai masennuslääke?

– Et urheile tarpeeksi.

– Juot yömyssyn ennen petiin kömpimistä. Alkoholi ei auta, vaan heikentää syvän REM-unen laatua.

Lue myös:

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi? 3 selitystä

Loma edessä ja koko ajan väsyttää? Kyse ei välttämättä ole vain univelasta

Jos keho kapinoi väsymyksellä, korjaa nämä 4 asiaa

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.