Pömpöttääkö vatsa? Kiristävätkö housut? Asiantuntijat neuvovat, kuinka karistat viisi kiloa.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa:

"Laihduttajan viikkoon ei mahdu siiderihetkiä"

1) Mieti ensin, miksi haluat laihduttaa. Oletko ollut koko ikäsi "viiden kilon" pudottaja, lähes normaalipainoinen eikä sinulla ole terveysongelmia? Pelkkä liikunnan lisääminen saattaa riittää.
Mieti, oletko valmis uhrauksiin. Usein ihmiset kontrolloivat painonhallinnalla muita asioita, kuten huonoa parisuhdetta tai työstressiä. Kirjaa ylös omat realistiset syysi laihtua ja varmista, ettei projekti jää elämänmittaiseksi jojoiluksi.

2) Aloita säännöllisellä ateriarytmillä. Syö ainakin aamiainen, lounas ja illallinen ja tarvittaessa välipaloja.

3) Syö kasvis- ja juurespainoitteisesti.

4) Syö mieluummin marjoja kuin hedelmiä. Hedelmissä on piilosokeria, niitä ei voi syödä mielin määrin.

5) Syö joka ruoalla proteiinia, myös aamiaisella. Proteiinia tarkoittaa kalaa, kanaa, joskus punaista lihaa, raejuustoa, rahkaa tai kananmunia. Kaksi ruisleivän palaa leikkeleellä ei tarkoita proteiinipitoista aamiaista.

6) Ole tarkka myös terveellisten hiilihydraattien, esimerkiksi kokojyvätuotteiden, kanssa. Jos haluaa laihtua viisi kiloa, viikkoon ei mahdu kovin monta pulla-, karkki- tai siiderihetkeä.

7) Liiku! Tee lihaskuntoharjoituksia ja keskity keskikehon hallintaan, varsinkin jos haluat eroon pömppömahasta. Pilates ja jooga muokkaavat kehon muotoa. Muista ryhti.

Aitoa energiaa -treeniohjaaja, NLP trainer ja ravinto-ohjaaja Eevi Minkkinen:

"Lisää läsnäoloa syömiseen"

1) Sen sijaan, että miettisit haluavasi läskeistä eroon, mieti mitä tarvitset. Haluatko olla virkeämpi tai vahvempi? Viisi kiloa voivat kertyä kehoon pelkästä stressistä tai siitä, ettet kuuntele kehoasi. Rääkkitreeneillä tai pikakuureilla kehoa piiskataan lisää.

2) Seuraa iloa! Älä tee laihdutuksesta pakkopullaa, vaan mieti, miten voisit kokea esimerkiksi liikunnan iloa. Kokeile uutta lajia tai ole spontaani: pupuhyppelykin on sallittua, jos se tuntuu oikealta. Pienet askeleet riittävät: aloita vaikka harteita pyörittelemällä.

3) Lisää läsnäoloa syömiseen. Yleensä ihminen asettaa liian kovat tavoitteet liian lyhyessä ajassa. Syö yksi ateria kerrallaan. Ennen syömistä mieti, mikä ateriavalinta on tavoitteittesi kannalta oikea.

4) Kun sisimpäsi on kunnossa, ulkokuori hoituu itsestään. Käy treffeillä itsesi kanssa. Mieti, miten elää ihminen, joka rakastaa itseään. Kun ihminen kuuntelee itseään, hän yleensä toimii kehoaan kohtaan oikein.

5) Jokainen tarvitsee kannustusta. Kerro esimerkiksi työpaikalla uuteen elämäntapaan liittyvistä tavoitteistasi ja sano ääneen, että tarvitset tukea. Älä anna arvostelun tai kritiikin lannistaa.

6) Tarkista omat arvosi. Ihmiset listaavat usein perheen ja terveyden tärkeimmiksi, mutta se ei näy tosielämässä. Ole läsnä omassa elämässäsi äläkä lannistu pienistä takapakeista. Keho muuttuu iän, stressin ja elämäntilanteiden myötä, joten sitä on kuunneltava jatkuvasti.

Fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg:

"Tiukoilla tavoitteilla onnistut"

1) Aseta selkeä tavoite. Viisi kiloa tarkoittaa viittä kiloa, ei enempää eikä vähempää.

2) Mieti, haluatko todella laihtua. Selvästi ylipainoinen ihminen on todennäköisesti paljon motivoituneempi kuin lähes normaalipainoinen.

3) Laadi tarkat, tiukat ohjeet, joita myös noudatat. Yleensä kaikki lipsuvat ilman tarkkoja ohjeita.

4) Varmista riittävä proteiininsaanti ja ajoita hiilarit oikein: aamulla ja ennen harjoituksia. Muista rasva ja suola. Oikeanlaista rasvaa saat pähkinöistä, oliiviöljystä, kookosöljystä, kananmunan keltuaisesta. Rasvoilla naisen hormonitoiminta pysyy kunnossa.

5) Varaa riittävästi aikaa, ole realisti. Pudota rasvaa, älä nestettä. Nestettä lähtee helpostikin muutama kilo, mutta se ei ole pysyvä muutos.

6) Syö kolmen tunnin välein ja suunnittele ruokapäiväsi. Kun otat omat eväät töihin, ei tarvitse turvautua huonoihin vaihtoehtoihin, jos hyviä ei ole saatavilla. Välipalat ovat tärkeitä – ne pitävät aineenvaihdunnan liikkeellä.

7) Liiku. Noin 30–60 minuuttia reipasta kävelyä aamuisin nollaa pään.

8) Juo päivässä kolme litraa vettä. Mittaa vesi mukaan vaikka 1,5 litran pulloihin, että tiedät varmasti juovasi riittävästi.

9) Ota kuvia dieetin alussa itsestäsi vähissä vaatteissa. Kuvat kertovat enemmän tuloksista kuin vaaka. Paino tippuu epätasaisesti, joten vaa’an lukuja ei kannata muutenkaan tuijottaa.

10) Jos olet makean ystävä, vieroita itsesi sokerista kokonaan. Makean mausta ei tarvitse luopua, käytä Steviaa tai muita makeutusaineita. Sokerittomat proteiinipatukat ovat hyvä korvike suklaapatukoille.

Sydänsurut tuntuvat myös kehossa, ja pahimmillaan ne voivat olla kohtalokkaita.

Rakkaan ihmisen kuolema tai ero pitkästä parisuhteesta todella voi särkeä sydämen, kertoo sydänkirurgi Nikki Stamp kirjassaan Tunteva sydän. Ison menetyksen jälkeinen tuska ei tunnu vain mielessä, vaan myös sydämessämme. Rintaa puristaa ja tuntuu kuin joku olisi murskannut sydämen pieniksi sirpaleiksi. Kyseessä on niin kutsuttu särkyneen sydämen oireyhtymä.

Särkyneen sydämen oireyhtymä on lääketieteellinen tila, jossa tunteiden aiheuttama hormonivyöry hidastaa veren virtaamista sydänlihassoluihin. Tällöin ne voivat vaurioitua eivätkä pysty pumppaamaan verta kyllin hyvin. Oireyhtymä muistuttaa sydäninfarktia, ja sitä kutsutaan japaninkielisellä nimellä takotsubo-kardiomyopatia eli stressipohjainen sydänlihassairaus.

Särkyneen sydämen oireyhtymästä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä.

Japaninkielisen nimityksen oireyhtymä on saanut, koska siitä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä. Oireyhtymässä sydämen kapea kaula pumppaa ja supistuu normaalisti, mutta sen vasemman kammion alakärki laajenee pallomaiseksi, koska ei pysty pumppaamaan verta kunnolla.

Useimmiten aika parantaa haavat – muttei aina

Särkyneen sydämen oireyhtymä on nimensä mukaisesti usein seurausta rankasta menetyksestä, kuten läheisen kuolemasta tai pitkän suhteen päättymisestä. Toistaiseksi on epäselvää, miksi potilaista melkein 90 prosenttia on naisia. Stamp muistuttaa, ettei kyse ole siitä, että naiset olisivat heikompia tai tunteellisempia kuin miehet, vaan jakaumaa selittävät myös monet sellaiset tekijät kuin esimerkiksi kehon tapa käsitellä rasvahappoja.

Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä.

Särkyneen sydämen oireyhtymän tarkkaa syntymekanismia tutkitaan vielä, mutta se johtuu todennäköisesti hormoneista, kuten adrenaliinista. Emotionaalinen järkytys saa kehon tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan saa sydämen verisuonet supistumaan ja verenpaineen kohoamaan. Sydän sairastuu, kun se joutuu korkean verenpaineen vuoksi pumppaamaan tavallista ankarammin. Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä, joskus niin paljon, ettei sydän jaksaa enää pumpata. Toisin sanoen sydänsuruun voi jopa kuolla.

Aina aika ei siis paranna särkynyttä sydäntä, vaikka useimmiten niin käykin. Mutta miten hoitaa särkynyttä sydäntä? Avuksi voi olla sydämen toimintaa helpottava lääkitys, kuten sydänsuonia rentouttavat lääkkeet. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita lääkkeitä, jotka auttavat sydäntä pumppaamaan verta tai kohottavat verenpainetta. 

 

Nikki Stampin kirjoittama Tunteva sydän (Minerva Kustannus) ilmestyy viikolla 37.

Yhtäkkiä tapahtuva painonnousu voi olla merkki sairaudesta tai elämäntavasta, joka sekoittaa hormonitoiminnan.

Miksi paino on alkanut yhtäkkiä nousta, vaikka syön terveellisesti ja liikun säännöllisesti?

On vaarallisen helppoa arvioida syömänsä kalorit alakanttiin, mutta syy painonnousuun voi olla myös muualla. Jos nopeaan tahtiin nouseva vaakalukema huolestuttaa, on hyvä käydä kysymässä asiaa lääkäriltä. Kyse voi olla hormoneista – ja ongelma on yleensä ratkaistavissa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, yleiseen vireystilaan ja mielialaan. Tätä tehtävää se hoitaa säätelemällä hormoneja, joista tärkein on tyroksiini. Vajaatoiminnassa rauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia, mikä voi aiheuttaa painonnousun lisäksi muun muassa voimakasta väsymystä, lihasheikkoutta ja palelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta verikokeilla ja sitä hoidetaan hormonikorvaushoidolla.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Painonnousu voi johtua myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, joka on tavallisin naisten hormonihäiriö. Hormonien epätasapaino oireilee muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyytenä ja liikakarvoituksena. Tavallista on myös, että oireyhtymään liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Kudokset ovat tavallista herkempiä insuliinille, mikä häiritsee rasva-aineenvaihduntaa ja puolestaan saattaa altistaa lihomiselle.

Krooninen stressi

Stressi laukaisee elimistössä ”taistele tai pakene” -reaktion, joka aiheuttaa pitkään jatkuvana monenlaisia ongelmia. Stressi vaikuttaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon, joka jakautuu kahteen osioon: toimintaan valmistavaan sympaattiseen ja rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon. Kun toinen hermosto aktivoituu, toinen menee lepotilaan.

Stressitilassa kaikki energia käytetään selviytymiselle tärkeisiin toimintoihin, jolloin ruoansulatusprosessi hidastuu. Stressi lisää myös ruokahalua kohottavan kortisoli-hormonin välitystä, mikä saattaa osaltaan edesauttaa painonnousua.

Vähäinen uni

Univajeen ja painonnousun suhteesta on puhuttu viime aikoina paljon. Myös tässä tapauksessa kyse on hormoneista. Liian vähäisten yöunien jälkeen kylläisyyden tunteesta huolehtivan leptiinin määrä laskee ja nälästä viestivän greliinin määrä nousee.

Väsymys tuottaa siis normaalia isomman ruokahalun. Univajeessa keho tuottaa enemmän stressihormoni kortisolia ja lisää insuliinin tuotantoa. Molemmilla on todettu yhteys lihomiseen.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto