Pömpöttääkö vatsa? Kiristävätkö housut? Asiantuntijat neuvovat, kuinka karistat viisi kiloa.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa:

"Laihduttajan viikkoon ei mahdu siiderihetkiä"

1) Mieti ensin, miksi haluat laihduttaa. Oletko ollut koko ikäsi "viiden kilon" pudottaja, lähes normaalipainoinen eikä sinulla ole terveysongelmia? Pelkkä liikunnan lisääminen saattaa riittää.
Mieti, oletko valmis uhrauksiin. Usein ihmiset kontrolloivat painonhallinnalla muita asioita, kuten huonoa parisuhdetta tai työstressiä. Kirjaa ylös omat realistiset syysi laihtua ja varmista, ettei projekti jää elämänmittaiseksi jojoiluksi.

2) Aloita säännöllisellä ateriarytmillä. Syö ainakin aamiainen, lounas ja illallinen ja tarvittaessa välipaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3) Syö kasvis- ja juurespainoitteisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4) Syö mieluummin marjoja kuin hedelmiä. Hedelmissä on piilosokeria, niitä ei voi syödä mielin määrin.

5) Syö joka ruoalla proteiinia, myös aamiaisella. Proteiinia tarkoittaa kalaa, kanaa, joskus punaista lihaa, raejuustoa, rahkaa tai kananmunia. Kaksi ruisleivän palaa leikkeleellä ei tarkoita proteiinipitoista aamiaista.

6) Ole tarkka myös terveellisten hiilihydraattien, esimerkiksi kokojyvätuotteiden, kanssa. Jos haluaa laihtua viisi kiloa, viikkoon ei mahdu kovin monta pulla-, karkki- tai siiderihetkeä.

7) Liiku! Tee lihaskuntoharjoituksia ja keskity keskikehon hallintaan, varsinkin jos haluat eroon pömppömahasta. Pilates ja jooga muokkaavat kehon muotoa. Muista ryhti.

Aitoa energiaa -treeniohjaaja, NLP trainer ja ravinto-ohjaaja Eevi Minkkinen:

"Lisää läsnäoloa syömiseen"

1) Sen sijaan, että miettisit haluavasi läskeistä eroon, mieti mitä tarvitset. Haluatko olla virkeämpi tai vahvempi? Viisi kiloa voivat kertyä kehoon pelkästä stressistä tai siitä, ettet kuuntele kehoasi. Rääkkitreeneillä tai pikakuureilla kehoa piiskataan lisää.

2) Seuraa iloa! Älä tee laihdutuksesta pakkopullaa, vaan mieti, miten voisit kokea esimerkiksi liikunnan iloa. Kokeile uutta lajia tai ole spontaani: pupuhyppelykin on sallittua, jos se tuntuu oikealta. Pienet askeleet riittävät: aloita vaikka harteita pyörittelemällä.

3) Lisää läsnäoloa syömiseen. Yleensä ihminen asettaa liian kovat tavoitteet liian lyhyessä ajassa. Syö yksi ateria kerrallaan. Ennen syömistä mieti, mikä ateriavalinta on tavoitteittesi kannalta oikea.

4) Kun sisimpäsi on kunnossa, ulkokuori hoituu itsestään. Käy treffeillä itsesi kanssa. Mieti, miten elää ihminen, joka rakastaa itseään. Kun ihminen kuuntelee itseään, hän yleensä toimii kehoaan kohtaan oikein.

5) Jokainen tarvitsee kannustusta. Kerro esimerkiksi työpaikalla uuteen elämäntapaan liittyvistä tavoitteistasi ja sano ääneen, että tarvitset tukea. Älä anna arvostelun tai kritiikin lannistaa.

6) Tarkista omat arvosi. Ihmiset listaavat usein perheen ja terveyden tärkeimmiksi, mutta se ei näy tosielämässä. Ole läsnä omassa elämässäsi äläkä lannistu pienistä takapakeista. Keho muuttuu iän, stressin ja elämäntilanteiden myötä, joten sitä on kuunneltava jatkuvasti.

Fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg:

"Tiukoilla tavoitteilla onnistut"

1) Aseta selkeä tavoite. Viisi kiloa tarkoittaa viittä kiloa, ei enempää eikä vähempää.

2) Mieti, haluatko todella laihtua. Selvästi ylipainoinen ihminen on todennäköisesti paljon motivoituneempi kuin lähes normaalipainoinen.

3) Laadi tarkat, tiukat ohjeet, joita myös noudatat. Yleensä kaikki lipsuvat ilman tarkkoja ohjeita.

4) Varmista riittävä proteiininsaanti ja ajoita hiilarit oikein: aamulla ja ennen harjoituksia. Muista rasva ja suola. Oikeanlaista rasvaa saat pähkinöistä, oliiviöljystä, kookosöljystä, kananmunan keltuaisesta. Rasvoilla naisen hormonitoiminta pysyy kunnossa.

5) Varaa riittävästi aikaa, ole realisti. Pudota rasvaa, älä nestettä. Nestettä lähtee helpostikin muutama kilo, mutta se ei ole pysyvä muutos.

6) Syö kolmen tunnin välein ja suunnittele ruokapäiväsi. Kun otat omat eväät töihin, ei tarvitse turvautua huonoihin vaihtoehtoihin, jos hyviä ei ole saatavilla. Välipalat ovat tärkeitä – ne pitävät aineenvaihdunnan liikkeellä.

7) Liiku. Noin 30–60 minuuttia reipasta kävelyä aamuisin nollaa pään.

8) Juo päivässä kolme litraa vettä. Mittaa vesi mukaan vaikka 1,5 litran pulloihin, että tiedät varmasti juovasi riittävästi.

9) Ota kuvia dieetin alussa itsestäsi vähissä vaatteissa. Kuvat kertovat enemmän tuloksista kuin vaaka. Paino tippuu epätasaisesti, joten vaa’an lukuja ei kannata muutenkaan tuijottaa.

10) Jos olet makean ystävä, vieroita itsesi sokerista kokonaan. Makean mausta ei tarvitse luopua, käytä Steviaa tai muita makeutusaineita. Sokerittomat proteiinipatukat ovat hyvä korvike suklaapatukoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla