Nyt äkkiä selailemaan kissakuvia! Kuva: Shutterstock
Nyt äkkiä selailemaan kissakuvia! Kuva: Shutterstock

Hassutteluvideot ja joraaminen ovat varteenotettavia vaihtoehtoja väsyneelle.

Moni turvautuu iltapäivän nuupahtaneina tunteina kupposeen kuumaa, vaikka kahvi ei ole se tehokkain työpäivän buustaaja. Kofeiinipitoinen juoma voi olla jopa haitallinen vaihtoehto: iltapäivällä nautittu piriste nimittäin vaikuttaa illan unensaantiin.

Kemiaseura American Chemical Society tarjoaa neljä ihanaa vaihtoehtoa kahvin ryystämiselle. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Katso kissavideo.

Hauskojen nettivideoiden tai -kuvien katsominen nostaa kehon mielihyvähormonitasoja ja nostaa stressihormonitasoja. Sopivan hormonitason ansiosta keskittyminen helpottuu. Valitse videot mieltymyksesi mukaan, esimerkiksi kissa- tai mokavideot ovat hyvä vaihtoehto.

Lisää valoa elämään. 

Huono konttorivalo saattaa olla yksi syy uneliaisuuteen. Hanki työpöydällesi ylimääräinen valaisin tai jopa kirkasvalolamppu ja kylve valohoidossa aina unetuksen iskiessä.

Tanssi suosikkimusiikin tahtiin.

Musiikin kuuntelu ja tanssiminen saavat kehon tuottamaan endorfiineja, joiden ansiosta mieli muuttuu energisemmäksi. (Toimituksen huomio: Riippuu tietysti työn luonteesta, voiko iltapäivän moonwalkit vetäistä tuosta vaan. Tauolla voi kuitenkin kuunnella musiikkia kuulokkeista, jos muuhun ei ole mahdollisuutta.)

Hörpi vettä.

Vedenhukka saattaa aiheuttaa väsymystä, joten uneliaan kannattaa hörpätä kahvikupin sijasta vesilasi tyhjäksi. Huono nesteytys voi ääritapauksissa johtaa sekavuuteen, sydänongelmiin ja pyörtymiseen.

Lähde: Daily Mail

Vaikka unen määrä ja laatu vaikuttavat eniten jaksamiseen, myös sillä on väliä, kuinka säännöllinen unirytmi on.

Nukkuminen on tärkeää ja ihanaa, mutta myös ahdistavan vaikeaa – ainakin siinä mielessä, saako unta tarpeeksi. Ilman riittävää lepoa töissä väsyttää, keskittyminen tuntuu vaikealta ja ajatukset harhailevat. Neuvoja siitä, miten saada paremmin unen päästä kiinni riittää kyllä, mutta myös muilla seikoilla kuin nukutuilla tunneilla on merkitystä.

Independent kertoo, että jos menee nukkumaan joka ilta kutakuinkin samaan aikaan, menestys työelämässä paranee. Säännöllinen unirytmi ei ole mikään helppo juttu saavuttaa, ja siksi moni ei sen mukaan nukukaan: jokin ilta tekee mieli katsoa vielä yksi jakso lempisarjaa, joskus ylimääräisiä töitä tekee aamun pikkutunneille saakka. Jos kuitenkin säännölliset nukkumaanmenoajat saa sisällytettyä arkeen, se näkyy monin positiivisin tavoin esimerkiksi töissä.

Uudessa tutkimuksessa 61 opiskelijaa piti unipäiväkirjaa, jonka tuloksia verrattiin pärjäämiseen opinnoissa. Nukkumisrytmi näkyi kolmella tavalla nuorten arjessa.

1. Tasainen unirytmi edistää parempaa suoriutumista

Tutkimuksessa selvisi, että aina tiettynä kellonaikana nukkumaan menevät suoriutuivat opinnoissaan paremmin kuin ne opiskelijat, jotka menivät nukkumaan eri aikoina eri öinä. Epäsäännöllisesti nukkuvat saivat keskiarvoltaan huonompia arvosanoja kuin muut.

2. Herääminen ja nukahtaminen helpottuvat

Kun menee säännöllisinä aikoina nukkumaan, myös herääminen ja nukahtaminen sujuvat helpommin. Tutkimuksessa samaan aikaan joka ilta nukkumaan menneet opiskelijat nousivat ylös useimmiten ensimmäisellä herätyksellä ja nukahtivat iltaisin nopeasti. Muut puolestaan torkuttivat pitkään sekä kokivat vaikeuksia herätä ja nukahtaa. Nukahtamisvaikeudet johtuvat melatoniinin erityksestä, joka ei toimi kunnolla, kun unirytmi on mitä sattuu.

3. Sisäinen kello pysyy ajassa

Epäsäännöllinen unirytmi sai opiskelijoilla aikaan sisäisen kellon sekoittumisen, mikä edelleen vaikeutti nukkumaanmenoajan rytmittämistä. Vaikka opiskelijat nukkuivatkin saman verran yön aikana, epäsäännöllisesti nukkuvien sisäinen kello saattoi heittää jopa kolme tuntia. Kun uni tulee vasta yömyöhään eikä rytmi ole kohdillaan, aikaisen aamun suoritukset saattoivat tuntua vaikeilta väsymyksen ja vaikean heräämisen takia. Unen määrä ei siis lopulta vaikuttanut merkittävästi suoriutumiseen, kun unirytmi heitteli.

Kuukautisveren tuoksu on useimmiten normaali, mutta tietynlainen haju voi olla merkki emätintulehduksesta.

Kuukautisveren kuuluukin haista erilaiselta kuin muualta kehosta tuleva veri. Sen mukana on emättimen bakteereja, eritteitä ja kudosta, kertoo gynekologi ja gynekologian apulaisprofessori Taraneh Shirazian Refinery29-sivustolle. Yksilöllinen tuoksu johtuu joko vanhan veren sekoittumisesta bakteereihin tai veren mukana emättimestä virtaavista bakteereista. Hajun voimakkuus vaihtelee sen mukaan, kuinka kauan vuoto viipyy kohdussa.

Kuukautisvuoto pitää alapään kosteana, mikä voi altistaa tulehdukselle. Shirazianin mukaan kaikki on normaalisti, kunhan vuodon haju ei ole kalamainen. Se kertoo nimittäin yleensä emättimen bakteeritasapainon häiriöstä eli bakteerivaginoosista.

Gynekologi Leena Väisälän mukaan bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emätintulehdus kuin hiivatulehdus ja iskee usein juuri kuukautisten aikana tai niiden jälkeen. Se on tyypillinen riesa varsinkin seksuaalisesti aktiivisilla ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. 

Hajun lisäksi bakteerivaginoosin oireita ovat runsas, juokseva ja maitomainen valkovuoto sekä lievä kutina ja kirvely. Kalamainen haju voi voimistua yhdynnän jälkeen.

Lue lisää: Näin tunnistat bakteerivaginoosin ja hoidat sitä sekä pidät emätintulehdukset loitolla

Emätintulehduksia voi ehkäistä esimerkiksi välttämällä alapään liiallista hygieniaa, pikkuhousunsuojien turhaa käyttöä sekä tiukkoja ja tekokuituisia vaatteita tai alusvaatteita. Älä ikinä pese alapäätä saippualla tai suihkuta vettä emättimen sisään, sillä se voi altistaa tulehduksille. On myös tärkeää pitää alapää kuivana ja antaa sille ilmakylpyjä esimerkiksi nukkumalla alasti.

Taraneh Shirazianin mukaan kuukautisten aikana auttaa alapään kosteuden minimoiminen, eli vaihda tamponi tai side tai tyhjennä kuukuppi säännöllisesti. Hiki ja veri muodostavat houkuttelevan kasvualustan bakteereille, joten erityisesti kuukautisten aikana on hyvä suosia puuvillaisia alusvaatteita ja hengittäviä, väljiä vaatteita.

Lue myös: Tämä harhaluulo saa naiset ajelemaan alapäänsä

Milloin lääkäriin?

Myös poikkeuksellisen runsaat kuukautiset voivat saada vuodon haisemaan, koska iso määrä verta toimii kasvualustana bakteereille. Shirazian neuvoo juttelemaan gynekologille, jos tuntuu, että vuotoa on enemmän kuin yleensä tai jos kuukautisten runsaus häiritsee.

Lääkäriin on hyvä mennä aina heti, jos epäilee seksitautia, jos vuoto on veristä muulloin kuin kuukautisten aikana tai jos oireisiin liittyy kipua, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia.

Bakteerivaginoosi on vaaraton, eikä sitä tarvitse hoitaa, jos ei oireile. Sen lieviä oireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla pH:ta tasapainottavilla valmisteilla, ja usein ne riittävätkin. Jos oireet ovat sitkeitä tai voimakkaita, on syytä käydä gynekologilla. Lääkäri voi määrätä antibioottikuurin, jos muut keinot eivät auta.

Myös jos on raskaana tai haluaa tulla raskaaksi, bakteerivaginoosi on hyvä hoitaa, sillä se voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.