Kainalokarvat saattavat houkutella miehiä. Kuva: Shutterstock
Kainalokarvat saattavat houkutella miehiä. Kuva: Shutterstock

Rakasta karvojasi, ne ansaitsevat sen.

Kesä lähestyy! Ennen kuin päätät hävittää karvat kehostasi, huomioi nämä karvoituksen hyvät puolet.

1. Karvat suojaavat ihoa

Karvat kasvavat karvatupeista. Karvatupissa on paljon kantasoluja, jotka eivät menetä uusiutumiskykyään. Lisäksi niiden ympärillä on paljon verisuonia, hermoja ja rasvaa. Sen takia iho parantuu nopeimmin juuri karvaisilla alueilla.

– Esimerkiksi haavat paranevat nopeammin käsivarren ulkosyrjältä kuin sisäpuolelta runsaan karvatuppimäärän vuoksi, sanoo professori Des Tobin Bradfordin yliopistosta.

Runsas karvoitus suojaa myös auringolta – ja estää liiallista lämmön haihtumista.

– Kaljut haihduttavat nopeammin lämpöä, ja kylmässä ihokarvamme nousevat pystyyn, jotta ne sitoisivat mahdollisimman paljon lämmintä ilmaa ihon pinnalle.

2. Karvat suojaavat elimistöä

Oletko joskus inhonnut nenäkarvojasi? Jos olet, älä ainakaan nypi niitä. Nenäkarvoilla on nimittäin tärkeä tehtävä: ne estävät esimerkiksi pölyn ja tomun pääsyä nenään ja keuhkoihin.

Jos nenäkarvan nyppäisee irti, sen juuri jättää pienen reiän ihoon – mikä helpottaa taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön.

3. Karvat estävät hankaumia

Ohutkin karvapeite luo iholle ilmatyynyn hankaumia vastaan. Esimerkiksi kainalokarvat estävät hiertymiä.

Bikinialueen käsitteleminen karvanpoistoaineella lisää kutinaa ja ihoärsytystä aiheuttavan hiivatulehduksen riskiä, sanoo Daily Mailin haastattelema asiantuntija Austin Ugwumadu.

Karvojen poistaminen bikinialueelta lisää myös karvatupentulehduksen riskiä, jolloin bakteerit pääsevät helpommin elimistöön.

4. Karvat kertovat terveydestä

Karvaiset varpaat eivät ehkä ole kauniit, mutta viestivät hyvästä verenkierrosta. Karvat tarvitsevat kasvaakseen ravintoaineita ja happea, jota veri kuljettaa. Siksi esimerkiksi tukokset verisuonissa saattavat ilmetä varpaista katoavina karvoina, kun ääreisverenkierto heikkenee.

5. Kainalokarvat voivat toimia lemmenhoukuttimena

Kainalokarvoista voi olla yllättävä hyöty: ne saattavat auttaa levittämään feromoneja ja muita vastakkaista sukupuolta houkuttelevia tuoksuja.

6. Kulmakarvat ja ripset suojaavat silmiä

Mitä tuuheammat kulmat, sitä tehokkaammin ne ehkäisevät hien valumista silmiin. Ripset suojaavat silmiä roskilta ja auttavat silmiä säilyttämään kosteutensa. Tosin liian pitkistä ripsistä on haittaa. Tutkimus osoitti, että jos ripset ovat pidemmät kuin kolmasosa silmien leveydestä, ne lisäävät silmiin kohdistuvan, kuivattavan ilmavirran määrää.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina

Alapään sheivaaminen voi olla vaarallista

Alapuska on taas pop – he todistavat sen

Miksi säärissä on enemmän karvoja kuin pohkeissa?

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health