Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ajatko unissasi bussia tai jumitut hissiin? Päivällä voit huiputtaa itseäsi, mutta yö paljastaa, kuinka voit. Silloin tapaat parhaan life coachisi.

Olen Lontoon metrossa matkalla lentokentälle. Kannan yksin täysinäisiä laukkuja ja pussukoita. Kun on aika jäädä junasta, en saa kerättyä tavaroitani ajoissa. Laukut putoilevat käytävälle, kun yritän hädissäni ehtiä ulos. Ovet sulkeutuvat ennen kuin saan kasattua tavarani. Sama toistuu seuraavallakin asemalla. Mietin ahdistuneena, etten koskaan pääse kotiin, koska minulla on liikaa kannettavaa.”

Tämänkaltaiset unet ovat tuttuja uni­ohjaaja, psykologi Irma Heiskaselle. Hänen asiakkaansa ovat usein kertoneet nähneensä vastaavanlaisia painajaisia. Kertojia yhdistää aina sama ongelma: työstressi.

– Vaikka unen symbolit ovat yksilöllisiä, kantamukset viittaavat yleensä stressiin. Meillä on enemmän tehtäviä tai huolta kuin voimamme riittävät. Kun emme ehdi tehdä kaikkea ajoissa, stressi heijastuu myöhästymisinä unissa, Heiskanen sanoo.

Stressi näyttäytyy unissa myös muilla tavoin.

Yö hississä tai bussikuskina

Heiskasen mukaan uni kuvaa usein hämmästyttävän täsmällisesti elämäntilannetta. Matkalaukusta pursuavat tavarat ovat suora vertaus arjen ylimitoitettuihin vaatimuksiin: asiat eivät pysy hallinnassa valveilla eivätkä unessa. Myös hissiunet voivat kuvata stressaavaa elämäntilannetta.

– Unennäkijä voi kokea, että hänelle asetetut vaatimukset tai omat tavoitteet ovat liian korkealla ja hänen pitäisi päästä yhä korkeammalle.

Heiskanen kertoo, että epävarmuus töissä pärjäämisestä voi näyttäytyä unessa myös bussin ajamisena. Molemmissa on sama tunne: epävarmuus omista kyvyistä.

Uniin voi vaikuttaa

Stressi vaikuttaa unien näkemiseen eri tavoin.

– Toiset näkevät sekavia univyyhtejä, toisilta unet katoavat, Heiskanen sanoo.

Unilaboratoriotutkimusten mukaan kaksi prosenttia ihmisistä ei näe unia lainkaan. 98 prosenttia näkee unia joka yö, vaikka toiset eivät muista niitä. Unien unohtaminen voi kertoa ylikierroksista tai uupumuksesta.

Heiskanen kertoo, että voimakkaat tunnekokemukset tulevat uniin. Jos olet esimerkiksi riidellyt läheisesi kanssa, tämä ”henkinen kolarointi” voi tulla uniin autokolarina. Toisaalta uni pyrkii palauttamaan tasapainon ja auttamaan vaikeiden vaiheiden yli.

– Kun elämässäni on ollut rankkaa, olen unissani käynyt ihanissa konserteissa ja taidenäyttelyissä. Kutsuin niitä palkinto­uniksi. Herätessäni tunsin uusiutuneeni ja jaksoin taas paremmin. En usko, että olisin selviytynyt ilman näitä unia.

Heiskanen on huomannut, että positiivisuudella voi vaikuttaa myös uniin.

– Vaikka elämässä olisi vaikeaa, pyri kiinnittämään huomiota myönteisiin asioihin. Silloin ne tulevat myös uniin ja antavat voimia.

Jos olet stressaantunut iltaisin, Heiskanen neuvoo keskittymään palleahengitykseen ennen nukahtamista. Tämä rauhoittaa mielen.

– Älä yritä ratkaista kaikkia ongelmia, vaan mieti vain yksi askel seuraavalle päivälle. Tietoinen mieli ratkaisee asioita parhaalla tavalla. Vastaus voi tulla myös unessa.

Tunnelma on tärkein

Jos haluat oppia ymmärtämään yöllistä neuvonantajaasi, unohda pikavastauksia tarjoavat unisymbolikirjat.

– Jokaisella on omat unisymbolinsa, joiden merkitys on löydettävä itse. Uni koirasta merkitsee eri asiaa koiraihmiselle kuin koiria pelkäävälle, uniohjaaja, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki sanoo.

Uniohjaaja kehottaa kirjaamaan unet päiväkirjaan heti herättyä ja seuraamaan, mitkä symbolit näyttäytyvät eri elämäntilanteissa.

– Unisymbolien opetteleminen on usein aluksi kuin opettelisi kiinan kieltä. Se vaatii aikaa ja harjoittelua.

Avaintekijä on unen tunnelma. Jos se on ahdistava, mieti, mitä uni voi kertoa arkielämästäsi.

– Jos töissä on stressaava tilanne, jota et pysty muuttamaan, mieti, voisitko muuttaa omaa asennettasi, Lindholm-Kärki neuvoo.

Jos näet usein painajaisia, mieti, mikä painaa mieltäsi. Painajaiset sisältävät yleensä käsittelemättömiä asioita, kuten pelkoja, jotka tulisi kohdata.

– Jokainen uni pyrkii hyvään. Painajaisessakin on mahdollisuus voittaa pelkonsa.

Etenkin toistuvia unia kannattaa pohtia. Ne voivat kertoa piilevistä lahjoista ja uusista puolista itsessäsi, joita et ole tunnistanut.

Lindholm-Kärki kertoo nähneensä unen, jossa puolusti itseään takaa-ajajalta asvalttilekalla. Ilmassa leka muuttuikin sulkakynäksi. Unen nähtyään Lindholm-Kärki raivasi tilaa kirjoittamiselle.

Unipäiväkirjan pitäminen ja symboleiden tulkitseminen voi aluksi tuntua työläältä. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan.

Paras life coach

Vaikka stressi painaisi päälle, moni vähättelee sitä ja kuvittelee jaksavansa. Itseään on helppo huiputtaa valveilla, mutta unessa se ei
onnistu. Uni näyttää sen, mitä emme tunnista tai emme halua tunnistaa.

– Kun unia oppii ymmärtämään, saa maailman luotettavimman life coachin.