Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ajatko unissasi bussia tai jumitut hissiin? Päivällä voit huiputtaa itseäsi, mutta yö paljastaa, kuinka voit. Silloin tapaat parhaan life coachisi.

Olen Lontoon metrossa matkalla lentokentälle. Kannan yksin täysinäisiä laukkuja ja pussukoita. Kun on aika jäädä junasta, en saa kerättyä tavaroitani ajoissa. Laukut putoilevat käytävälle, kun yritän hädissäni ehtiä ulos. Ovet sulkeutuvat ennen kuin saan kasattua tavarani. Sama toistuu seuraavallakin asemalla. Mietin ahdistuneena, etten koskaan pääse kotiin, koska minulla on liikaa kannettavaa.”

Tämänkaltaiset unet ovat tuttuja uni­ohjaaja, psykologi Irma Heiskaselle. Hänen asiakkaansa ovat usein kertoneet nähneensä vastaavanlaisia painajaisia. Kertojia yhdistää aina sama ongelma: työstressi.

– Vaikka unen symbolit ovat yksilöllisiä, kantamukset viittaavat yleensä stressiin. Meillä on enemmän tehtäviä tai huolta kuin voimamme riittävät. Kun emme ehdi tehdä kaikkea ajoissa, stressi heijastuu myöhästymisinä unissa, Heiskanen sanoo.

Stressi näyttäytyy unissa myös muilla tavoin.

Yö hississä tai bussikuskina

Heiskasen mukaan uni kuvaa usein hämmästyttävän täsmällisesti elämäntilannetta. Matkalaukusta pursuavat tavarat ovat suora vertaus arjen ylimitoitettuihin vaatimuksiin: asiat eivät pysy hallinnassa valveilla eivätkä unessa. Myös hissiunet voivat kuvata stressaavaa elämäntilannetta.

– Unennäkijä voi kokea, että hänelle asetetut vaatimukset tai omat tavoitteet ovat liian korkealla ja hänen pitäisi päästä yhä korkeammalle.

Heiskanen kertoo, että epävarmuus töissä pärjäämisestä voi näyttäytyä unessa myös bussin ajamisena. Molemmissa on sama tunne: epävarmuus omista kyvyistä.

Uniin voi vaikuttaa

Stressi vaikuttaa unien näkemiseen eri tavoin.

– Toiset näkevät sekavia univyyhtejä, toisilta unet katoavat, Heiskanen sanoo.

Unilaboratoriotutkimusten mukaan kaksi prosenttia ihmisistä ei näe unia lainkaan. 98 prosenttia näkee unia joka yö, vaikka toiset eivät muista niitä. Unien unohtaminen voi kertoa ylikierroksista tai uupumuksesta.

Heiskanen kertoo, että voimakkaat tunnekokemukset tulevat uniin. Jos olet esimerkiksi riidellyt läheisesi kanssa, tämä ”henkinen kolarointi” voi tulla uniin autokolarina. Toisaalta uni pyrkii palauttamaan tasapainon ja auttamaan vaikeiden vaiheiden yli.

– Kun elämässäni on ollut rankkaa, olen unissani käynyt ihanissa konserteissa ja taidenäyttelyissä. Kutsuin niitä palkinto­uniksi. Herätessäni tunsin uusiutuneeni ja jaksoin taas paremmin. En usko, että olisin selviytynyt ilman näitä unia.

Heiskanen on huomannut, että positiivisuudella voi vaikuttaa myös uniin.

– Vaikka elämässä olisi vaikeaa, pyri kiinnittämään huomiota myönteisiin asioihin. Silloin ne tulevat myös uniin ja antavat voimia.

Jos olet stressaantunut iltaisin, Heiskanen neuvoo keskittymään palleahengitykseen ennen nukahtamista. Tämä rauhoittaa mielen.

– Älä yritä ratkaista kaikkia ongelmia, vaan mieti vain yksi askel seuraavalle päivälle. Tietoinen mieli ratkaisee asioita parhaalla tavalla. Vastaus voi tulla myös unessa.

Tunnelma on tärkein

Jos haluat oppia ymmärtämään yöllistä neuvonantajaasi, unohda pikavastauksia tarjoavat unisymbolikirjat.

– Jokaisella on omat unisymbolinsa, joiden merkitys on löydettävä itse. Uni koirasta merkitsee eri asiaa koiraihmiselle kuin koiria pelkäävälle, uniohjaaja, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki sanoo.

Uniohjaaja kehottaa kirjaamaan unet päiväkirjaan heti herättyä ja seuraamaan, mitkä symbolit näyttäytyvät eri elämäntilanteissa.

– Unisymbolien opetteleminen on usein aluksi kuin opettelisi kiinan kieltä. Se vaatii aikaa ja harjoittelua.

Avaintekijä on unen tunnelma. Jos se on ahdistava, mieti, mitä uni voi kertoa arkielämästäsi.

– Jos töissä on stressaava tilanne, jota et pysty muuttamaan, mieti, voisitko muuttaa omaa asennettasi, Lindholm-Kärki neuvoo.

Jos näet usein painajaisia, mieti, mikä painaa mieltäsi. Painajaiset sisältävät yleensä käsittelemättömiä asioita, kuten pelkoja, jotka tulisi kohdata.

– Jokainen uni pyrkii hyvään. Painajaisessakin on mahdollisuus voittaa pelkonsa.

Etenkin toistuvia unia kannattaa pohtia. Ne voivat kertoa piilevistä lahjoista ja uusista puolista itsessäsi, joita et ole tunnistanut.

Lindholm-Kärki kertoo nähneensä unen, jossa puolusti itseään takaa-ajajalta asvalttilekalla. Ilmassa leka muuttuikin sulkakynäksi. Unen nähtyään Lindholm-Kärki raivasi tilaa kirjoittamiselle.

Unipäiväkirjan pitäminen ja symboleiden tulkitseminen voi aluksi tuntua työläältä. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan.

Paras life coach

Vaikka stressi painaisi päälle, moni vähättelee sitä ja kuvittelee jaksavansa. Itseään on helppo huiputtaa valveilla, mutta unessa se ei
onnistu. Uni näyttää sen, mitä emme tunnista tai emme halua tunnistaa.

– Kun unia oppii ymmärtämään, saa maailman luotettavimman life coachin.

Näytätkö ikäistäsi nuoremmalta? Onnea, telomeerisi voivat pitkästi!

Telomeerit, siis mitkä?

No tietenkin kromosomiesi päissä toistuvat DNA-ketjut, jotka suojaavat soluja vanhenemiselta. Ne toimivat vähän samaan tapaan kuin kengännauhojen muovipäät suojaavat nauhoja rispaantumiselta.

Tutkijoiden mukaan telomeerit vaikuttavat oleellisesti ihmisten ikääntymiseen. Käytännössä mitä pidemmät telomeerit, sitä terveempi ja nuorekkaampi ihminen on.

Viime vuosina telomeeritutkimus on ollut vilkasta, ja nyt lääketieteen Nobel-voittaja, tutkija Elizabeth Blackburn on yhdessä kollegansa Elissa Epelin kanssa koonnut tuloksista kansantajuisen opuksen. Pitkän ja hyvän elämän biologia -kirja väittää, että pystymme omilla valinnoillamme hillitsemään solujemme vanhenemista yllättävän paljon.

Jos peilistä katsoo väsähtänyt nassu, vika ei tutkijoiden mukaan ole peilissä. Sen sijaan vika on telomeereissa. Blackburn ja Epel todellakin vakuuttavat lukijansa siitä, että jokaisen on otettava vastuu telomeereistään. Niin tekemällä omaan ikääntymiseensä voi myös vaikuttaa.

Jos haluat olla vireä vielä satavuotiaanakin, Blackburnin ja Epelin mukaan kannattaa tehdä näin: 

  1. Vältä stressiä
  2. Ehkäise masennusta, eli meditoi, joogaa, hölkkää.
  3. Karta sokeria.
  4. Välttele eläinrasvoja. 
  5. Muista d-vitamiini.
  6. Säilytä valoisa elämänasenne! Vihaisen kyynikon telomeerit ne vasta tynkiä ovatkin.

Elizabeth Blackburn & Elissa Epel: Pitkän ja hyvän elämän biologia – telomeerit ja terveys (Aula & co)

Älä vähättele kumppanisi sairautta, äläkä unohda itseäsi taakan alle. 

Kun kumppani sairastuu masennukseen, hyvät neuvot ovat tarpeen. Suomen Mielenterveysseuran kriisityön päällikkö Pirjo-Riitta Liimatainen ohjeistaa, kuinka voit auttaa kumppaniasi – ja itseäsi – tilanteessa.

1. Älä vähättele sairautta.

”Masennus ei ole laiskuutta, haluttomuutta tai saamattomuutta. Se on mielen sairaus. Jos kumppanisi on tyystin voimaton, älä käske häntä ottamaan itseään niskasta kiinni. Älä käskytä tai syyllistä. Masentuneen kohdalla ei ole kyse siitä, ettei toinen haluaisi tehdä jotain. Hän ei pysty.”

”Masennus ei ole laiskuutta, haluttomuutta tai saamattomuutta.”

2. Hae tietoa masennuksesta.

”Tiedosta ei ole koskaan haittaa. Vieraile luotettavilla nettisivustoilla ja lue, miten masennus vaikuttaa ja miten se näkyy ihmisessä. Esimerkiksi mielenterveystalo.fi ja Suomen mielenterveysseura tarjoavat faktoja, joista voi olla apua.”

3. Ymmärrä, että masennusta voi hoitaa.

”Masennus ei ole loppuelämän tuomio, joka jää iäisyydeksi päälle. Siihen on olemassa monia hoitokeinoja. Siitä on täysin mahdollista parantua.”

4. Kerro, että olet valmis kuuntelemaan.

”On tärkeää kertoa rakkaalle ihmiselle, että olet valmis kuuntelemaan häntä. Kun paha olo iskee, yritä luoda häneen toivoa. Toinen kaipaa usein kaikista eniten ihan vain lämmintä tukea, kannustusta ja toivoa paremmasta.”

”Masennus ei ole loppuelämän tuomio, joka jää iäisyydeksi päälle.”

5. Osoita, että rakastat.

”Valaise toisen pimeä tunneli läheisyydellä. Kerro, että apua saa ja sitä kannattaa hakea. Ole lähellä ja halaa.

Masennus voi saada seksuaalisen halukkuuden vähenemään. Suhtaudu kumppaniisi ymmärryksen kautta ja keskustele hänen kanssaan asiasta. Vaikka tietyt läheisyyden osa-alueet hiipuisivat, osoita että välität ja kerro rakastavasi.” 

6. Kysy, miten voit auttaa.

”Ihmiset eivät ole selvännäkijöitä. Sen takia kannattaa kysyä suoraan, mikä toiselle olisi tärkeintä tilanteessa.

Joskus sairastavan on vaikeaa hakea apua, koska jaksaminen on äärirajoilla. Silloin kannattaa rohkaista toista ja sanoa, että voit lähteä käynneille mukaan. Varsinkin, jos toinen puhuu itsetuhoisista ajatuksista, tilanteeseen kannattaa tarttua heti.”

7. Puske hakemaan apua.

”Jos kumppanisi lopettaa esimerkiksi lääkkeiden syömisen ja haluaa luovuttaa hoidon kanssa, kehota häntä kuitenkin jatkamaan. Yritä saada toinen ymmärtämään, että apua on haettava.

Jos kumppanisi suhtautuu avun hakemiseen todella vastahakoisesti, puske eteenpäin. Muista, että hän ymmärtää sinun tehneen oikein siinä vaiheessa, kun hänen mielensä kirkastuu jälleen. Avun hakeminen on aina hyvä ratkaisu, vaikkei se pahimmassa hetkessä siltä tuntuisi.”

”Rakkaan ihmisen masennus voi aiheuttaa monenlaisia tunteita: vihaa, lamaantumista, turhautumista ja surua.”

8. Jaa vastuuta.

”Muistuta kumppaniasi siitä, ettei masennus ole häpeä tai heikkoutta. Sitä ei tarvitse peitellä muilta ihmisiltä. Kannusta puolisoasi puhumaan asiasta luottoihmisilleen.

Myös sinun kannattaa pyytää muita läheisiä auttamaan tilanteessa. On tärkeää, ettei sairastunut tai hänen kumppaninsa kumpikaan jää yksin.”

9. Anna itsellesi armoa.

”Rakkaan ihmisen masennus voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Se voi herättää vihaa, lamaantumista, turhautumista ja surua. Näiden tunteiden purkamista masentuneeseen kannattaa yrittää välttää.

Mutta koska olemme ihmisiä, tunteet voivat myös leimahtaa. Se on inhimillistä, eikä siitä kannata tuntea syyllisyyttä. Toinen ei mene rikki siitä, että suutut. Tilanne kannattaa kuitenkin käydä mahdollisimman pian toisen kanssa läpi, ettei se jää vellomaan. Pyydä anteeksi ja kerro tunteistasi.”

10. Älä unohda itseäsi.

”Masennus on sairaus, joka vaikuttaa tunteisiin, toimintakykyyn, ihmissuhteisiin ja muuhun jaksamiseen. Tavalliset askareet voivat muuttua mahdottomaksi tehtäväksi, ja arjen pyörittäminen saattaa jäädä puolison vastuulle.

”Ota kaikki mahdollinen apu vastaan.”

Puolisolle ensisijaisen tärkeää on muistaa pitää kaiken keskellä huolta siitä, ettei itse muserru taakan alle. Pidä itsestäsi niin hyvää huolta kuin tilanteessa pystyt. Kun huolehdit itsestäsi, jaksat huolehtia toisesta paremmin ja olla hänen tukenaan.

Ota kaikki mahdollinen apu vastaan. On parempi havahtua tilanteeseen ajoissa, koska muuten kaikki voi johtaa siihen, että perheessä on kaksi uupunutta tai jopa masentunutta.

On täysin hyväksyttävää alkaa punnita myös sitä vaihtoehtoa, että irtisanoutuu ihmissuhteesta. Jos tilanne vie itseltä kaikki voimat, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin erota. Se voi tuntua itsekkäältä, mutta pitää muistaa, että meillä kaikilla on oma elämämme. Jossain vaiheessa on pakko miettiä, mitä siltä haluaa. Kukaan ei voi elää elämäänsä toisen kautta varsinkaan silloin, jos toinen on haluton parantumaan ja kaikki on yritetty.”

11. Muista, että apua on saatavilla.

”Tukeudu läheisiisi ja hae rohkeasti ulkopuolista apua. Mielenterveysomaisten keskusliiton eli FinFamin kautta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista voi olla apua. Myös Mieli maassa Ry:n kautta löytyy paljon hyvää tietoa.

Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa lähes ympäri vuorokauden. Sen kautta voi puhua päivystäjän kanssa, kysyä neuvoa tai vain purkaa omaa huolta ja pahaa oloa. Kriisivastaanoton kautta saa ajan nopeasti ja mitään lähetteitä ei tarvita: soitto toimistopuhelimeen riittää ja siitä pyyntö lähtee eteenpäin. Aika pyritään järjestämään noin viikon sisällä.”

Home sweet home

Hae tietoa ja pidä itsestäsi huolta – 11 kultaista neuvoa masentuneen puolisolle

Homealtistus on todella oimakas masennuksen aiheuttaja. Hometoksiinit ovat siis hermomyrkkyjä, jotka tuhoavat homeallergisen ihmisen kyvyn selviytyä arjessa, saati työssä. Homealtistusken oireita vähätellään, koska lääkärit eivät tiedä hometoksiineista mitään. Lääkärit eivät tunnista homealtistusta, eivät osaa edes epäillä oireiden diagnosoinnissa homeen osuutta. Kyse on varsin laajasta ongelmasta, jonka tutkimukseen ei ole osoitettu riittävästi määrärahoja. Kyse on varsin laajasta ja vakavasta...
Lue kommentti