”En tahdo sekoittaa päätäni enkä tarvitse sitä illuusiota, jonka humala synnyttää. Haluan, että ajatukseni ja mieleni ovat aina selkeät”, Tommi Liimatainen kertoo Kaasu pohjassa -kirjassaan. Kuva: Juha Salminen
”En tahdo sekoittaa päätäni enkä tarvitse sitä illuusiota, jonka humala synnyttää. Haluan, että ajatukseni ja mieleni ovat aina selkeät”, Tommi Liimatainen kertoo Kaasu pohjassa -kirjassaan. Kuva: Juha Salminen

Manageri Tommi Liimataisen mukaan mokailu ei ole loppunut raittiuteen, mutta nykyään hän muistaa kaikki töppäyksensä.

Kymmenen vuotta sitten manageri Tommi Liimatainen, 38, laittoi korkin kiinni hetken mielijohteesta. Aluksi hän ajatteli olevansa tipattomalla 200 päivää, mutta viinalakko venyi aina vain pidemmäksi. Juhannuksen 2005 jälkeen Tommi ei ole ottanut tippaakaan. Uutuuskirjassaan Kaasu pohjassa hän kertoo juomatavoistaan ja siitä, miten hänen oma elämänsä muuttui sen jälkeen, kun lopetti alkoholinkäytön.

1. Ei enää pelkoa geenien vaikutuksesta

”Olen nähnyt läpi koko elämäni varoittavia esimerkkejä siitä, mihin juominen voi johtaa. En olisi koskaan tunnistanut juomisen vaaratekijöitä, jos en olisi lapsena nähnyt sen seurauksia. Vuosien varrella mietin usein, olenko samanlainen kuin isäni. Lähtisikö minultakin juominen niin pahasti käsistä, että tarvitsisin siihen apua? Minun on hyväksyttävä se tosiasia, että viina tuntuu ihan helvetin hyvältä, mutta pitkäkestoisesti siitä ei seuraa mitään hyvää. Juominen ei ole minun hallinnassani eikä minun tahtoni alla.

2. Ei enää morkkiksia

”Pahinta oli moraalinen krapula, johon juominen minut aina syöksi. Se oli paljon keskivertoa pahempaa henkistä pahoinvointia. Niin raskas taakka, ettei sen kanssa olisi voinut kauaa enää elää. Minun ei tarvinnut juoda paljonkaan, kun morkkis pamahti päälle seuraavana päivänä. Heti kun silmänsä sai auki, se iski. Ja paheni pahenemistaan. Morkkis alkoi myös kestää pidempiä aikoja. Aluksi siitä selvisi sunnuntain aikana, mutta jossain vaiheessa se alkoi venyä maanantaille ja sen jälkeen jo tiistaille ja keskiviikollekin. Syyllisyys kumpusi siitä, että vaikka vihasin juomista vanhempien kännäämisen takia, join silti itsekin aina uudestaan.

3. Aidot tunteet hyvässä ja pahassa

”Lopetin juomisen 28-vuotiaana. Olin sen verran nuori, että alkoholin terveyttä turmeleva vaikutus ei vielä näkynyt kehossani. Juomisen lopettaminen vaikutti silti terveyteeni nopeasti. Ajan kuluessa olo koheni ja aloin voida yhä paremmin. Mieleni oli pirteämpi ja kirkkaampi. Nukuin paremmin. Enää eivät silmät verestäneet, eikä naama punoittanut kuten aiemmin krapulassa.

Vaikutukset tunne-elämään olivat selvät. Nautin, kun aistit tuntuivat herkistyneen ja reaktiot tuntuivat aidoilta. Tunteet tulivat esiin välittöminä, oli kyseessä sitten ilo, suru tai ärtymys. Pate Mustajärven sanoin: selvin päin vituttaakin raikkaammin.”

4. Henkisesti ja fyysisesti vahvempi

”Raittius on antanut minulle vahvan henkisen voimavaran. Olen selvinnyt lukuisista vaativista tilanteista. Pyörittänyt omaa yritystä, vienyt bändejä ulkomaille ja hoitanut artistieni urakäänteitä. Tein kovasti töitä pyörittäessäni musiikkiyhtiötäni. En olisi pystynyt kuin murto-osaan siitä työmäärästä, jos olisin jatkanut juomista. Henkinen ja fyysinen jaksaminen parani niin huomattavasti, että sain aikaiseksi asioita ihan eri tavalla kuin ennen.

Kaikenlaista on satanut niskaan niin manageroimieni bändien, Idols-tuomaroinnin kuin yksityiselämänkin seurauksena. Kaiken olen kestänyt selvin päin. En ole tarvinnut alkoholin tarjoamaa kemiallista rentoutumista liennyttämään stressiä, vaan olen selvinnyt omin avuin. Siitä olen tyytyväinen.

5. Muiden huomioiminen

Hölmöilin kännissä, ja niitä asioita olen pyytänyt anteeksi monelta ihmiseltä. Nykyään otan toiset ihmiset huomioon paljon paremmin. Ei raittius tarkoita sitä, etten olisi hölmöillyt myös viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ero on siinä, että kaikki töppäykset olen tehnyt selvin päin. Muistan ne kaikki.

Tommin sitaatit ovat hänen ja Merja Asikaisen Kaasu pohjasta -kirjasta, joka ilmestyi 23.4.

Lue myös:

Tommi Liimatainen joi ja bailasi asunnon hinnan verran: ”Rahaa paloi tonneja joka viikonloppu”

Tommi Liimatainen alkoholinkäytöstään: ”Olo oli kuin orgasmien sarjatulessa”

Tommi Liimatainen: ”Jouduin ottamaan isän paikan”

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health