Melanoomaluomet voivat näyttää vaikka tältä. Kuvat: www.euromelanoma.org
Melanoomaluomet voivat näyttää vaikka tältä. Kuvat: www.euromelanoma.org

Ihosyövän harvinaisin mutta vaarallisin muoto, melanooma, kertoo itsestään, jos varoitusmerkkejä vain osaa lukea.

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, koska se voi lähettää jo varhaisessa vaiheessa etäpesäkkeitä. Melanooma on yleistynyt Suomessa vauhdilla, ja kymmenen vuoden päästä siihen sairastuvia arvioidaan olevan 60 prosenttia enemmän kuin nyt, Syöpäjärjestöt kertovat.

Suurin syy sairastumiseen on äkillinen liian suuri määrä UV-säteilyä eli esimerkiksi palaminen auringossa. Onneksi sairastuneista lähes 90 prosenttia parantuu.

”Uusia luomia tulee ainakin nelikymppiseksi. Se on normaalia.”

Melanoomavaarassa ovat erityisesti vaaleaihoiset, pisamaiset, sinisilmäiset, herkästi palavat ja huonosti ruskettuvat – siis suuri osa suomalaisista. Ihosyöpä kuitenkin varoittaa itsestään ihomuutoksilla – jos merkkejä vain osaa lukea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

25 prosenttia melanoomista kehittyy luomeen. Pahanlaatuinen, huolestuttava luomi on epäsymmetrinen, epätasainen, monivärinen, suurikokoinen (yli 6 mm) ja muuttanut muotoaan kasvaessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uusia luomia tulee ainakin nelikymppiseksi. Se on normaalia. Poikkeava luomi paistaa ihosta ja on kuin ruma ankanpoikanen. Siinä voi olla useita eri värejä tai se voi olla epäsäännöllisen muotoinen ja kasvaa nopeasti. Selkeästi pahanlaatuisen luomen merkki on haavautuminen, dermatologi Laura Bouchard kertoo.

Melanooman lisäksi ihomuutoksen voi aiheuttaa:

Tyvisolusyöpä, josta kertovat esimerkiksi kohonneet kiiltäväreunaiset ihonväriset kyhmyt. Se on ihosyövistä vaarattomin ja yleisin.

Toiseksi yleisin ihosyövän muoto, rupisilta ja tihkuvilta, helposti syyliin sekoitettavilta kyhmyiltä näyttävä okasolusyöpä.

Tai syövän esiaste, aurinkokeratoosi, jonka paljastavat punaruskeat, hilseilevät ja karheat laikut.

Euromelanooman sivuilta löytyy paljon tietoa ihosyövistä ja esimerkiksi kuvia epänormaaleista ihomuutoksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla