Kuva: Dirima / Shutterstock
Kuva: Dirima / Shutterstock

Saako kevytkin treeni sinut tai lenkkikaverisi hiestä märäksi? Näin selviät hikoilusta tai huomautat siitä hienotunteisesti.

”Hikoilen treenatessani hirveästi, ja hiki haisee ihan kissanpissalta. Nyt tämä haisuilu on alkanut hävettää niin paljon, etten kehtaa enää mennä ryhmäliikuntatunneille. Mistä haju johtuu ja mikä voisi auttaa? En haluaisi haista tällaiselle loppuelämääni.” Sanna

Mitä sanoo tiede?

Oulun aluetyöterveyslaitoksen Fyysinen toimintakyky -tiimin päällikkö, professori Hannu Rintamäen asiantuntemusalueita ovat muun muassa fysiologia, lämmönsäätely ja lämpöolot. Vaikka Rintamäki tuntee hikoiluasiat lähinnä hien määrälliseltä puolelta, myös hajuun vaikuttavat tekijät ovat hänelle tuttuja.

– Vastaerittynyt hiki on aina hajutonta, ellei siihen ole verenkierrossa sekoittunut esimerkiksi voimakastuoksuisten ruoka-aineiden, mausteiden tai alkoholin tuoksua. Myös B-vitamiinit vaikuttavat hien hajuun. Pitempään iholla ollut hiki alkaa haista epämiellyttävältä, kun iholla elävät bakteerit hajottavat hiessä olevia aineksia.

– Paha hienhaju voi siis aiheutua hiestä itsestään tai ihon bakteeri­toiminnasta.

Fyysisiin suorituksiin tai kuumaan ympäristöön sopeutumattomalla henkilöllä hikoilu on aina paljon runsaampaa. Niinpä kuntoillessa on tärkeää, että hiki voi haihtua – vain sillä tavalla se poistaa lämpöä.

– Muuten hiki tiivistyy vaatetukseen, ja sitä tulee aina vaan lisää. Hengittämättömät vaatteet ja ylipukeutuminen voivat kiihdyttää hikoilua, samoin voimakkaat tunteet ja eräät mausteet, Rintamäki kertoo.

Mitä sanoo etiketti?

Konsultti ja tapakouluttaja Merja Helaniemi tietää, että hien hajuun voivat vaikuttaa muun muassa erilaiset sairaudet, lääkitykset ja ruokavalio.

– Esimerkiksi karppaajat väittävät hikensä haisevan voimakkaammin. Omaan nenään haju on kuitenkin aina paljon pahempi kuin muiden.

Mutta entä jos kaveri haisee hieltä niin kovasti, ettei omasta treenistä meinaa tulla mitään? Miten siitä voisi huomauttaa?

– Mikäli haju todella on häiritsevä ongelma, tarvitaan hienotunteista, rakentavaa ja ei-syyllistävää keskustelua suoraan henkilön kanssa – ei selän takana. Hajulle voi jutustelun kautta saada luonnollisen selityksen. Henkilö saattaa esimerkiksi olla allerginen deodoranteille eikä saa hienhajua pidettyä kurissa allergisille sopivilla tuotteilla. Harvoinhan kukaan tahallaan haisee, moni ei välttämättä ole edes itse tietoinen siitä.

Hien hajusta huomauttamiseen pätevät samat säännöt kuin siihen, miten kehtaa sanoa toisen suihkineen aivan liikaa hajuvettä tai että hänen etuhampaassaan on palanen päivän lounasta.

– Siihen mitä, miten ja kenelle kehtaa kommentoida ulkonäköön liittyviä asioita vaikuttaa maalaisjärki ja tilannetaju. Tutulle kaverille voi toki sanoa, jos hänellä on raejuustoa hampaiden välissä tai sukkahousuissa silmäpako. Moni voi jopa suutahtaa siitä, ettei niistä ole sanonut koko päivänä. Vieraammalle henkilölle sanomista kannattaa kuitenkin pohtia. Onko asiasta todella tarpeellista sanoa ja miksi? Tuoksut ja hajut, johtuivatpa ne hajuvedestä tai hiestä, ovat niin intiimi asia, ettei niistä ole helppo huomauttaa, Helaniemi sanoo.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health