Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Loman jälkeen olo on virkeä ja energinen. Kuinka fiiliksen saisi säilöttyä niin, että vielä syksylläkin jaksaa hyvässä flowssa?

Jos loman jälkeen työpöydän ääressä olo tuntuu ihmeen rentoutuneelta, kannattaa miettiä, miksi. Ehkä olotilaan on muitakin syitä kuin se, ettei pomo ole vielä palannut lomiltaan.

Mitä sellaista teit loman aikana, joka antoi hyvän mielen ja voimia? Mikä lisäsi hyväntuulisuuttasi, mikä henkisiä ja ruumiillisia voimiasi?

Nyt kannattaa olla kaukaa viisas ja pitää samat asiat ainakin jossain määrin mukana arjessa. Silloin eivät ensimmäiset stressaavat  työtehtävät tai tuuliset sadekelit tärvele täysin tunnelmiasi.

Lomalla kerätty vireys voi säilyä pitkälle syksyyn, tietää työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta.

Suostu arjen rytmiin

"Avain jaksamiseen on rytmi", sanoo Viranta-Naulapää.

"Lomapäivien rytmi kannattaa vaihtaa normaaliin arkirytmiin mahdollisimman pian. Kuulostaa ehkä ikävältä, mutta toimii."

Säännöllinen vuorokausirytmi on jaksamisen kannalta tärkeää. Ilman hyvää uni- ja ateriarytmiä ei arki tahdo pysyä koossa. Se menee säätämiseksi ja soveltamiseksi, ehkä kaaokseksikin – mikä toki lomalla onkin mahdollista.

Nuku rytmissäsi, syö (terveellisesti) rytmissäsi,  harrasta liikuntaa rytmissäsi. Aloita vaikka uusi liikuntaharrastus, jonka saat luontevasti osaksi päiväohjelmaasi.

Kun annat myöten arjen rytmille, voit keskittyä siihen, millä tavoin toimit, voimiasi viisaasti vai tyhmästi kuluttaen.

Poista työmarinan aiheuttajat

Jos ennen lomaa olit väsynyt ja ärtynyt, mistä arvelet sen johtuneen?

Ryhdy toimeen ja toteuta muutos. Jos kahvitauon tai viikkopalaverin olisi oltava toiseen kellonaikaan tai toisessa paikassa, istuta ne uuteen paikkaan. 

Lue sähköpostit vaikka klo 9.00, 11.00 ja 13.00... Kunhan hallitset itse paremmin ajankäyttöäsi.

Ota hankalatkin asiat työpaikalla yhteiseen käsittelyyn rakentavassa hengessä. Kaikki siellä voitte paremmin, kun mieltä vaivaavaan ongelmaan löytyy ratkaisu.

Muista tauot, sinulle sopiva ravitseva lounas ja se, että omia töitään voi ja pitääkin usein rajata. Vahdi päiväsi pituutta niin, ettei se pikkuhiljaa venähdä maratonpäiväksi kerta toisensa jälkeen.

Älä luovu loman löydöistä

Loman jälkeen on energiaa skarpata itsensä kanssa. Jos lomalla oli kiva tavata perheenjäseniä ja viettää ihmeen antoisaa aikaa ystävien tai sukulaisten kanssa, jatka yhteydenpitoa.

Mikään ei estä tapaamasta itselle rakkaita ihmisiä, vaikka vuodenaika vaihtuu. Olkaa yhteydessä somessa tai miten vain. Kuulumisia voi vaihtaa muulloinkin kuin kesän perhejuhlissa.

Jos löysit uutta jännitystä parisuhteeseen, seksiin, ruokavalioon tai muihin puuhiin, joista on intohimo haihtunut, pidä kiinni löydöistäsi.

Kirkasta rooliasi kotona ja sen ulkopuolella

Minkä asian harrastaminen tai millainen pienikin puuhastelu antoi lomalla päivääsi hyvän flown? Varmasti on keinoja jatkaa tämän asian parissa, vaikka ilta alkaakin hämärtää.

Yritä pitää kesäisiä ilonantajia ripoittain mukana päivässä, vaikka päivän rytmi nyt onkin erilainen.

"Innostuneisuus antaa energiaa. Loman jälkeen on hyvä tilaisuus panna asioita uuteen järjestykseen. On vain katsottava, ettei innoissaan kasaa liikaa harrastuksia ja tehtäviä syksylle, ellei samalla ymmärrä luopua jostakin vanhasta", sanoo Viranta-Naulapää.

Ettei keväällä olisi taas puhti ihan täysin kateissa.

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.

 

Suomalaislääkärit kehittivät vitutuksen määrää kuvaavan V-indeksin. Mitä enemmän, pidemmin ja useammin potuttaa, sitä todennäköisemmin vitutukseen myös kuolee.

”Voiko vitutukseen kuolla?”

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kysymys yli 30 vuoden takaa elää yhä. Vihdoin aiheesta on saatu tutkimustietoa, ja kysymykseen voidaan vastata.

Vitutukseen voi (teoriassa) kuolla. Se tosin tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, todennäköisimmin silloin, kun harmituksesta kärsii rankasti, usein ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Lääkäri Pekka Mustosen ja psykoterapiakouluttaja Antti S. Mattilan tutkimus aiheesta julkaistiin joulukuussa Duodecim-lehdessä. Kyllä, he käyttävät tutkimuksessaan nimenomaan sanaa vitutus.

Mustonen ja Mattila tutkivat Elämä pelissä -tv-ohjelman yhteydessä ”arjen vastoinkäymisten aiheuttamien tunne-elämysten käsitteistöä sekä kokemusten useutta, kestoa ja voimakkuutta”. Niitä verrattiin henkisen hyvinvoinnin mittareihin ja elintapoihin. Kyselyvastausten perusteella muodostui vitutus- eli V-indeksi.

Kyselyssä arjen pieninä vastoinkäymisinä pidettiin esimerkiksi kiilatuksi joutumista, unohtamisia, myöhästymisiä ja hinnannousuja.

Myönteisyyttä voi opetella

Tutkimus paljasti, että ketutus lyhentää elinajanodotetta. Vitutukseen itsessään tuskin kuolee, mutta se johtaa usein elintapojen muuttumiseen: muun muassa tupakointiin, alkoholin käyttöön ja humalahakuiseen juomiseen. Päihteillä helpotetaan oloa, mutta ne lyhentävät etenkin miesten elinajanodotetta.

Mustosen ja Mattilan virallinen vastaus Paavo Väyrysen legendaariseen kysymykseen kuuluu siis: ”Ehkei suoraan, mutta kyllä se merkittävästi riskejä suurentaa.”

Optimistit ovat kuitenkin pienemmässä vaarassa, vaikka aika ajoin vituttaisikin. Pessimistillä pienestäkin asiasta johtuva harmitus voi kestää tunteja, ja jos vastoinkäymisiä vielä kasaantuu, ketutus saattaa olla jatkuva tila. Elämään myönteisesti suhtautuvilla sen sijaan on tutkimuksen mukaan myös paremmat taidot selviytyä kohtaamistaan isommistakin vastoinkäymisistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Pekka Mustosen mukaan enemmistö suomalaisista on optimisteja, vaikka emme aina näytäkään riemuamme avoimesti.

– Karkeasti arvioiden vain noin 20 prosenttia suomalaisista on enemmän negatiivisia kuin positiivisia, ja alle 10 prosenttia aidosti kärsii negatiivisuudestaan, hän sanoi lehdelle.

Uusimman tutkimustiedon mukaan ihminen voi onneksi itse muuttaa ajatteluaan optimistisempaan suuntaan.

Ketutus

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla.
Lue kommentti
Vierailija

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Ketutus kirjoitti: Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla...
Lue kommentti