Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Loman jälkeen olo on virkeä ja energinen. Kuinka fiiliksen saisi säilöttyä niin, että vielä syksylläkin jaksaa hyvässä flowssa?

Jos loman jälkeen työpöydän ääressä olo tuntuu ihmeen rentoutuneelta, kannattaa miettiä, miksi. Ehkä olotilaan on muitakin syitä kuin se, ettei pomo ole vielä palannut lomiltaan.

Mitä sellaista teit loman aikana, joka antoi hyvän mielen ja voimia? Mikä lisäsi hyväntuulisuuttasi, mikä henkisiä ja ruumiillisia voimiasi?

Nyt kannattaa olla kaukaa viisas ja pitää samat asiat ainakin jossain määrin mukana arjessa. Silloin eivät ensimmäiset stressaavat  työtehtävät tai tuuliset sadekelit tärvele täysin tunnelmiasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lomalla kerätty vireys voi säilyä pitkälle syksyyn, tietää työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suostu arjen rytmiin

"Avain jaksamiseen on rytmi", sanoo Viranta-Naulapää.

"Lomapäivien rytmi kannattaa vaihtaa normaaliin arkirytmiin mahdollisimman pian. Kuulostaa ehkä ikävältä, mutta toimii."

Säännöllinen vuorokausirytmi on jaksamisen kannalta tärkeää. Ilman hyvää uni- ja ateriarytmiä ei arki tahdo pysyä koossa. Se menee säätämiseksi ja soveltamiseksi, ehkä kaaokseksikin – mikä toki lomalla onkin mahdollista.

Nuku rytmissäsi, syö (terveellisesti) rytmissäsi,  harrasta liikuntaa rytmissäsi. Aloita vaikka uusi liikuntaharrastus, jonka saat luontevasti osaksi päiväohjelmaasi.

Kun annat myöten arjen rytmille, voit keskittyä siihen, millä tavoin toimit, voimiasi viisaasti vai tyhmästi kuluttaen.

Poista työmarinan aiheuttajat

Jos ennen lomaa olit väsynyt ja ärtynyt, mistä arvelet sen johtuneen?

Ryhdy toimeen ja toteuta muutos. Jos kahvitauon tai viikkopalaverin olisi oltava toiseen kellonaikaan tai toisessa paikassa, istuta ne uuteen paikkaan. 

Lue sähköpostit vaikka klo 9.00, 11.00 ja 13.00... Kunhan hallitset itse paremmin ajankäyttöäsi.

Ota hankalatkin asiat työpaikalla yhteiseen käsittelyyn rakentavassa hengessä. Kaikki siellä voitte paremmin, kun mieltä vaivaavaan ongelmaan löytyy ratkaisu.

Muista tauot, sinulle sopiva ravitseva lounas ja se, että omia töitään voi ja pitääkin usein rajata. Vahdi päiväsi pituutta niin, ettei se pikkuhiljaa venähdä maratonpäiväksi kerta toisensa jälkeen.

Älä luovu loman löydöistä

Loman jälkeen on energiaa skarpata itsensä kanssa. Jos lomalla oli kiva tavata perheenjäseniä ja viettää ihmeen antoisaa aikaa ystävien tai sukulaisten kanssa, jatka yhteydenpitoa.

Mikään ei estä tapaamasta itselle rakkaita ihmisiä, vaikka vuodenaika vaihtuu. Olkaa yhteydessä somessa tai miten vain. Kuulumisia voi vaihtaa muulloinkin kuin kesän perhejuhlissa.

Jos löysit uutta jännitystä parisuhteeseen, seksiin, ruokavalioon tai muihin puuhiin, joista on intohimo haihtunut, pidä kiinni löydöistäsi.

Kirkasta rooliasi kotona ja sen ulkopuolella

Minkä asian harrastaminen tai millainen pienikin puuhastelu antoi lomalla päivääsi hyvän flown? Varmasti on keinoja jatkaa tämän asian parissa, vaikka ilta alkaakin hämärtää.

Yritä pitää kesäisiä ilonantajia ripoittain mukana päivässä, vaikka päivän rytmi nyt onkin erilainen.

"Innostuneisuus antaa energiaa. Loman jälkeen on hyvä tilaisuus panna asioita uuteen järjestykseen. On vain katsottava, ettei innoissaan kasaa liikaa harrastuksia ja tehtäviä syksylle, ellei samalla ymmärrä luopua jostakin vanhasta", sanoo Viranta-Naulapää.

Ettei keväällä olisi taas puhti ihan täysin kateissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla