Me Naiset
|
Me Naiset
Monesko tunti menossa? Kuva: Shutterstock
Monesko tunti menossa? Kuva: Shutterstock

Osa ihmisistä vakuuttaa pärjäävänsä vähillä yöunilla. Pärjäävätköhän varmasti?

Nukuitko viime yönä noin kahdeksan tuntia? Niin useimmat suomalaiset tekevät. Osa ihmisistä nukkuu paljon vähemmän, ja vakuuttaa pärjäävänsä sillä hienosti. "Olen aina nukkunut vain viisi tuntia yössä", he sanovat.

Unentarve onkin yksilöllinen asia. Suomessa noin joka kymmenes aikuinen tulee toimeen jatkuvasti alle kuuden tunnin yöunilla. Toisaalta 10–15 prosenttia ihmisistä tarvitsee unta vähintään 9,5 tuntia yössä.

Pääsääntöisesti ihmiset nukkuvat liian vähän, sanoo dosentti Henri Tuomilehto. Myös merkittävä osa heistä, jotka uskovat pärjäävänsä viiden tunnin unilla, tarvitsisivat unta tosiasiassa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihmisiä, joille viisi tuntia riittää, on vähän, sanoo Tuomilehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meillä on taipumus sopeutua vallitsevaan tilanteeseen ja toisaalta taas selitellä itsellemme väsymystä ja ärtyneisyyttä esimerkiksi iällä tai stressillä, kun todellisuudessa kaikki johtuu vain unenpuutteesta.

Jos uni jää silloin tällöin vähälle, ei asiaa pidä sen kummemmin miettiä. Elimistö korjaa univajeen itse. Pitkäkestoinen univaje sen sijaan altistaa monille terveysriskeille. Jatkuvassa univajeessa paino nousee helposti ja sokeriaineenvaihdunta häiriintyy. Ne nostavat riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue lisää:

Mitä tehdä, jos uni ei tulekaan?

Kun uni ei tule, tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla