Kuvat Suvi-Tuuli Junttila ja Panu Pälviä
Kuvat Suvi-Tuuli Junttila ja Panu Pälviä

Milloin viimeksi tuuletit ajatuksiasi ja raivasit tilaa uusille? Nyt on aika luututa pölyttynyt mieli ja aloittaa kevät uutena naisena!

Vaatekaappi ei ole ainoa paikka, johon kasautuu tarpeettomia riepuja. Tiedät, ettet tarvitse ikäloppuja lempivaatteitasi. Et vain pysty luopumaan niistä. Mielesi toimii samoin. Usko pois, se on täynnä tarpeetonta roinaa, joka estää sinua elämästä täysillä.
Kysyimme mielen asiantuntijoilta, kahdelta life coachilta, Anne Karilahdelta ja Merja Kyllöseltä, miten puhdistaa kahdeksan yleisintä tunkkaista ajatusta.

Siivouskohde 1: Ei se suju kuitenkaan

"Haluaisin aloittaa terveellisemmän elämän ja liikkua enemmän. En silti lähde lenkille tai kuntosalille, koska ajattelen, etten kuitenkaan viitsi jatkaa pitkään. Parhaimmillanikin olen jaksanut treenata kaksi viikkoa."

Näin lakaiset sen: Ihmisillä, jotka eivät liiku, on yleensä sama ongelma: he inhoavat omaa kehoaan. He valitsevat yleensä mahdollisimman rankkoja lajeja eivätkä sitten jaksa kovaa rääkkiä. Jos taas pidät kehostasi, pidät yleensä liikkumisestakin. Silloin valitset lajeja, joista oikeasti nautit: tanssia, golfia, joogaa... Kun liikkumisesta jää positiivinen kokemus, haluat myös jatkaa treenailua.

Voit muuttaa kehosuhdettasi seuraavalla tuoliharjoituksella.

Aseta kaksi tuolia vastakkain ja istu toiselle niistä. Sulje silmäsi ja kuvittele, että istut itseäsi vastapäätä. Toista hiljaa mielessäsi: "Hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin olet." "Rakastan sinua ja pidän sinusta huolta." Harjoitus auttaa sinua rakastamaan omaa kehoasi ja olemaan itsesi paras ystävä. Anne Karilahti

Siivouskohde 2: Turha alemmuudentunne

"Monissa tilanteissa huomaan ajattelevani, etten ole tarpeeksi kiinnostava, hyvä, ahkera tai fiksu... En uskalla sanoa mielipidettäni, koska mietin, etteivät muut hyväksy minua sellaisena kuin olen."

Näin huiskutat sen: Jos et arvosta itseäsi, muidenkin on vaikea arvostaa sinua. Mieti, miten kohtelisit parasta ystävääsi – ja tee niin itsellesi. Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt aamulla, miten puhut itsellesi, kenen seurassa vietät aikaasi... Kun arvostat itseäsi, valitset vain parasta mahdollista. Anne Karilahti

Siivouskohde 3: Tunkkainen kauna ystävälle

"Ystäväni petti lupauksensa vuosia sitten, ja kannan hänelle siitä edelleen kaunaa. En pysty antamaan tekoa anteeksi, mutta huomaan kaipaavani häntä ystävänä."

Näin puhdistat sen: Kirjoita kirje ystävällesi, mutta älä postita sitä. Kirjoita sitten vastaus itsellesi ystäväsi näkökulmasta. Näin saat asiaan etäisyyttä ja uutta näkökulmaa. Jos kirjeharjoitus ei auta, ota asia puheeksi ystäväsi kanssa. Anne Karilahti

Siivouskohde 4: Kateus jäytää mieltä

"Olen kateellinen ystävälleni hänen täydellisestä elämästään: hänellä on ihana mies ja kauniit lapset, upea ura ja jännittäviä harrastuksia. Aina kun tapaamme, tunnen itseni epäonnistujaksi hänen rinnallaan."

Näin puhdistat sen: Onnellisuustutkimusten mukaan vertailu on tehokas tapa tulla onnettomaksi. Ala kiinnittää ajatuksesi itseesi ja asioihin, jotka ovat hyvin omassa elämässäsi. Kirjaa ylös joka ilta 3–5 asiaa, joista olet kiitollinen. Mieti, mikä tekisi juuri sinut onnelliseksi. Merja Kyllönen

Siivouskohde 5: Piintynyt laihdutususkomus

"Haluaisin laihduttaa, mutta en tee asialle mitään. Olen vakuuttunut, että minulla on hidas aineenvaihdunta. Sitä paitsi sukumme naiset ovat isokokoisia."

Näin kuuraat sen: Uskomuksesi ei ole totta. Olet vain toistanut sitä itsellesi niin kauan, että siitä on tullut sinulle totta. Murra uskomuksesi kyseenalaistamalla se. Kysy itseltäsi, entä jos asia ei olekaan niin.

Entä jos pystytkin laihtumaan, mikä olisi sinulle mielekäs tapa lähteä liikkeelle? Pilko tavoitteesi välitavoitteiksi ja anna mennä! Muista iloita onnistumisistasi ja palkita itsesi. Merja Kyllönen

Siivouskohde 6: Vanha suola piinaa

"Haikailen yhä eksääni, joka on ollut onnellisesti naimisissa jo vuosia. Tiedän,
ettei hän palaa luokseni, mutta en saa häntä päästäni."

Näin raivaat sen: Tee seuraava mielikuvaharjoitus. Kuvittele, että sinusta menee naru eksääsi. Irrota tai leikkaa se katki mielessäsi. Toista harjoitus kunnes tunnet, ettet ole enää sidottu häneen.

Voit myös kirjoittaa eksällesi jäähyväiskirjeen ja polttaa sen. Se auttaa pääsemään tunteistasi eroon. Mieti, mitä tunnetilaa olet jäänyt kaipaamaan tuosta suhteesta. Jos olet kokenut tulleesi rakastetuksi, mieti, miten voisit hyväksyä ja rakastaa itseäsi enemmän.

Siivouskohde 7: Homehtunut harhaluulo miehistä

"Kaipaan onnellista parisuhdetta ja ramppaan treffeillä. Mistään ei silti tule mitään. Olen tullut kerran petetyksi ja ajattelen vieläkin, että kaikki miehet pettävät
ennemmin tai myöhemmin."

Näin tuuletat sen: Kiinnitä huomiosi treffikumppanisi hyviin puoliin. Treffien jälkeen mieti, mitä miehen ominaisuuksia arvostat. Mitä muita ominaisuuksia arvostat kuin uskollisuutta?

Entä jos asia ei olekaan niin kuin olet luullut? Ala etsiä vastakkaista todistusaineistoa. Tiedätkö miehiä, jotka eivät ole pettäneet kumppaniaan? Entä jos onkin olemassa ihania ja uskollisia miehiä? Mitä olisit valmis tekemään, jotta löydät tällaisen miehen? Merja Kyllönen

Siivouskohde 8: Pelko tulevasta lamauttaa

"Haluaisin tehdä elämänmuutoksen ja lähteä opiskelemaan uutta alaa. Pelkään kuitenkin jättää taloudellisesti turvallisen, mutta tylsän työni. Pelkään, etten pärjää."

Näin korjaat sen: Tunteemme kertovat aina, mitä meidän pitäisi tehdä. Jos jokin ajatus tuntuu hyvältä, sitä kohti kannattaa mennä. Ihmisellä on kaksi perustunnetta: pelko ja luottamus. Mieti, kumman haluat ohjaavan elämääsi.

Piirrä paperin vasemmalle puolelle nykyhetki ja oikealle tavoitetilasi. Tee sitten nykyhetkestä polku tavoitteeseesi. Piirrä polulle askeleet ja kirjoita, mitä sinun tulisi tehdä.

Mieti, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Voitko lyhentää työviikkoasi ja opiskella samalla Entä jos säästät rahaa tietyn ajan? Kysy, miten unelmansa saavuttaneet ovat toimineet. Muista, että unelman toteuttaminen tarkoittaa aina jostain luopumista. Anne Karilahti

Näin onnistut mielen siivouksessa

1. Tunnista siivouskohteet. Aloita siivous kartoittamalla elämäntilanteesi ja asiat, joihin haluaisit muutosta. Mieti, mikä vie eniten energiaasi tällä hetkellä. Tunnistat aikansa eläneen ajatuksen siitä, että se masentaa, syö itsetun­toasi ja estää sinua menemästä eteenpäin. 

2. Valitse yksi muutos­­­kohde kerralla.

3. Mieti, mitä haluat. Tärkein kysymys on: Mitä haluaisin tilalle? Silloin siirrät huomiosi ongelmasta ratkaisuun. Mieti, miten haluaisit asian olevan ja mihin voit vaikuttaa. 

4. Etsi uusia todisteita. Ala etsiä todisteita uuden uskomuksesi puolesta, jolloin se vahvistuu. Näin luot uusia kytköksiä aivoihisi. Ennen pitkään ne korvaavat vanhat. Tutkimusten mukaan aivoissa syntyy uusia kytköksiä ja jopa hermosoluja jatkuvasti. Voimme siis oppia uutta vanhoille päiville asti. 

5. Anna aikaa vähintään kolme kuukautta. Uuden ajatuksen tai toimintatavan juurruttaminen alitajuntaan kestää noin kolme kuukautta. Mutta jos pystyt muokkaamaan tunteesi, uskomuksesi voi muuttua viidessä minuutissa.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health