Pääsikö leija vai kunnon törähdys? Kuva: Shutterstock
Pääsikö leija vai kunnon törähdys? Kuva: Shutterstock

Tutkijat selvittävät, voiko sairauden saada selville suolistokaasujen avulla.

Pääsikö pieru?

Hyvä homma. Tutkijat nimittäin uskovat, että suolistokaasu saattaa paljastaa olennaisia asioita terveydestäsi. Daily Mailin mukaan pierun avulla voitaisiin diagnosoida esimerkiksi paksusuolen syöpä sekä ärtyvän suolen oireyhtymä.

Ilmavaivojen analysointi on aikaisemmin osoittautunut haasteelliseksi tehtäväksi. Nyt Royal Melbourne Institute of Technologyssa Australiassa on kehitteillä kaksi uudenlaista laitetta, jotka saattavat paljastaa pieruista paljon. Niiden takana on professori Kourosh Kalantar-Zadeh tiimeineen.

Toisessa laitteessa ulostetta ”haudotaan” suolistonkaltaisissa olosuhteissa. Näyte laitetaan purkkiin, jonka kannessa on sensori, joka tunnistaa purkin sisällä muodostuvat kaasumolekyylit. Laitteen avulla selvitetään, kertovatko pierut jotakin ihmisen terveydestä.

Toinen, helpompi tapa on pillerimäinen, nielaistava kapseli, jonka sensori mittaa elimistön kaasuja kulkiessaan suoliston läpi. Kapseli kykenee lähettämään löydöksensä suoraan matkapuhelimeen.

Jos edulliset, aika yksinkertaisetkin laitteet pääsevät joskus markkinoille, lääkärit voisivat käyttää niitä apuna diagnosoinnissa esimerkiksi kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen sijaan.

– Elimistön kaasujen tarkka mittaaminen saattaa lisätä tietoamme siitä, miten eräät mikro-organismit osallistuvat ruuansulatuksen sairauteen ja vaikuttavat siihen, miten elimistö hyödyntää syömäämme ruokaa, Kalantar-Zadeh kertoo Daily Mailille.

Suolistomikrobien toiminnasta tiedetään kuitenkin vielä aika vähän.

– Ongelmana on, että suolistossa on satoja eri bakteereja, joiden jätökset ovat kaikki hyvin samanlaisia, gastroenterologi Ilseung Cho New Yorkin University School of Medicinestä kertoo NPR:n haastattelussa.

Vaikka muutokset elimistön metaanipitoisuuksissa voivatkin kertoa jotakin terveydentilasta, Chon mukaan on mahdotonta sanoa, onko metaani peräisin tautia aiheuttavista vai hyvänlaatuisista bakteereista.

Työnsarkaa suoliston parissa siis riittää tutkijoille vielä useiksi vuosiksi.

Lue myös:

Vatsavaivoja? Näin ne näkyvät vessassa

Eksynyt pieru ja epäilyttävät lonkat – lue hauskimmat luulotautimokat

Miljardööri Bill Gates joi kakasta tehtyä vettä

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.