Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Unohda jättimäiset elämäntaparemontit. Avain parempaan oloon piilee arjen pienissä valinnoissa.

Tässä kolme vinkkiä arkipäivään.

Seisomalihasten juhlaa

Kokeile, kauanko työmatkasi kestäisi pyörällä, juosten tai kävellen. Pyöräily ei välttämättä pidennä kymmenenkään kilometrin matkan kestoa, jos asut hankalan bussiyhteyden päässä töistä.

Jos työpaikalla ei ole suihkuja tai pukeutumisvaatimukset tekevät työmatkaliikunnasta hankalaa, tee aamusta silti vähän sporttisempi. Ehkä voisit valita oman auton sijaan bussin ja seisoa matkan ajan.

– Seisominen lisää energiankulutusta ja edistää verenkiertoa. Omassa autossa voit tehdä 20 pakarapuristusta liikennevaloissa, ehdottaa ravitsemusasiantuntija Hanna Skyttä.

Vinkki! Kokeile, kuinka aamusi muuttuu, kun kävelet osan työmatkasta.

Sanoudu irti kaaoksesta

Hei, hyvää kuuluu, mutta ihan kauhee kiire! Kuulostaako tutulta? Kiire on harvoin keksittyä, mutta sitä pahentaa helposti omalla käytöksellään.

Hyvinvointiasiantuntija Virpi Mikkonen neuvoo aloittamaan kiireremontin päivän kellottamisella. Tarkista puolen tunnin välein, mihin olet aikaasi käyttänyt. Voit ladata tietokoneelle sovelluksen, joka seuraa ajankäyttöäsi.

Usein aikasyöppöjä ovat sähköposti ja Facebook. Päätä, että tarkistat ne esimerkiksi kolme kertaa päivässä, se riittää.

Kirjaa tekemättömät asiat aamulla listaksi. Kun kaikki on ylhäällä, et pyörittele hoitamattomia asioita turhaan mielessäsi ja heräile öisin ahdistukseen.

– Kiire saa poukkoilemaan asiasta toiseen. Tee yksi asia loppuun saakka, vaikka puuha alkaisi turhauttaa kesken kaiken, Mikkonen neuvoo.

Vinkki! Listaa nopeaa reagointia vaativat asiat ja hoida ne järjestelmällisesti kuntoon. Stressi vähenee, kun näet, kuinka lista lyhenee.

Kohti ratkaisuja

Kahvitauon on tarkoitus olla rentouttava hetki, mutta jostain syystä mukava jutustelu kääntyy usein töistä valittamiseksi tai yhteisistä tutuista juoruiluksi. Ikävistä asioista pitää puhua, mutta samojen asioiden loputon vatvominen syö energiaa kaikilta. Virpi Mikkonen kehottaa viemään keskustelua kohti ratkaisua ja kyselemään tarkemmin, miten työkaveri toivoisi tilanteen muuttuvan.

– Voit myös kääntää keskustelua myönteiseen suuntaan alkamalla kertoa oman päiväsi kivoista tapahtumista. Muista kehua työkavereitasi ja yhteisiä tuttavianne.

Vinkki! Negatiivisuus lisää negatiivisuutta, positiivisuus... ei lisää ainakaan negatiivisuutta!

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.