Ehkä kaverista huolestuminen onkin sitä kuuluisaa hyvää ystävyyttä? Kuva: Shutterstock
Ehkä kaverista huolestuminen onkin sitä kuuluisaa hyvää ystävyyttä? Kuva: Shutterstock

Ei ole! Niin yksinkertaista se on. Tutkija vastaa, kannattaisiko silti.

Yön Olli Lindholm kertoi äskettäin radiohaastattelussa jättäneensä alkoholin viikon ryyppyputken jälkeen. Nyt hän on ollut raittiina kohta 36 vuotta.

Näyttelijä Ville Haapasalo kertoi viimeisessä elämäkertakirjassaan voineensa ystävänsä menettämisen jälkeen niin huonosti, että toivoi kuolevansa alkoholiin.

Freud Marx Engels & Jungin laulaja Pekka Myllykoski yritti olla Ylen Korkki kiinni -ohjelman takia vuoden juomatta. Pekan bändikaverit eivät yksinkertaisesti enää kestäneet ryypiskelyä.

Meillä suomalaisilla on omituinen suhde alkoholiin. Vuonna 2010 julkaistun Suomi juo -kirjan (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) mukaan juopottelu on kolminkertaistunut 50 viime vuoden aikana, ja olemme alkoholinkulutuksessa pohjoismaiden kovimpia. Vuonna 2015 nautimme alkoholia keskieurooppalaisesti keskellä viikkoa, tissuttelemme ja ylitämme usein riskirajat roimasti.

Nuoret aikuiset pröystäilevät viinasaldoillaan, kaverit taputtelevat selkään. Jos kaveripiiristä löytyy Olli, Ville tai Pekka, juomiseen ei ehkä puututa. Sehän on juojan itsensä asia!

Kannattaisiko?

Suomessa laki määrää ravintoloita huolehtimaan humalaisista asiakkaistaan. Jos kännääjä päästetään baarista kotiin keskellä kirpeitä talvipakkasia ja jotain kohtalokasta tapahtuu, voidaan se tulkita heittellepanoksi, rikokseksi.

Vaikka näin pahasti ei kävisikään, voi jotakin kuitenkin sattua. THL:n tutkijan Tanja Hirschovits-Gerzin mukaan älyttömään alkoholinkäyttöön puuttuminen on todellista ystävyyttä. Hänen päihderiippuvuutta käsitelleessä väitöskirjatutkimuksessaan yli 60 prosentilla haastatelluista oli kokemuksia riippuvuusongelmaisista läheisistä.

– On oikean ystävyyden merkki, että voi sanoa suoraan, että kuule, mä olen huolissani siitä, että sä otat aika paljon. Onko siihen jokin syy?

Ja syitähän riittää: Työstressi. Huonosti nukutut yöt. Parisuhdehuolet. Yksinäisyys. Jos nainen tai mies ylittää jatkuvasti riskirajat – naisilla viisi alkoholiannosta päivässä, miehillä seitsemän – voi hänestä tutkijan mukaan huolestua.

Hälytyskellojen saa antaa soida esimerkiksi silloin, kun ystävä puhuu himoiten alkoholista ja odottaa hetkeä, jona korkin pääsee narauttamaan auki.

– Keskellä viikkoa otettu olut ei jää yhteen tai kahteen. Mopo lähtee käsistä. Ystävän käyttäytyminen on humalahakuista epätavanomaisissakin tilanteissa. Alkoholi näyttelee liian suurta roolia hänen elämässään ja alkoholista ja humaltumisesta puhutaan ihannoiden, tutkija listaa.

Alkoholisoituva ystävä voi haluta tanssimaan tai seurustelemaan, mutta perillä baarissa, ravintolassa tai tanssipaikassa hän juokseekin vain alkoholin perässä.

Kuka kärsii?

Päihteiden ongelmakäyttö ei ole vain juojan ongelma, vaan se heijastuu monella tavoin myös läheisiin.

– Vuokranantaja voi kärsiä, kun ei saa vuokraa ajoissa. Naapurit hermostua jatkuvaan juhlimiseen. Kavereilta menee hermot, kun rahaa lainaava kaveri ei maksa velkojaan, Hirschovits-Gerz kuvailee.

Hänen mukaansa kaverille voi sanoa asiasta kivastikin. Kun asian ottaa puheeksi, voi sen tehdä oma huoli edellä. Silloin tekee toiselle selväksi, että tässä ei tuomita vaan autetaan.

– Juoja voi suuttua, pahoittaa mielensä tai ärsyyntyä, mutta ryhtyy varmasti ajattelemaan omaa tilannettaan, Hirschovits-Gerz sanoo.

– Myöhemmin hän saattaa tarvita auttajaa. Silloin hän tietää, että et ole hylännyt kaveruuttanne.

Lue myös:

Tutkimus: Näin naiset juovat yksin kotona

Sait juuri kännitekstarin! Nämä mokat paljastavat sen

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Aikuinen, miksi salakuljetat festareille viinaa?

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health