Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Joillakin riittää rohkeutta. Heidän elämäänsä eivät rajoita jonnin joutava ujostelu tai nolatuksi tulemisen pelko. Jos jompi kumpi vaivaa sinua, ryhdy treenaamaan mielen lujuutta - kuin lihaksia.

Mielen lujuutta voi harjoituttaa siinä missä lihaksiakin. Tuloksia syntyy, kun et jumitu pysyvästi omalle mukavuusalueellesi.

 Kuvittele, että työporukkasi haastaa sinut juoksemaan Naisten Kympin. Tiedät, ettei kuntosi ole täydessä terässä. Mitä mieleesi nousee ensimmäisenä? ”Jes, mikä haaste” vai ”Mitähän tästäkin tulee..?”
Ensimmäinen ajatuksesi ei ole yhdentekevä, koska se paljastaa henkisen lihaskuntosi.

Henkinen vahvuus rakentuu monista ominaisuuksista. Psykologi Kaisa Varkilan mukaan henkiseen ”lihaksistoon” kuuluvat muun muassa hyvä itseluottamus, rohkeus, motivaatio, keskittymis- ja päätöksentekokyky sekä hyvä stressinhallinta ja viestintätaidot.

– Henkisesti vahva tuntee itsensä riittävän hyvin. Hän uskoo itseensä ja omiin kykyihinsä ja suhtautuu myös muihin positiivisesti. Muiden onnistumiset eivät ole häneltä pois.

Pelottomuutta jumppasalista

Henkistä vahvuutta mitataan etenkin silloin, kun elämä ei mene suunnitelmien mukaan. Henkisesti vahva pystyy palautumaan ikävistä tilanteista melko nopeasti. Hän tietää, että takapakit kuuluvat elämään.
Omaa henkistä kanttiaan voi mitata miettimällä, kuinka vastaisi klassikkokysymyksiin: Uhka vai mahdollisuus? Onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä?

Vaikka näkisit vain uhkia ja puoliksi tyhjiä laseja, ei peli ole menetetty. Henkistä vahvuuttaan voi treenata.

Varkila valmentaa urheilijoita ja tavallisia kuntoilijoita ylittämään mielensä esteitä. Hän tietää, että esimerkiksi käsilläseisonta pelottaa monia. Jännittäjää helpottaa, kun hänelle kertoo, mihin liikkeessä pitää keskittyä: pidä kädet suorina, jännitä hartioita ja muista, että sinua varmistetaan. Varkila pyytää jännittäjää myös kertomaan ajatuksistaan.

– Väitän epärealistisille peloille ystävällisesti vastaan. Voitko tietää, ettet pysty siihen ennen kuin olet yrittänyt? Ja vaikka et heti onnistuisi, tilanne on hallinnassasi.

Kun uskaltaa yrittää peloista huolimatta, vahvistuu usko itseen. Jumppasalissa kohotettu itsevarmuus näkyy myös salin ulkopuolella.

Rohkeampi kuin eilen

Henkiseen vahvuuteen vaikuttavat kaikki aiemmat kokemukset: ihmissuhteet, onnistumiset, epäonnistumiset.

Varkilan mukaan henkinen vahvuus ei silti ole kiveen hakattu ominaisuus vaan jatkuvasti kehittyvä. Piintyneimmätkin pessimistit voivat halutessaan löytää itsestään valoi­samman ajattelijan. Se vaatii pitkäjännitteistä sitoutumista harjoituksiin. Omien henkisten haasteiden hiominen on koko elämän kestävä prosessi.

Mitä ajattelitkaan, kun kuulit itsellesi vaikeasta haasteesta? Saitko kiinni ensimmäisestä ajatuksestasi? Hyvä, sillä nyt voit kyseenalaistaa sen. Mieti, miten muuten voisit suhtautua haasteeseen.

Varkila on huomannut, että treenattu mieli voittaa fyysisen kestävyyden.

– Ne, jotka uskovat itseensä suoriutuvat yleensä paremmin kuin ne, joilla on parempi kunto, mutta joiden mentaalinen lujuus on heikommalla hapella.

Itseluottamus kasvaa epämukavuusalueella. Supernaiseksi ei silti tarvitse heittäytyä, vaan itsensä voi haastaa pienissäkin tilanteissa. Varkila kehottaa olemaan joka päivä hitusen rohkeampi kuin eilen.

– Vain pelkonsa kohtaamalla voi kehittyä. Ja kun on kerran uskaltanut, kynnys uskaltaa uudestaan madaltuu.

 

TREENAA HENKISTÄ KANTTIASI

1. Tee mielikuvaharjoitus, jossa katsot omaa elämääsi kuin elokuvaa. Tarkastele, kuinka oma hahmosi toimii niin kotona kuin työpaikalla. Milloin sanot kyllä, vaikka et haluaisi? Uskotko, että riität muille vain, jos autat heitä? Mieti, miksi uskomus pitäisi paikkansa? Entä haluatko itse pitää sitä yllä? Mitä asioita itsessäsi häpeät tai piilotat muilta? Kyseenalaista käytöksesi.

2. Jos haluat olla itsevarmempi, kysy...
mitkä ajatuksesi pitävät itsevarmuuden loitolla? Mitä uskot itsestäsi, kun et ole itsevarma jo nyt? Mitä mielestäsi pitäisi tapahtua, ennen kuin tuntisit olevasi itsevarmempi? Ulkoiset seikat (hoikempi vartalo, ihana kumppani, parempi työ...) eivät nosta itsevarmuutta kuin hetkeksi. Itsevarmuus on yhden askeleen päässä: saavutat sen tajutessasi, että olet itsevarmempi kuin olet itsellesi uskotellut.

Harjoitukset: NLP-ohjaaja ja personal trainer Eevi Minkkinen

Lue lisää: Testaa, oletko henkisesti vahva

Henkinen valmentaja Sonia Choquette tietää, miten elämän tarkoitus löytyy

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.