Runsautta on tarjolla joulupöydässä. Tutkitusti ihminen syö sitä enemmän, mitä runsaammin ruokalajeja on tarjolla. Kuva: Shutterstock
Runsautta on tarjolla joulupöydässä. Tutkitusti ihminen syö sitä enemmän, mitä runsaammin ruokalajeja on tarjolla. Kuva: Shutterstock

Joulupöydässä voi herkutella myös harkitusti. Näillä keinoin saat sekä nautiskeltua kunnon ateriasta että pidettyä painon aisoissa.

Jouluähkyt ovat täällä taas. Painostaan tarkoille ihmisille se saattaa tarkoittaa huonoa omaatuntoa ja ahdistusta notkuvan joulupöydän ääressä. Ylimääräisiä joulukiloja on kuitenkin mahdollista vältellä, kertoo People.

1. Pyri ylläpitämään, älä laihduttamaan

Joululomalla on lupa rentoutua ja viettää laatuaikaa perheen parissa. Jos suunnittelet samalla vielä laihduttavasi, päädyt todennäköisemmin tunnesyöpöttelemään itseltäsikin salaa. Ole realisti – on jo mainio saavutus, jos painosi pysyy joulunajan yli samana eikä pomppaa paria kiloa ylöspäin.

2. Syö aamiainen ja lounas

Kun pidät yllä normaalia ruokailuaikatauluasi muun päivän aikana, teet parempia päätöksiä myös jouluruokapöydässä. Valitse peruslounaalle ruokia, joissa on paljon proteiinia ja jotka pitävät veren sokeripitoisuuden tasaisena, niin et sorru överisyöpöttelyihin myöhemminkään.

3. Kohdista kalorit

Todennäköisesti joulupöydässä on tarjolla joka sortin herkkua. Entäpä jos valitsisit sieltä juuri ne, jotka ihan oikeasti saavat veden herahtamaan kielellesi? Jos et ole erityinen laatikoiden ystävä, turha lapata niitä lautaselle velvollisuudesta. Kun poimit kalorit lempiherkkujesi muodossa, pysyy homma paremmin hallussa.

4. Valitse milloin mässäilet

Valitse jouluaatosta, -päivästä ja tapaninpäivästä yksi, jonka pyhität surutta mässäilylle. Päivän syöpöttely ei voi mitenkään suistaa normaamlia ruokavaliotasi raiteiltaan. Kun tiedät jo etukäteen minä päivänä saat herkutella, valitset kuin itsestään parempia vaihtoehtoja muina päivinä.

5. Sunnuntaina takaisin ruotuun

Palaa pyhien jälkeen takaisin terveellisiin elämäntapoihisi. Sunnuntai on hyvä päivä aloittaa, niin saat kunnon startin tulevaa arkea varten. Aloita aamusi terveellisellä aamupalalla ja urheilulla. Valmista seuraavalle viikolle jo etukäteen kunnollisia ja houkuttelevia ruokia. Merkkaa myös kalenteriisi tulevat liikuntapäivät, niin pidät niistä todennäköisemmin kiinni. Näin olet maanantaina jo hyvässä vauhdissa.

Lue lisää:

Näin selviät joulusta, hörhöruokavaliollinen

Onko porkkanalaatikko pahaa? Katso, mitä britit syövät

Tämä on jouluruokien Top 10

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.