Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Unohda lampaiden laskeminen. Asiantuntija kertoo, mitkä vinkit oikeasti auttavat.

1. Tuuleta makuuhuone tai pidä ikkuna raollaan

Tutkimusten mukaan viileä ja raikas huoneilma auttaa nukahtamaan. Ihanteellinen lämpötila on noin 18–23 astetta. Uni tulee viileässä huoneessa lämpöisten vällyjen alla – ei toisinpäin. Nukahtaminen helpottuu, kun kehon lämpötila on matala.

2. Pidä tyynyä hetki ulkona

Kehon lämpötila heijastelee aivojen lämpötilaa. Kun nukut pää viileällä tyynyllä, kehon lämpötila saattaa hieman laskea ja unentulo siten helpottua.

3. Tee reipas kävelylenkki illalla, jotta saat kevyen hien pintaan

Käy sen jälkeen viileässä suihkussa tai uimassa, niin nukahdat helpommin.

4. Sukat jalkaan ja käsineet käteen

Pidä kehon ääriosat lämpiminä, sillä se auttaa pysymään unessa.

5. Yömyssy apuun

Jos heräilet öisin kylmissäsi, puuvillapäähine estää lämpötilan haihtumista unen aikana. Pipo ei saisi kuitenkaan olla liian paksu, sillä se voi nostaa aivojen lämpötilaa. Myös lasillinen viiniä tai grogi voi tuudittaa uneen. Pieni määrä alkoholia aiheuttaa vähemmän muistihaittoja kuin unilääkkeet. Tämä ei tietenkään päde, jos on tapana juoda liikaa.

6. Joogaa tai meditoi

Erilaiset rentoutumistekniikat vievät stressaavat ajatukset. Nettisurffailun tai tv:n katselun sijaan venyttele, keskity hengitykseesi tai kuuntele rentoutus-cd:tä ennen sänkyyn menoa.

7. Kirjaa ylös

Kirjaa paperille päässäsi pyörivät seuraavan päivän työtehtävät tai muut huolet. Näin saat ne helpommin pois ajatuksistasi unta häiritsemästä.

8. Syö voileipä ilta­palaksi

Hiilihydraattipitoisen ilta-aterian on todettu nukuttavan.

9. Älä treenaa myöhään

Anna kehollesi noin 2–3 tuntia aikaa palautua ennen nukkumaanmenoa. Viileä suihku nopeuttaa kehon lämpötilan laskemista ja siten unen tuloa.

10. Houkuttele nukkumatti porkkanalla

Tutkimusten mukaan kasvissyöjät nukkuvat vähemmän mutta paremmin kuin muut.

11. Ota kylmä suihku saunan jälkeen

Näin estät jälkihikoilun, joka vaikeuttaa nukahtamista.

12. Kuinka hiljentää kuorsaus?

Tuuleta ja siivoa makuuhuoneen ilma raikkaaksi ja pölyttömäksi. Kuorsaustipoista ja muista vippaskonsteista ei ole hyötyä, mutta purentakojeista on. Ne kannattaa ottaa käyttöön esimerkiksi hammaslääkärin avustuksella. Lapsille ja nuorille apua on usein kitarisojen leikkauksesta.

Vanhemmilla tehokkain keino on painonhallinta, sillä ylimääräinen rasva kerääntyy myös ylähengitysteihin ja aiheuttaa kuorsausta. Jokainen ylimääräinen sentti vyötäröllä heikentää unenaikaista hengitystä. Jos miehen vyötärönympärys on yli 100 senttiä tai naisen yli 90 senttiä, jo viiden sentin kaventuminen voi lopettaa kuorsauksen.

13. Petaa hyvät unet

Tyynyn laatuun kannattaa sijoittaa, koska se vaikuttaa eniten nukkumiseen. Kun tyyny on riittävän tukeva ja sopivan korkuinen, niskasi lepää rentona ja suorassa. Mitä tukevampi, sitä parempi.

Joustinpatja tai yksilöllisesti tehty vaahto­muovipatja ovat yhtä hyviä. Tärkeintä on, ettei selkä pääse notkolle. Jos rahat ovat tiukilla, osta mieluummin halpa aluspatja ja satsaa laadukkaaseen ja paksuun petariin.

Peite on hyvä, kun se on ilmava ja sopivan lämmin. Puuvilla päihittää keino­kuidut, sillä se hengittää yhtä hyvin kuin puhdas silkki. Tärkeintä on, että vuodevaatteet tuntuvat hyviltä.

Asiantuntijana unilääketieteen asiantuntija, professori, neurologi Markku Partinen.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health