Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tupakoijat voivat väittää tapansa lieventävän stressiä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se vaikuttaa juuri päinvastoin.

Brittiläinen jo menehtynyt kirjailija Allen Carr kirjoitti 80-luvulla kirjan, josta on tullut kaikkien tupakoimisesta irti pyristelevien raamattu. Näin Carr kirjoittaa Stumppaa tähän! -kirjassaan:

"Tupakoimaton ei jää mistään paitsi, mutta tupakoijaparalla on menetettävänään: terveys, energia, raha, mielenrauha, itseluottamus, rohkeus, itsekunnioitus, onnellisuus ja vapaus. Mitä hän saa uhraustensa vastineeksi? Ei yhtään mitään – lukuun ottamatta kuvitelmaa siitä rauhan, rentoutumisen ja itseluottamuksen tunteesta, mikä tupakoimattomalla on luonnostaan koko ajan."

Helsingin Sanomien uutisoima tuore tutkimustulos osoittaa Carrin kirjoitukset todeksi: tupakka ei todella vähennä stressiä vaan ainoastaan lisää sitä. Artikkelissa tupakoinnin lopettamisen mielialaa kohentavaa vaikutusta verrataan mielialalääkkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paniko tämä harkitsemaan? Googlen julkaisemien hakutuloksien mukaan maanantai on viikonpäivistä se, jona tupakointi usein yritetään lopettaa. Ole erilainen ja tee se jo tänään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stumppaa tähän! -kirjassa Carr kertoo lopettamisen olevan naurettavan helppoa, eikä siihen tarvita kuin kaksi ohjetta (paino ensimmäisellä). Ne ovat:

1. Päätä ettet koskaan enää tupakoi.

2. Älä masennus. Iloitse!

Jos et vakuuttunut Carrin kehotuksista, voit ottaa mallia vaikka julkkiksilta, jotka ovat luottaneet eri menetelmiin pahasta tavasta irrottautuessaan. Lue: Näillä keinoilla julkkikset pääsivät irti tupakasta

Tukea tumppaukseen

Teksti: Heini Maksimainen

– Lopettamisryhmistä: koulut, järjestöt ja työpaikat kokoavat ryhmiä, joista saa vertaistukea. Nykyään vertaisryhmiä löytyy myös netistä.

– Elämäntaidon valmentajalta: tavoitteen saavuttamiseksi voi palkata vaikka trendikkään life coachin.

– Hypnoosista: tupakoinnin lopettamiseen on tarjolla myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla