Kuva Lilli Haapala
Kuva Lilli Haapala

Johanna Liukko, 39, treenasi maratonille, kun hän sai tietää rintasyövästään. Ulkonäöstään tarkan himoliikkujan oli vaikeaa tottua sairastamaan.

"Minulla oli ollut rintojeni välissä pitkään outo kyhmy. Kun aloin odottaa kolmatta lastamme, menin raskauden takia lääkärille ja näytin samalla hänelle pattia. Asuimme tuolloin mieheni työn takia Yhdysvalloissa, mutta olimme käymässä Suomessa. Lääkäri vain totesi, että raskaana rintoihin saattaa tulla kaikenlaisia muhkuroita. 

Kun palasimme kotiin Bostoniin, menin sikiöultraan. Lääkäri totesi minun saaneen keskenmenon. Näytin pattia hänellekin, ja hän antoi saman tien lähetteen mammografiaan. Jälkeenpäin ajateltuna keskenmeno oli hyvä asia. 

Minulla olisi ollut pariviikkoinen vauva, kun aloitin syöpähoidot. Ehkä keho oli viisas ja tiesi, etten olisi jaksanut hoitaa vastasyntynyttä. 

Minulla on aina ollut sellainen hassu aavistus, että sairastun rintasyöpään. 

Äitini oli sairastanut rintasyövän kymmenen vuotta aiemmin, ja isäni sisko kuoli siihen ollessaan vasta 29-vuotias. Mutta kyllä se silti tuntui epäreilulta. Olin vasta vähän päälle kolmenkymmenen, ja minulla oli kaksi pientä lasta. Olin elänyt terveellisesti, liikuin aktiivisesti, en polttanut ja käytin alkoholia vähän. Miksi minä? 

Sain tulokset perjantaina 13. huhtikuuta 2007. Ensimmäiset kaksi tuntia huusin, seuraavat viisi itkin. Sitten helpotti. Päätin, että minähän en tähän kuole. Halusin lähteä saman tien Suomeen, koska halusin saada hoitoa äidinkielelläni. Otin lapset mukaan, mutta mieheni jäi Yhdysvaltoihin töihin.

Ensimmäinen leikkaus oli jo toukokuun alussa. Ensin minulta leikattiin vasen rinta, sitten myös oikea ja lopulta imusolmukkeet kainaloista. Syöpäni oli hormoniperäistä, joten raskaus oli todennäköisesti villinnyt entisestään sen leviämistä.

Ilo katosi

Ulkonäön muuttuminen oli kova pala. Rintojen lisäksi lähtivät hiukset. Kilojakin tuli lisää. Mielikuva syöpäsairaasta on usein laiha ja riutunut, mutta todellisuudessa lääkkeet turvottavat. Jenkeissä kulttuuri oli ollut vielä paljon ulkonäkökeskeisempi kuin täällä. Minullakin oli ollut kovat paineet näyttää hyvältä: minulla oli personal trainer ja treenasin ahkerasti. Juuri ennen sairastumistani olin ajatellut, että juoksen maratonin. 

Olin tanssinut, juossut ja jumpannut koko elämäni, mutta sairastuttuani annoin itselleni luvan olla liikkumatta. Leikkauksista ja hoidoista toipuminen verottavat tietysti voimia, mutta jonkinlaista kuntoa kannattaisi pitää yllä sairaanakin. 

Hoitojen päätyttyä palasin aika pian salille, mutta huomasin, että tauon aikana ilo liikunnasta oli kadonnut. Liikkuminen tuntui pakolta, ja kaikki aiemmin harrastamani lajit kyllästyttivät. Mutta jos jotain hyvää rintojen menetyksestä täytyy keksiä, niin juokseminen oli kyllä kätevää ilman niitä. 

En käyttänyt missään vaiheessa ulkoisia proteeseja, koska ne tuntuivat epämukavilta. Vuonna 2009 minulle rakennettiin kokonaan uudet rinnat. Nahka otettiin selästä, alle laitettiin implantit ja nännit tehtiin tatuoimalla. Halusin rinnat, koska kyllähän ne ovat naiseuden symboli. Vaatteetkin istuvat paremmin. 

Urheilla voi alkaa heti, kun on toipunut. Minä aloin kuitenkin liikkua tosissani uudestaan vasta, kun minua vuoden alussa 2011 pyydettiin mukaan Roosa nauha -puolimaratonille. Olen aina tarvinnut jonkin motivaattorin liikuntaan. Aikaa treenata oli syksyyn asti. Aloitin kuitenkin vähän turhan rajusti ja sain pahan lihastulehduksen. 

Kun Turkuun avattiin uusi liikuntakeskus Spartan Sport Center, menin kokeilemaan. Innostuin valtavasti toiminnallisesta treenistä, jossa mäiskitään autonrenkaita ja kiskotaan kelkkaa. Salilta bongasin Vesan, jonka sain ylipuhuttua kuntovalmentajakseni. Hän vaikutti sellaiselta piiskurilta, ettei varmasti antaisi minun luovuttaa. 

Syyskuussa 2011 juoksin Levillä Roosa nauha -puolimaratonin yhdessä hyväntekeväisyysjärjestö Smokkijuoksijoiden kanssa. Aikani ei ollut lähelläkään sitä mitä joskus, mutta minua itketti ilosta. Täällä minä juoksin, vaikka neljä vuotta sitten pelkäsin kuolevani! 

Ero ja uusi alku

Nyt tiedän, että kaiken menettämänsä voi saada takaisin: hiukset, rinnat, kunnon. Syövästä jäi minulle kuusi ylimääräistä kiloa, jotka tuntuvat olevan tiukassa. Olen päättänyt, että nelikymppisiini mennessä olen päässyt niistä eroon. Näin sitä ihminen on turhamainen: minäkin murehdin jenkkakahvoja, vaikka olen ollut vakavasti sairas. 

Uusista rinnoistani pidän. Ne ovat kauniin malliset, enkä tarvitse välttämättä edes rintaliivejä. 

Erosimme mieheni kanssa syöpähoitojen päätyttyä. Sairastuttuani tajusin, että elämässä täytyy uskaltaa tehdä ratkaisuja, jos jokin ei toimi. Nyt meillä on kaksi onnellista kotia yhden onnettoman sijasta. Olemme hyvissä väleissä exäni kanssa ja jaamme lasten huoltajuuden. 

Syöpä jätti kehooni paljon arpia. En häpeä niitä, mutta jos minulla joskus on uusi ihmissuhde, suhteen täytyy olla luottamuksellisella tasolla, ennen kuin uskallan näyttäytyä toisen edessä alasti."

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 42/2012.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health