Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitä enemmän hyppelyä, sitä napakammat urheiluliivit. Liivit ovat parhaat silloin, kun ne tuntuvat vähän vaikeilta pukea. Valitse vahvaa, keskivahvaa tai kevyttä tukea antavat - ja ehkäise rintojesi kudosvauriot.

Jos joku vielä sporttaa pehmeiksi venähtäneillä arkiliiveillä, niin haloo! Niin ei saa tehdä, sillä rinnat tarvitsevat kunnon suojavarusteen. Liikkuminen on myös rennompaa, kun liivit toimittavat tehtävänsä eli pitävät rinnat menossa mukana, omilla paikoillaan.

Hankalat pukea? Niin kuuluukin...

Napakkuuden puolesta ollaan oikeilla jäljillä, kun tuntuu, että sporttiliivit on hankala pukea päälle. Eikö kuitenkin olisi jokin konsti sukeltaa kunnon liiveihin helpommin?

– Ei ole, sillä urheiluliivien kuuluu olla napakat. Aluksi ne saavat olla jopa vähän puristavat, vaikka liivien materiaalin ei olekaan tarkoitus venyä, kertoo Karoliina Piirainen Shock Absorberilta.

Ostoksilla yleisin virhe on valita liivit, joissa on liian iso rinnanympärys ja liian pieni kuppikoko. Piirainen kertoo, että esimerkiksi koon 85C käyttäjä on usein oikeasti kokoa 75DD.

Liivien tulee olla napakat erityisesti rinnanympäryksestä, koska ympärysnauha ei saa liikkua sivusuunnassa eikä nousta kohti niskaa. Löysä ympärysnauha voi myös aiheuttaa hiertymiä. Liivin etuosan tulisi peittää rintakehä rintoineen kokonaan niin, ettei kainaloiden sivuista tai rintavaosta pursua ulos mitään.

Vahva, keskivahva tai kevyt tuki

Sporttiliivit on jaettu tuen mukaan kolmeen ryhmään: vahvaa, keskivahvaa ja kevyttä tukea antaviin. Valitse tuen aste rintojen koon mukaan. Mitä suuremmat rinnat, sitä tukevammat liivit.

Ota huomioon myös lajisi vaatimukset: kuntosalille ja pilatekseen riittävät kevyemmät liivit. Juoksu, palloilulajit ja muut rintoja ylös ja alas hölskyttävät lajit vaativat tiukempaa tukea.

HUOM! Tiesitkö, että juostessa rinta liikkuu jokaisen askeleen aikana ylös ja alas jopa noin 9 senttimetriä  – 1000 metrin matkalla tämä tarkoittaa
84 metriä!

LUE LISÄÄ

Rintoihin sattuu, mikä auttaa?

 Suurten rintojen yllättävä huono puoli

Tällaiset ovat tutkitusti täydelliset rinnat