Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Huono nukkuminen rassaa sekä mieltä että sydäntä. Unettomuusoireita tutkinut Peija Haaramo antaa vinkkinsä aktiiviliikkujalle, joka huomaa, ettei uni tulekaan.

– Unettomuus on selkeä riskitekijä mielenterveydelle, sydämen terveydelle ja työkyvylle, kiteyttää tutkija Peija Haaramo.

Hän selvitti Helsingin yliopistossa tekemässään väitöstutkimuksessa unettomuuden yhteyttä terveyteen ja työkykyyn.

Haaramo haastatteli 40-60-vuotiaita Helsingin kaupungin työntekijöitä. Unettomuuteen kuuluva oireilu lisääntyy iän myötä, mutta nuorilla aikuisillakin on unihäiriöitä.

Nuoremmille unettomuusoireita aiheuttavat muun muassa vanhemmuuden haasteet; pikkulapset saattavat valvottaa. Myös työn ja perhe-elämän yhteen sovittaminen aiheuttaa unihäiriöitä. Joskus pelkkä työstressikin valvottaa. Toisinaan univaikeudet ovat seurausta liian aktiivisesta iltaelämästä.

Haaramo antaa viisi vinkkiä aktiiviliikkujalle, joka huomaa, ettei uni  tulekaan. Tai jos tuleekin, niin se katkeaa kesken yön, eikä siitä enää saa otetta.

1. Älä rehki iltamyöhällä

Vaikka liikunta yleensä edistää hyvää nukkumista, se voi myös vaikeuttaa unen saantia. Varsinkin, jos harrastat sitä liian myöhään illalla. Elimistön pitäisi päästä rauhoittumaan kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa.

2. Kokeile ensin kotikonsteja

Käy nukkumaan mahdollisimman säännöllisesti sekä arkena että viikonloppuisin. Selkeät iltarutiinit auttavat rauhoittumaan unille: tuuleta makuuhuone, pimennä se, säädä lämpötila viileäksi, hiljennä kotisi. Kahvia ei kannata juoda lähelläkään iltaa eikä syödä muuta kuin kevyesti.

3. Tartu rentouttavaan lukemiseen

Ota käsiin mieluummin kirja tai jotakin rentouttavaa selailtavaa kuin interaktiivisuutta vaativa nettipeli, facebook tai muu some-viihdyke.

4. Älä panikoi

Tilapäinen unettomuus on ihan ok – se voi olla reagointia johonkin suurempaan elämänmuutokseen. Jos osaat olla heti stressaantumatta oireilusta, niin hyvä. Näin ehkäiset unettomuuden kroonistumista.

5. Ota yhteyttä työterveyteen

Jos unettomuusoireilu  jatkuu pidempään, pitää asia ottaa vakavasti. Unettomuuden on turha antaa muuttua krooniseksi, koska se huonontaa elämänlaatua ja pidemmällä aikavaliillä sillä on monia kielteisiä vaikutuksia sekä jaksamiseen että terveyteen – kuten Haaramon väitöstutkimus todistaa. 

Peija Haaramon väitöstutkimus, Unettomuuden yhteys terveyteen ja työkykyyn: seurantatutkimus työntekijöiden keskuudessa, tarkastetaan Helsingin yliopistossa 25.4. 2014.

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.