Me Naiset
|
Sanna Wallenius
Moni miesgynekologi valitsee alan voidakseen olla mukana naisen elämän jokaisessa vaiheessa. Kuva: Shutterstock
Moni miesgynekologi valitsee alan voidakseen olla mukana naisen elämän jokaisessa vaiheessa. Kuva: Shutterstock

Jokainen miesgynekologi on joutunut todennäköisesti kuulemaan vitsejä ammatistaan. Mutta mikä houkuttaa heidät alalle?

New York Magazine kysyi taannoin amerikkalaislääkäreiltä, minkä takia he ovat halunneet erikoistua nimenomaan gynekologiaan. Suomessa syitä on pohdittu myös, sillä mieslääkärien määrä alalla on vuosien saatossa vähentynyt. Vain 20 prosenttia gynekologeista on miehiä.

– Jossain vaiheessa oli trendi, että naiset halusivat mennä mieluummin naisgynekologille. Ehkä moni mieslääkäri pelkäsi erikoistumisvaiheessa, etteivät he saa gynekologeina asiakkaita. Onneksi tilanne on kääntynyt taas parempaan suuntaan, arvelee HUS:n naistentautien klinikkaylilääkäri Pekka Nieminen.

Hän itse valitsi gynekologian alan monipuolisuuden vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minusta on kiehtovaa nähdä koko ihmisen elämänkaari syntymästä vanhaksi asti. Itse olen erikoistunut kohdunkaulansyövän esiasteiden tutkimiseen. Se on alue, jossa näkee ihan konkreettisia tuloksia, joten työ tuntuu oikeasti merkitykselliseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väsyneet gynekologivitsit ovat uran aikana tulleet tutuksi Niemisellekin.

– Harvemmin sitä kuitenkaan tapahtuu, sillä valtaosa kavereistani on lääkäreitä. En ole koskaan piilotellut ammattiani, vaan olen ylpeä siitä mitä teen.

Potilaat yrittävät iskeä

Näin New York Magazinen haastattelemat miesgynekologit perustelivat alavalintaansa.

"Naiset ovat helpompia asiakkaita kuin miehet. He tuntevat kehonsa hyvin, eivätkä arastele kertoa, mikä heitä vaivaa. Tämä tekee myös lääkärin työstä helpompaa."

"Pelkään sairautta ja kuolemaa. Sitä on paljon vähemmän gynekologiassa. Koen, että potilaani luottavat minuun. Tosin silläkin voi olla vaikutusta, että olen homo."

"Monet kysyvät, kiihotunko koskaan potilaistani. Näen niin paljon vaginoita, että olen eräällä tavalla turtunut niihin. Mutta tietysti joskus, jos potilaaksi tulee erityisen viehättävä nainen, minun on taisteltava, että saan pysymään ajatukset kurissa. Toisinaan joudun itse ahdistelun kohteeksi: kerran eräs nainen yritti iskeä minua suoraan tekemäni abortin jälkeen."

"Olen kasvanut vahvojen naisten ympäröimänä. Ja sellainen on myös vaimoni. Minusta on hienoa olla osaltani mukana naisen elämän tärkeimmissä hetkissä."

Lue myös:

Viisi asiaa, joista pitäisi kertoa gynekogille

Maailman kuumin gynekologi ei halua julkisuutta

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla