Moni miesgynekologi valitsee alan voidakseen olla mukana naisen elämän jokaisessa vaiheessa. Kuva: Shutterstock
Moni miesgynekologi valitsee alan voidakseen olla mukana naisen elämän jokaisessa vaiheessa. Kuva: Shutterstock

Jokainen miesgynekologi on joutunut todennäköisesti kuulemaan vitsejä ammatistaan. Mutta mikä houkuttaa heidät alalle?

New York Magazine kysyi taannoin amerikkalaislääkäreiltä, minkä takia he ovat halunneet erikoistua nimenomaan gynekologiaan. Suomessa syitä on pohdittu myös, sillä mieslääkärien määrä alalla on vuosien saatossa vähentynyt. Vain 20 prosenttia gynekologeista on miehiä.

– Jossain vaiheessa oli trendi, että naiset halusivat mennä mieluummin naisgynekologille. Ehkä moni mieslääkäri pelkäsi erikoistumisvaiheessa, etteivät he saa gynekologeina asiakkaita. Onneksi tilanne on kääntynyt taas parempaan suuntaan, arvelee HUS:n naistentautien klinikkaylilääkäri Pekka Nieminen.

Hän itse valitsi gynekologian alan monipuolisuuden vuoksi.

– Minusta on kiehtovaa nähdä koko ihmisen elämänkaari syntymästä vanhaksi asti. Itse olen erikoistunut kohdunkaulansyövän esiasteiden tutkimiseen. Se on alue, jossa näkee ihan konkreettisia tuloksia, joten työ tuntuu oikeasti merkitykselliseltä.

Väsyneet gynekologivitsit ovat uran aikana tulleet tutuksi Niemisellekin.

– Harvemmin sitä kuitenkaan tapahtuu, sillä valtaosa kavereistani on lääkäreitä. En ole koskaan piilotellut ammattiani, vaan olen ylpeä siitä mitä teen.

Potilaat yrittävät iskeä

Näin New York Magazinen haastattelemat miesgynekologit perustelivat alavalintaansa.

"Naiset ovat helpompia asiakkaita kuin miehet. He tuntevat kehonsa hyvin, eivätkä arastele kertoa, mikä heitä vaivaa. Tämä tekee myös lääkärin työstä helpompaa."

"Pelkään sairautta ja kuolemaa. Sitä on paljon vähemmän gynekologiassa. Koen, että potilaani luottavat minuun. Tosin silläkin voi olla vaikutusta, että olen homo."

"Monet kysyvät, kiihotunko koskaan potilaistani. Näen niin paljon vaginoita, että olen eräällä tavalla turtunut niihin. Mutta tietysti joskus, jos potilaaksi tulee erityisen viehättävä nainen, minun on taisteltava, että saan pysymään ajatukset kurissa. Toisinaan joudun itse ahdistelun kohteeksi: kerran eräs nainen yritti iskeä minua suoraan tekemäni abortin jälkeen."

"Olen kasvanut vahvojen naisten ympäröimänä. Ja sellainen on myös vaimoni. Minusta on hienoa olla osaltani mukana naisen elämän tärkeimmissä hetkissä."

Lue myös:

Viisi asiaa, joista pitäisi kertoa gynekogille

Maailman kuumin gynekologi ei halua julkisuutta

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.