Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kaupunkipyöräilijällä voi olla päällään myös hame! Ja paljon muuta hauskaa pyöräilytietoutta.

Kirjan kannessa luvataan: kaikki fillaroinnista. Kaupunkipyöräilijän käsikirjan tehnyt Charles Haine on konkaripyöräilijä, joka puhuu palavasti pyörätreffien, pyörälomien ja autottoman elämäntavan puolesta.

Tietysti Haine neuvoo myös perusasiat: kuinka oma menopeli kannattaa valita, kuinka sitä hoidetaan, huolletaan ja korjataan. On tarkat ohjeet maastopyörän kustomoinnista fiksipyörän rakenteluun sekä omat lukunsa pyörän anatomiasta, rungoista, renkaista, laakereista...

Mutta tämä ei ole mikään teinipoikien tekniikkaopas. Kirjan kuvissa ja tarinoissa elämöivät pyöräilyn puolesta myös naiset. Löytyypä kirjasta vinkkejä siihenkin, kuinka ajaa hame päällä.

Pukeutumisneuvoja annetaan "Tsygä looks" -otsikon jälkeen.

Hame päällä pyöräileminen

Konkaripyöräilijä Haine oli kuullut ystävänsä Katin sanovan:

"Mikään ei tunnu niin vapaalta ja ihanalta eikä saa minua tuntemaan oloani voimakkaammaksi kuin hame päällä pyöräileminen. Hameeseen pukeutuminen on tärkeä osa identiteettiäni naisena, ja jollen voisi käyttää hametta pyöräillessäni, se tuntuisi ahdistavalta enkä pyöräilisi ollenkaan."

Niinpä Haine neuvoo: 

1. Kannattaa pukeutua niin, ettei joudu sen enempää vilauttelemaan kuin rajoittamaankaan liikeratojaan. Puolipitkässä tai lyhyessä hameessa pyöräileminen onnistuu, mutta paras on avara kellohame, joka jää noin kymmenen senttiä polven yläpuolelle. Se ei rajoita menoa.

2. Hulmuavan hameen alla voi käyttää pyöräilyshortseja. Tätä ei moni ole vielä keksinut! Yksinkertainen kikka, jolla saa pelastettua tilanteen, kun hameen helma nousee kiusallisesti yllättäen liian ylös.

3. Minimittaiset hameet ovat hankalia, mutta jos hameessa on elastaania, se toimii ajovaatteena. Kapea joustamaton hame on onneton valinta – ja repeää.

4. Pitkissä hameissa piilee vaara. Pitkä helma voi sotkeutua ketjuihin. Sido pitkä helma niin, että se nousee polvien tasolle. Käytä kiinnitykseen  klipsejä. (Sellaisia oli käytössä joskus 1980-luvulla...)

Lähde: Kaupunkipyöräilijän käsikirja, kaikki pyöräilystä (Schildts - Söderströms 2013).

Lue lisää:

Aloittelijan ohjeet: pyörä kesäkuntoon

Tekee mieli uutta pyörää! Millainen kannattaa hankkia?